HIRDETÉS

Még egy esély azoknak, akik idő előtt elhagyták az iskolát

Dósa Ildikó 2017. november 19., 14:06
HIRDETÉS

Kétéves kimaradás után februárban indult újra Székelyudvarhelyen a Második esély elnevezésű oktatási program, ezt követően pedig október elején újabb évfolyamot hoztak létre. Arra voltunk kíváncsiak, milyen volt a korábbi tanév, mi lett az akkori diákokkal, és milyenek a mostaniak.

Felkészültségük és hozzáállásuk is változó. Vannak lógók, és olyanok is, akik nem hiányoznak Fotó: Pál Árpád

A felzárkóztatási program lehetőséget ad az iskolát idő előtt elhagyó fiataloknak arra, hogy pótolják elmulasztott tanulmányaikat.

Érdeklődés hiányában Székelyudvarhelyen két évig szünetelt az oktatás, csupán idén februárra gyűltek össze annyian, hogy a nyolc osztály elvégzésére évfolyamot indíthassanak az Eötvös József Szakközépiskolában.

HIRDETÉS

A februártól júniusig tartó tanévben öt diákot zártak le minden tantárgyból, tizenhárom a hiányzások miatt lett osztályismétlő. Október 2-án új évfolyam indult, amelybe rajtuk kívül hét új diák iratkozott be: a legifjabb 15, a legidősebb pedig 24 éves.

Elvégezte a nyolcat, és folytatná tanulmányait

Februári interjúalanyunkról érdeklődtünk Lőrinczi Kinga osztályfőnöktől, aki örömmel újságolta, hogy Emília sikeresen elvégezte a nyolc osztályt.

Szeretett tanulni, egyszer sem hiányzott, kezdeti lelkesedése mindvégig kitartott. Ha jól emlékszem, neki voltak a legjobb eredményei

– közölte. Telefonon érdeklődtünk Emíliától további terveiről, mivel az év elején még vasalónőként dolgozott anyuka lapunknak azt nyilatkozta, hogy szeretné folytatni tanulmányait. Terve nem változott: felmondott korábbi munkahelyén, jelenleg bárosként dolgozik, időközben cukrászdiplomát szerzett, és nem mondott le álmáról, hogy cukrász legyen. Egyelőre nem tudja, hol indul középiskolai képzés a programon belül, de

reméli, sikerül úgy alakítania munkaprogramját, hogy legalább a tíz osztályt elvégezhesse, viszont arról sem mondott le, hogy megszerezze az érettségi diplomát.

Fotó: Pál Árpád

„Jó társaság verődött össze”

Lőrinczi Kinga amellett, hogy osztályfőnökük, magyar nyelv és irodalmat tanít az osztálynak. A Második esély program számára még új volt februárban, akkori beszélgetésünkkor maga sem tudta, mennyire lesz nehéz tanítani olyan osztályban, ahol a diákok egy részének az írás-olvasás is nehézséget jelent, ugyanakkor egy időben kell ötödikes és nyolcadikos tananyagot leadnia. Néhány hónapos tapasztalattal a háta mögött elmondta, hogy

fegyelmi problémái nem voltak a tanulókkal, „jó társaság verődött össze”, aktívan részt vettek az órákon.

Az első három hétben lelkesen jártak, aztán késő tavasszal többen kimaradtak.

A mostaniak között vannak, akik nehezen olvasnak, de igyekeznek, diktálás után lassan, helytelenül írnak, a táblára felírtakat viszont ügyesen lemásolják. Nehéz különböző felkészültségű, vegyes korcsoporttal foglalkozni. Amíg az alacsonyabb szinten lévő ötödikesekkel tanulunk, a nyolcadikos unatkozik, feladatot kell neki adni

– magyarázta a tanárnő.

Tanulni és vállalkozni

Az újak között is van egy 16 éves fiú, aki Emíliához hasonlóan nagyon szorgalmas, mindig elsőként érkezik, tíz perccel tanítás előtt. Tanárnője szerint ambiciózus, nagyon jó képességei és észrevételei vannak. Ottjártunkkor történt meg először, hogy hiányzott, társai sejtése szerint családi okokból. Eddig még egyszer sem hiányzott a 17 éves Miklós Róbert sem, aki a Tompa László Általános Iskolában elvégezte a hat osztályt, azonban a lógások miatt a hetediket már nem. Az osztályfőnök szerint az egyik legügyesebb tanítvány, és jövő februárban minden bizonnyal befejezi a nyolc osztályt. Róbert azt tervezi, hogy saját vállalkozást indít, azonban még csak ötletel, nem döntötte el, milyen területen. Mivel ottjártunkkor csupán öten voltak, az osztály óralátogatásairól kérdeztük. Megjegyezte, hogy volt olyan nap, amikor egyedül vett részt az órákon. Hozzá hasonlóan vállalkozni szeretne a 24 éves, nagykadácsi Gáll Zoltán is, aki most a nyolcadikot végzi. Az évek óta kőművesként dolgozó fiatalember szakterületén vállalkozna, ugyanakkor elmondta, hogy szeretné elvégezni a kötelező tíz osztályt, akkor is, ha ezért Székelykeresztúrra kell ingáznia.

Fotó: Pál Árpád

Továbbtanulási lehetőségek

Mivel Romániában kötelező a tíz osztály elvégzése, akik a Második esély programmal csak a nyolc osztályt fejezik be, nem kapnak róla bizonyítványt.

Udvarhelyszéken a székelykeresztúri Zeyk Domokos Szakközépiskolában kertész szakon folytathatják tanulmányaikat a tíz, illetve tizenegyedik osztály végéig, és sikeres záróvizsga esetén diplomához jutnak.

Október elején tizenöten iratkoztak be a vegyes korcsoportú szakosztály középiskolai képzésére. Mivel a tanév itt is fél évig tart, legközelebb februárban indítanak újat. A jelentkezőknek nem kell felvételizniük, elég, ha bemutatják a nyolc osztály elvégzését igazoló dokumentumot (foaia de matricolă). Akik érettségizni is szeretnének, beiratkozhatnak a szakközépiskola esti képzésére – tudtuk meg Pávai Gyöngyvér igazgatótól.

Féléves tanévszerkezet
A 2011–2012-es tanévben jelent meg a Második esély program módszertana, azzal a céllal, hogy segítse a hátrányos helyzetűeket a nyolc osztály elvégzésében, ezzel növelve munkavállalási esélyüket. Az első években elég nagy érdeklődés kísérte a programot, azonban a kezdeti lelkesedés hamar alábbhagyott, olyannyira, hogy egyes településeken már túl kevés volt a jelentkező ahhoz, hogy évente osztályt indíthassanak. A tananyag azonos, de a tanév csak fél évet tart, szerkezete eltér a hagyományostól. A csoportok indításáról és az órarendről a programban részt vevő iskolák döntenek, a tanfelügyelőségnek csak koordinátori szerepe van, ezért nem vezetnek statisztikát arról, hogy a beiratkozottak milyen arányban fejezik be tanulmányaikat – ismertette lapunkkal korábban Sipos István szaktanfelügyelő. Ez az oka annak, hogy nem tudta biztosra megmondani, melyek azok az iskolák, ahol jelenleg a nyolc osztályt végzettek továbbtanulhatnak és akár le is érettségizhetnek.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS