Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
Mégis, kinek a kudarca?
Lázár Emese

2019. július 09., 14:15

Mégis, kinek a kudarca?

Nincs amit szépíteni. Szülő, tanár, diák közös kudarca az idei érettségi is.

A sorrendet a felnőttekkel kezdtem, mert ők azok, akiknek már benőtt a fejük lágya. Túl vannak érettségin, egyetemi vizsgákon, megmérettettek munkahelyen, megpróbálta már az élet őket így vagy úgy.  A 18. évet betöltött és hivatalosan nagykorúvá lett diák hozzájuk viszonyítva még éretlen gyermek. Túl van ugyan egy hoppán, a 8. osztályból 9. osztályba történt felvételi vizsgán. Bejutott egy elit vagy épp közepes, netán gyengének felcímkézett középiskolába, tanult, tanulgatott, s közben, mint Damoklész kardja, ott lebegett feje felett az érettségi vizsga réme. De éretlen még felfogni a dolgok súlyát. Mert ilyen, nem különb, mint voltak a szülei, fiatal tanárai, nem különb, mint mi voltunk, mikor zöldfülű fiatalok voltunk. Most megmérettetett. Most örvend. Most sír.

És mi kérdezgetjük, tanácstalanul nézve egymásra, bűnbakot, magyarázatot keresve a közös kudarcra, ahogy tettük a mi időnkben, az ő idejében, az eltelt esztendőkben: mégis, kinek a hibája?

A szülőé, aki jó esetben holtfáradtra dolgozta magát, hogy meglegyen a betevő falat, a számlákra a pénz, jusson ruhára, cipőre, mobiltelefonra, nyaralásra és a román, matek, kémia, fizika stb. pótórákra? A szülőé, aki naponta vedelte az alkoholt, kerülte a munkát, sorba állt szocsiálért és nem látta meg soha, de soha, ha sírt a gyermekrajz? Kinek gyermeke, mint kutyatej az udvaron, úgy nőtt fel, s örvendett, ha a mámoros apja, anyja békén hagyta, nem verte, nem bántalmazta trágár szavakkal és menedék volt, ha az utcán, híd alatt lóghatott a haverokkal hajnalig?

Mégis, kinek a hibája? A tanáré, aki lelkiismeretes, felkészülten megy be órára, van tekintélye és szívügye, hogy a nebuló legalább a minimális alapokat tudja? A tanáré, aki maga sem tud helyesen írni, felületes és felkészületlen, aki önmagával szemben is igénytelen, de magasra teszi a lécet, ha számonkérésről van szó? A tanáré, aki lelkiismeret furdalás nélkül bezsebelte a magánórákért kiszabott tarifát attól a szülőtől is, akinek azt kellene volna mondja kerek-perec: felesleges a luxuskiadás, mert a gyermek nem tanul. Nem akar tanulni.

Mégis, kinek a hibája? A gyermeké, akit így vagy úgy, ezért vagy azért, elhanyagolt a szülő? Aki nem emlékszik már arra, mikor volt otthon meleg étel az asztalon, éjszakába nyúló beszélgetés, kacagás, vagy miért ne, sírás? Aki nem mérte fel a súlyát annak, hogy „magadnak tanulsz, fiam”, aki átcsellengte a középiskolai éveket és hegy alatt abrakolt, ha abrakolt? Akire ráragasztották a „jó tanuló”, „rossz tanuló” bélyeget, s ennek megfelelően akart vagy sem megfelelni. Akinek hatalmas virágcsokrot vittek a ballagására, kisebb lakodalommal felért a kicsengetési bulija? A gyermeké, aki most örvend, vagy sírva áll az eredményhirdető tábla előtt, megéve a kudarc keservét.

És nincs sem szülő, sem tanár, aki megölelje és azt mondja: tudjuk, többre vagy képes, bízunk benned és bárhogy is történt, szeretünk és fontos a te utad nekünk, ha eddig elmulasztottuk, most segítünk neked talpra állni? Mert nekünk is fáj, ami neked. Értékes ember vagy, egy és megismételhetetlen.

Mégis, kinek a kudarca? A rendszeré, amely 12 év alatt 17 tanügyminisztert „termelt” ki, amely minden, csak nem emberközpontú? Aminek nem több sem a szülő, sem a tanár, sem a szülő, mint puszta statisztika, mely épp rontja vagy fényezi ennek az alapjaiban rozzant országnak az imidzsét?

És végül, kérdem én, saját, székelyföldi portánkra nézve: mégis, kinek a szégyene, hogy sok ezer magyar nyelvű gyermek idén is elbukta a román érettségi vizsgát?

Kinek a hibája, szégyene, kudarca, hogy az érettségiző gyermek kétségbeesetten magolja a Luceafărul-t, a Letopisețul Țării Moldovei-t, de képtelen egy szelet kenyeret kérni az állam nyelvén?

Mondjuk, mantrázzuk, ismételgetjük évről évre: változtatni kell. A román nyelv nem sajátja a gyermekeinknek. Ahogy az angol sem az, mégsem okoz gondot sem a szelet kenyér, sem az igeragozás, ha éppen Byron nyelvén kell megszólalni. Tudjuk ezt is, jól tudjuk, tapasztaljuk a saját bőrünkön, mégsem történik semmi, de semmi. Csak a kudarcunk marad közös évről évre. Talán azért, mert nem tanulunk. Sem sikerből, sem kudarcból. Sem szülőként, sem tanárként, sem diákként.  

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Arros Orsolya: mi van a levegőben?
2020. március 12., csütörtök

Arros Orsolya: mi van a levegőben?

Szeretem a magyar kortárs irodalmat. Nem mondom, hogy mindent elolvasok, de azt már tudom, hogy mennyire megérint Bartis Attila, Tompa Andrea vagy akár Vida Gábor egy-egy könyve. Napokig a hatásuk alatt vagyok, ízlelgetem a mondatokat, a kedvenceimet pedig rendszeresen újraolvasom.

Olaszországból érkezett, „simán átjött a határon”, egészen Székelyföldig, aztán önként jelentkezett a hatóságoknál
Bíró Blanka 2020. március 12., csütörtök

Olaszországból érkezett, „simán átjött a határon”, egészen Székelyföldig, aztán önként jelentkezett a hatóságoknál

További szigorító intézkedésekre is fel kell készülni, nem kell pánikolni, de komolyan kell venni a koronavírus-veszélyt – szögezte le csütörtökön Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere.

Felkészültek a vírus esetleges megjelenésére Hargita megyében
Iszlai Katalin 2020. március 12., csütörtök

Felkészültek a vírus esetleges megjelenésére Hargita megyében

Mintegy 300 személyt tudnának szükség esetén karanténba helyezni Hargita megyében, erre azonban egyelőre nem volt szükség – jelentették be a megyei vezetők a koronavírus témájában tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.

Leáll a tömegközlekedés, bezárnak az önkormányzati fenntartású intézmények, elhalasztják a kereskedelmi központ megnyitóját
Korpos Attila 2020. március 12., csütörtök

Leáll a tömegközlekedés, bezárnak az önkormányzati fenntartású intézmények, elhalasztják a kereskedelmi központ megnyitóját

Rendkívüli intézkedéseket hozott a csíkszeredai városvezetés a koronavírus terjedésének megakadályozásáért. Amellett, hogy bezár az összes önkormányzati fenntartású intézmény, a zöldségpiac sem fog a megszokott módon üzemelni. A Fészek (Nest) kereskedelmi központ megnyitóját is elhalasztják.

Hétfőn kezdik, áprilisban fejezik be a tavaszi nagytakarítást Csíkszeredában
Korpos Attila 2020. március 12., csütörtök

Hétfőn kezdik, áprilisban fejezik be a tavaszi nagytakarítást Csíkszeredában

Március 16-án kezdődik Csíkszeredában az általános tavaszi nagytakarítás. A polgármesteri hivatal és az Eco-Csík Kft. közös városszépítő akciója április 3-ig tart.

Továbbra sincs előrelépés Borbolyék perében, most épp az új bíró megbízását vitatják
Kovács Attila 2020. március 12., csütörtök

Továbbra sincs előrelépés Borbolyék perében, most épp az új bíró megbízását vitatják

A Borboly Csaba és tizenkét másik személy elleni büntetőper tárgyalását vezető legújabb bíró korrupciós ügyekre történt szakosítását kifogásolják az ügyvédek, akik szerint így nem folytatódhat a per tárgyalása.

Székelyudvarhelyi óvintézkedések a koronavírus-fertőzések megelőzéséért
Fülöp-Székely Botond 2020. március 12., csütörtök

Székelyudvarhelyi óvintézkedések a koronavírus-fertőzések megelőzéséért

Korlátozzák az ügyfélfogadást, inkább az online és a telefonos ügyintézésre helyezik a hangsúlyt a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatalban, illetve a kocsmák nyitva tartását este tizenegy óráig engedélyezik.

Fogynak a megelőzési eszközök, nem folytonos az utánpótlás a gyógyszertárakban
Kovács Eszter 2020. március 12., csütörtök

Fogynak a megelőzési eszközök, nem folytonos az utánpótlás a gyógyszertárakban

A fokozódó járványügyi óvintézkedések nyomán utánajártunk, milyen készítményeket és fertőtlenítő szereket szereznek be leginkább a székelyföldi megyék lakosai a gyógyszertárakból. Mint kiderült: egyre növekvő a kereslet, hiánnyal küszködnek a patikák.

Koronavírus-terjedés: a második szintben vagyunk, a kérdés, hogy meddig
Széchely István 2020. március 11., szerda

Koronavírus-terjedés: a második szintben vagyunk, a kérdés, hogy meddig

Csütörtöktől tilos megtartani a száz főnél népesebb beltéri rendezvényeket, a 99 főnél nagyobb személyzettel rendelkező közintézményekben bevezetik a szakaszos munkaprogramkezdést és -befejezést, de ez a megyeközpontok és a főváros magánvállalatainak is ajánlott. Újabb járványmegelőzési óvintézkedések.

Kamerákkal érnék tetten a parkolókban szemetelőket
Bíró Blanka 2020. március 11., szerda

Kamerákkal érnék tetten a parkolókban szemetelőket

Térfigyelő kamerákat szerelnek fel az országút-menti parkolókban, hogy megelőzzék a szemetelést, tetten érjék az elkövetőket – tájékoztat Elekes Róbert, a Brassói Regionális Útügyi Igazgatóság szóvivője.

Vélemény
Arros Orsolya: mi van a levegőben?
: Arros Orsolya: mi van a levegőben?

Szeretem a magyar kortárs irodalmat. Nem mondom, hogy mindent elolvasok, de azt már tudom, hogy mennyire megérint Bartis Attila, ...

Korodi – Ráduly: 3-1
Kozán István: Korodi – Ráduly: 3-1

Az RMDSZ csíkszeredai előválasztásának tulajdonképpen egyetlen kérdése volt: 2020-ra összegyűl-e ...

Válaszféle Geréb Lászlónak és Komoróczy Zsoltnak
: Válaszféle Geréb Lászlónak és Komoróczy Zsoltnak

Válasz, ami nem nektek szól. Egyetértünk. Gáz van, középszerűség van, elvtelen és semmibe ...