Hiába várják egyesek a szociális kártyát, valószínűleg nem is jogosultak a támogatásra

Hiába várják egyesek a szociális kártyát, valószínűleg nem is jogosultak a támogatásra

Sokan hiába várják a postást, mert nem érkezik a várva várt szociális kártya

Fotó: Gecse Noémi

Bár legtöbben már a szociális utalványok harmadik, 250 lej értékű részletét is megkapták a kártyájukra, még mindig vannak olyanok, akik hiába várják a postást. Egy panasz alapján indultunk el, és  kiderült, hogy a Hargita Megyei Nyugdíjpénztárnál is szinte naponta akad olyan panaszos, aki a remélt, de meg nem kapott szociális kártyájáról érdeklődik.

Szász Cs. Emese

2022. november 20., 21:592022. november 20., 21:59

A székelyudvarhelyi nyugdíjas hölgy azzal a panasszal kereste meg szerkesztőségünket, hogy bár a nyugdíja alig haladja meg az 1300 lejt, mégis hiába várja a szociális kártyáját. A hölgy állította, nem ül tétlenül, érdeklődött a postánál, a városi nyugdíjpénztárnál, még egy szenátori irodába is bekopogtatott, de

senki sem tudja megmondani neki, hogy miért nem kapta meg a várt kártyát.

Kikérte az adóhatóságtól a szükséges dokumentumot is, amellyel bizonyítani tudja, hogy nincs egyéb jövedelme a nyugdíjon kívül. „A szenátori irodánál azt mondták, hogy az a baj biztosan, hogy előrehozott nyugdíjban vagyok, de ez nem igaz, mert van ismerősöm, aki szintén így van, ő meg már megkapta a kártyát, és a pénzt is rá” – panaszolta a hölgy, aki bár kapott egy minisztériumi telefonszámot, ahol érdeklődhet a jogosultsága felől, hiába hívta napokon át többször is, soha nem vették fel a telefont. A hölgy azt állítja,

csak a közvetlen környezetében négy-öt ember van, aki szintén nem kapta meg a kártyáját, pedig jogosult lenne rá.

Sok a panasz

A panasz nyomán először Csép Éva Andrea Maros megyei RMDSZ-képviselőt kérdeztük, aki elismerte, naponta fordulnak hozzá is ezzel a panasszal érintettek, igaz

sok esetben kiderül, hogy azért nem jogosultak a szociális támogatásra, mert volt valamilyen plusz jövedelmük, például szerencsejátékon nyertek.

„Aki nem kapta meg, és úgy gondolja, hogy jogosult lenne rá, az először menjen el az illetékes adhatósághoz (ANAF), és kérje ki, hogy volt-e plusz jövedelme. Ha kezében van a papír, akkor a nyugdíjpénztárnál kérheti, hogy ellenőrizzék le, rajta van-e azon a listán, amit a minisztériumnak küldtek a támogatottakról. Kell segítsenek a nyugdíjpénztáraknál” – mondta a teendőket a képviselőház szociális és munkaügyi szakpolitikusa.

Galéria

Fotó: Rab Zoltán

Van, amit nem tudnak megmagyarázni

A Hargita Megyei Nyugdíjpénztár szóvivője, Borvíz Hajnalka megkeresésünkre elmondta, hogy heti öt, havi 20-25 ehhez hasonló panasszal fordulnak hozzájuk, és igyekeznek is segíteni nekik, amennyire a lehetőségeik engedik. „Mi annyit tudunk csinálni, hogy leellenőrizzük, hogy azon a listán, amit a minisztériumhoz küldtünk szerepel-e az illető vagy sem.

