HIRDETÉS

Vidéken sem csak a hirdetőtábla az egyetlen kommunikációs eszköz

Gligor Róbert László 2017. január 11., 13:24

Az információs technológia fejlődésével számos eszköz és lehetőség áll az önkormányzatok rendelkezésére, hogy a döntéshozatali folyamatot és a közpénzek felhasználását láthatóvá tegye az adott közigazgatási egység lakosai, az intézmények működtetését biztosító adófizetők számára. Vidéki körképünkben annak néztünk utána, ki hogyan használják ki ezeket a Nyárád és a Kis-Küküllő mentén.

Fotó: Gligor Róbert László

Szováta város önkormányzati oldalán számos információt talál az érdeklődő, rengeteg közérdekű dolgot, költségvetési, pénzügyi mérleget, beszámolót is megtekinthetnek a tanácsi határozatok és egyéb hivatali adatok mellett, de már olyan „ablak” is rendelkezésükre áll, ahol a különböző helyi adókról és illetékekről interneten keresztül is érdeklődhetnek a városházán, és akár fizethetnek is ugyanígy. Formanyomtatványokat is találnak, amellyel közérdekű információkat igényelhetnek, vagy épp közigazgatási panaszt nyújthatnak be. Egyetlen hiányosságként azt tapasztaltuk, hogy az utóbbi években nem tették közzé a választott személyek tevékenységi beszámolóját.

Erdőszentgyörgy oldalán is számos információ nyilvános, mint például a költségvetés, tanácsi határozatok, érdek- és vagyonnyilatkozatok, hirdetések, de még a tavalyi helyhatósági választások menetét is nyomon lehet követni. Nyárádszereda viszont ennél kevesebb figyelmet fordított hivatalos oldala frissítésére, az utóbbi három évből igen kevés költségvetési, pénzügyi adatot találunk, a tanácsi határozatokat, a vagyon- és érdeknyilatkozatokat pedig nem lehet elérni rajta.

A legtöbb községben még mindig a polgármesteri hivatal hirdetőtábláján függesztik ki a hirdetések, határozatok, felhívások nagy részét, de egyre többen élnek az elektronikus lehetőségekkel is.

Csíkfalva és Balavásár honlapján viszonylag sok közérdekű és általános információt, beszámolót, határozat, kép- és híranyagot találunk, a nyárádremetei és nyárádgálfalvi oldalon egyelőre főleg a község általános bemutatására fordítottak hangsúlyt. Több hasznos formanyomtatvány is elérhető, de a pénz- és adóügyi részt már nem frissítették egy ideje. Hasonló a helyzet Makfalva esetében is, míg Sóváradon alig találunk adatokat a közigazgatási területről, itt is főleg a község bemutatására fektettek hangsúlyt. Ennél több közigazgatási adatot és hírt találunk az ákosfalvi és a vámosgálfalvi oldalakon, ezekből nincs hiány a lukafalvi oldalon sem, ám itt sem sokat frissítettek az utóbbi időben, úgy ahogy a nyárádkarácsoniak sem. Van „kiesés” a jeddi oldalon is, de látszik, hogy a tavalyi helyhatósági választások óta már itt is jobban figyelnek az elektronikus kommunikációra. Koronka alapos, részletes, szinte mindenben naprakész információkkal szolgál, míg Gyulakuta és Székelybere még alig fektet hangsúlyt az elektronikus eszközre, nincs saját honlapja, viszont Nyárádmagyarós már egy picit többet ad bizonyos információk közzétételére.

Egyesek helyi kiadványok révén próbálnak több információt eljuttatni a lakossághoz. Így Szovátán a Hírmondót, Nyárádszeredában a Közlönyt, Csíkfalván a Hírlevelet adja ki az önkormányzat. Erdőszentgyörgy vezetői a Figyelőben közölnek önkormányzati híreket, a makfalviak a Tekintőben, míg a kibédi helyi tanácsosok RMDSZ-frakciója a Kibédiek Lapja szórólapon keresztül tájékoztatja a lakosságot. Balavásár egy közösségi oldalon elérhető Közlönyt működtet, Bányai István polgármester pedig ugyancsak közösségi oldalon tudósít a Jedd községben történtekről, míg a Nyárádmente Kistérségi Társulás tizenkét éve működteti a Nyárádmenti Kis Újságot.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS