Nem tudni mi lesz az egykor patinás, mára leromlott állapotú vadászházzal

Nem tudni mi lesz az egykor patinás, mára leromlott állapotú vadászházzal

Fotó: Haáz Vince

Az egykori meggyesfalvi, 1921–1922-ben leégett Lázár-kastély vadászháza ma is áll még, sorsa azonban, úgy tűnik, megpecsételődött.

Antal Erika

2017. április 04., 14:332017. április 04., 14:33

2017. április 04., 14:462017. április 04., 14:46

Ahogy Ovidiu Moldovantól, a városháza lakásgazdálkodással foglalkozó hivatalának igazgatójától a Vásárhelyi Hírlap megtudta, 2014. szeptember 20-án a Maros megyei törvényszék az épületet az egykori tulajdonosnak ítélte vissza. A Locativ Rt. igazgatója érdeklődésünkre azt is elmondta,

ezidáig senki nem jelentkezett a jogos tulajdonosok közül, hogy átvegye az ingatlant. Az ott lakó harmincnyolc személlyel a városházának nincs szerződése, lakbért nem fizettet velük. Az épület nem szerepel a műemlékek listáján.

Fontos volna megőrizni és rendbe hozni a kastélynak nevezett egykori vadászházat – mondta a Vásárhelyi Hírlapnak Kálmán Attila történész –, hiszen az 1708-ban épült barokkos épület homlokzatán láthatók még a Bissingen és Lázár családok címerei, bent pedig két szoba mennyezetén a faragott kazetták, amelyekről a történész azt feltételezi, hogy Lázár Jenő gróf fafaragásai.

Galéria

Omlásveszély – figyelmeztet a hivatalból kihelyezett tábla

Fotó: Haáz Vince

Az egykori kastély leégett, felvétel nem maradt róla

Meggyesfalu, vagy Meggyesfalva birtoklói gyakran cseréltek gazdát – olvasható Keresztes Gyula Maros megyei kastélyok és udvarházak című, 1995-ben megjelent kötetében. A korabeli feljegyzések szerint 1451-ben az Alárdi családé volt, 1458-ban az Angyalosi Jánosé lett, majd 1685-ben a Kornis családra szállt a tulajdonjog, utána pedig a Lázár családra. A kastély utolsó tulajdonosa özvegy gróf Bissingen Ottóné. A húsz hektárnyi kiterjedésű parkban, a halastó közelében álló kastély egyik épülete, a nagyobbik 1921. október végén égett le, a másik, a kisebb rész 1922 februárjában.

A korabeli tanúvallomások, illetve visszaemlékezések szerint a környéken lakó román parasztok gyújtották fel mindkét épületet, amelyekről fényképfelvétel nem maradt fenn, ezért csak a leírások alapján lehet tudni, hogy milyen lehetett.

Belső berendezéséről egy képeslap tanúskodik, azon láthatók az ebédlő díszes bútorai, porcelán- és ezüstedények, hollóházi tányérok, egy magas állóóra a sarokban. A bútorok közül egy kétajtós, díszesen faragott, 1622-ben egy szász asztalosmester által készített szekrény jelenleg a Maros megyei múzeum tulajdonában található.

Galéria

Áll még a kastély egykori víztornya is

Fotó: Haáz Vince

Vadászház címerrel, faragott kazettákkal

Az a rész, amit ma kastélynak neveznek, tulajdonképpen az 1708-ban épült egykori vadászház, amely hosszú, földszintes, kéttraktusos épület, mindkét végén egy-egy keresztszárnnyal. Az épületben az államosítást követően szappangyárat működtettek, irodák, illetve lakások kaptak helyet. Karbantartásáról azonban kevésbé gondoskodtak, azért néz ki most úgy, ahogy ottjártunkkor megtapasztaltuk. Bár ahogy az egyik lakó, Josif Duli mondja, jelenlegi állapota, az, hogy nem dőlt össze, annak köszönhető, hogy

lakói, amennyire erejükből telik, gondját viselik.

A nyugdíjas férfi egy nagy szobában lakik egyedül, felesége meghalt, ő maga pedig igyekszik javítani azt, amit éppen lehet. Mert annak ellenére, hogy nem szerepel a műemlékvédelmi nyilvántartásban, mégsem szabad nagyobb munkálatot, esetleg átalakítást végezni rajta. Az ő szobája egyike annak a kettőnek, amelyben még épségben látható a faragott mennyezet. A szobában rend van és tisztaság, ajtaja előtt kis udvar, ahol tűzifáját tartja. Tizenöt éve lakik ott – mondja –, amikor beköltözött, próbált a városházán szerződést kötni. „Azzal biztattak, hogy nyugodtan költözzek, megoldódik a helyzet, lesz szerződésem is” – idézi, de ez azóta sem történt meg, teszi hozzá.

Galéria

Josif Duli az egyik faragott kazettás szoba lakója

Fotó: Haáz Vince

Kábeltévé, hűtőszekrény, aragázkályha

A szomszédban egy anya lakik két gyermekével. Ők két helyiségben élnek, van konyhájuk és szobájuk, szintén fával fűtenek, a villanyt attól a szomszédtól vezették át – ahogy a ház összes lakója is, – akikkel még annak idején szerződéses viszonyban állt a városháza és az villanyszolgáltató vállalat is.

Idézet
Üresen állt néhány szoba a kastélyban, szüleim a közelben laktak, mondták, költözzek be, nagy baj nem történhet. Éppen akkor voltam válófélben, örültem, hogy van hova mennem

– idézi fel Tina azokat a napokat, amikor elsőszülött gyerekével elfoglalta a „lakást”. Mert akkoriban még nem nézett ki lakásnak a piszkos, lelakott, tönkrement falú két szoba. De kimeszelték, megjavították, lakhatóvá tették. Már amennyire lehetett, hiszen padlót is cseréltek volna, de figyelmeztette őket a hivatal, hogy semmit sem lehet változtatni rajta. Most minden van a lakásukban, tévé, hűtőszekrény, mikrohullámú sütő, bútor. Csak víz, gáz és szennyvízhálózat nincs, se fürdőszoba, se vécé. Gázpalackot használnak a főzéshez, vaskályhát a fűtéshez. „Gyereket nevelni ilyen körülmények között nagyon nehéz” – magyarázza az anya, aki szomszédaihoz hasonlóan egy utcai kútból hordja a vizet főzni, mosni, tisztálkodni. Kis udvar van elkerítve náluk is, ott tartják a tűzifát.

Galéria

A Bissingen és a Lázár család címerei láthatók a ház homlokzatán

Fotó: Haáz Vince

Meglátogatta a gróf unokája

A lakók közül néhányan elmondták, hogy „a gróf egyik unokája” ott járt, megmérte a házat, lefényképezte, benézett a lakrészekbe, elbeszélgetett a lakókkal. „Azt mondta nekünk, nyugodtan maradjunk, nem kell lakbért sem fizetnünk, nem akar kitenni innen minket” – mesélik, akik találkoztak az egyik tulajdonossal.

Idézet
Azóta is várjuk, hogy valami történjen, kössenek szerződést velünk, engedjék meg, hogy valamit tehessünk, javítsunk a házon. Jó lenne, ha a polgármesteri hivatal bevezetné a vizet, a gázt, hiszen itt mennek el a vezetékek az utcában

– sorolják elvárásaikat, hiszen úgy érzik, a város lakói, tisztességes adófizetői, őket is megilletné a figyelem, mégsem törődik velük senki. „Jóska bácsi” tetőt is javított szomszédaival közösen, kicserélték a cserepeket, ahol esett be az eső, itt-ott kisebb javításokat végeztek, de annál jóval nagyobb befektetésre volna szükség, hiszen az épület tetején is látszik, hogy hullámos, a tetőgerendák beszakadtak, elkorhadtak, egy nagyobb havazás, tetemesebb hótömeg alatt akár be is szakadhat az egész. A polgármesteri hivataltól kint jártak valakik néhány éve, és egy táblát helyeztek a homlokzatra azzal a felirattal, hogy az épület omlásveszélyes, kéretik távol maradni tőle.

Idézet
A felelősséget elhárították maguktól, most már csak arra várnak, hogy valakivel valami tragédia történjen, és akkor majd cselekednek. De miért kell ezt megvárni, miért nem lehet most?

– teszi fel a kérdést az édesanya.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 25., szombat

Folytatódik a lomtalanítás Marosvásárhelyen!

Az akció június 5-ig tart, és felváltva gyűjtenek a város különböző területein.

Folytatódik a lomtalanítás Marosvásárhelyen!
2024. május 24., péntek

Internet nélkül maradt számos Telekom- és Nextgen-ügyfél

Technikai problémák adódtak a Telekom Romania szolgáltatónál, emiatt pedig nem működik megfelelően az internetszolgáltatás. A szolgáltató bejegyzése szerint már dolgoznak a megoldáson.

Internet nélkül maradt számos Telekom- és Nextgen-ügyfél
2024. május 24., péntek

Felborult egy autó Borszéknél, ketten megsérültek

Felborult egy autó Borszéknél pénteken délután, a baleset során két személy megsérült.

Felborult egy autó Borszéknél, ketten megsérültek
2024. május 24., péntek

Parov Stelarral, Tankcsapdával és még rengeteg meglepetéssel készül az Egyfeszt

Negyedszerre tartják meg Gyergyószentmiklóson az Egyfeszt összművészeti fesztivált. A szervezők az elmúlt hetekben sorozatban jelentették be egy-egy fellépő nevét.

Parov Stelarral, Tankcsapdával és még rengeteg meglepetéssel készül az Egyfeszt
2024. május 24., péntek

Lelkes fiatalokkal rajtolt a Totál Ké(s)zdiáknapok

Csak úgy tombol a versenyszellem a kézdivásárhelyi diáknapokon, ahol a hét csapat színes zászlókkal, egyenpólókban, csapathimnuszt énekelve mutatkozott be pénteken.

Lelkes fiatalokkal rajtolt a Totál Ké(s)zdiáknapok
2024. május 24., péntek

Az ökumenikus istentiszteletről minden végzős hazavihetett egy nekivaló gondolatot

Mintegy hatszáz végzős középiskolás diák és tanáraik ökumenikus istentiszteletre gyűltek össze a sepsiszentgyörgyi belvárosi református templomban pénteken délelőtt, egy 26 éves hagyományba illeszkedve.

Az ökumenikus istentiszteletről minden végzős hazavihetett egy nekivaló gondolatot
2024. május 24., péntek

A gyerekek szerint ez nem is óvoda, ez egy palota

Habár egy ideje már használják, pénteken hivatalosan is bemutatták a csíkszeredai Napocska napközi otthont, amely 172 napközis gyereknek biztosítja a napi felügyeletet.

A gyerekek szerint ez nem is óvoda, ez egy palota
2024. május 24., péntek

Az elmúlt év legjobb turisztikai szolgáltatóira lehet szavazni

Újra életre hívja közönségszavazását Az Utazó magazin, amelynek során a 2023-as év legjobb turisztikai szolgáltatóira lehet voksolni, köztük erdélyiekre is.

Az elmúlt év legjobb turisztikai szolgáltatóira lehet szavazni
2024. május 24., péntek

Áramszünet várható két falu több háztartásában május utolsó napjaiban

Több háztartásban is áramszünet várható Csíkszentmihályon és Bögözben május utolsó két napján.

Áramszünet várható két falu több háztartásában május utolsó napjaiban
2024. május 24., péntek

Újra Csíkszeredába látogat a nép ügyvédje

Újra fogadóórát tart a nép ügyvédje Csíkszeredában május 29-én, szerdán a megyeháza 14-es termében délelőtt fél 11 és délután 2 óra között.

Újra Csíkszeredába látogat a nép ügyvédje
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!