Idézet
Mert bár valóban sokan nem érik el az 1500 lejes havi nyugdíjat, az adóhatóság is ellenőrzi, hogy volt-e valami jövedelmük, és ha volt bármi – legyen az külföldi jövedelem, egyéni vállalkozásból, szellemi tulajdonjogból, befektetésből vagy mezőgazdaságból származó jövedelem, akkor az ANAF azt is beleszámolja, és levágja a jogosultsági listáról az érintetteket

– magyarázta Borviz Hajnalka. Hozzátette, olyan eset is van, amit egyáltalán nem tudnak megmagyarázni, mert náluk az látszik, hogy a nyugdíj szerint igenis jogosult lenne az illető, mégsem kap kártyát. Az ilyen esetek a nehezebb ügyek, hiszen a nyugdíjpénztárnak nem feladata, hogy az európai beruházásokért és projektekért felelős minisztériumba telefonálgasson és nyomozzon, hogy ki mit rontott el.

Információval segíthet a nyugdíjpénztár

A Hargita Megyei Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója, Vezsenyi Melinda is megerősítette, hogy

a nyugdíjpénztárnak az a kötelessége a szociális kártyákkal kapcsolatosan, hogy havonta kétszer közölje az érintett nyugdíjasok listáját, vagyis frissítse az adatokat, hiszen időközben folyamatosan változik a névsor.

„A frissített adatbázist minden hónap elején és végén is beküldjük az országos nyugdíjpénztárhoz, ők továbbítják központi szinten az ANAF felé, az ANAF pedig az adatbázisokat összeveti, és annak alapján az európai beruházásokért felelős minisztérium állítja ki ezeket a kártyákat, és postán keresztül küldik ki az illetékeseknek. Ennél több kötelességünk nekünk nincs ebben az ügyben, ennek ellenére, amit tudtunk a felénk forduló nyugdíjasoknak biztosítani, hogy megnézzük, hogy a hozzánk leközölt adatbázisban mit ír: kap-e kártyát és esetleg milyen egyéb jövedelem volt leközölve” – fejtette ki az igazgató. Hozzátette:

sokan nem értik, hogy jövedelemről van szó, amibe nemcsak a nyugdíjuk számít bele, hanem bármiféle egyéb bevételük.

Sok esetben kiderül, hogy valaki valamit eladott, abból származott jövedelme, vagy szerencsejátékon nyert, s azért lett magasabb a jövedelme. „Nagyon sok embernek tudtunk választ adni, hogy benne van az adatbázisban és meg fogja kapni, vagy van más jövedelme, és azért nem fogja megkapni, ilyen információval tudunk szolgálni” – mondta a nyugdíjpénztár igazgatója, aki megerősítette, hogy

szinte minden nap érkeznek ehhez hasonló panaszok. 

A segítségünkkel ki is derült, hogy a szerkesztőségünkhöz forduló hölgy nevén szerepelt egy valamivel több mint 500 lejes sportfogadás utáni nyeremény, amelyet bár a férj nyert, de a személyi igazolvány cseréje miatt a felesége igazolványával vette fel a nyereményét, így a panaszosunk el is esett a szociális kártyára való jogosultságától – egyelőre.

A júniustól esedékes 250 lejes utalványokra amúgy jogosultak az egyszülős, vagy legalább két gyereket nevelő családok, akiknek az egy főre eső havi nettó jövedelme 600 lej alatt van. Ugyanakkor megkapják a támogatást a fogyatékkal élők és a kisnyugdíjasok, akiknek jövedelme 1500 lej vagy annál kevesebb, valamint a garantált bérminimumon élők és a hajléktalan személyek.

Probléma esetén mit tehetünk?
Az RMDSZ amúgy még szeptemberben kiadott a sok probléma miatt egy útmutatót, hogy mit tegyen az, akinek problémája van a szociális kártyájával. Aki nem kapta meg, az elsőként keresse kártyáját a legközelebbi postahivatalnál, mert lehetséges, hogy a kiosztáskor nem volt otthon. Ha ott nem találja, hívja a 0319268-as telefonszámot. A lakóhely szerinti területi nyugdíjpénztárnál, illetve a directia.comunicare@mfe.gov.ro  e-mail címen lehet érdeklődni arról, hogy valaki jogosult-e az utalványkártyára. Ha megkapta a kártyáját, de nincs feltöltve, az azért van, mert a minisztérium addig nem töltheti fel a kártyát, amíg nem kapott visszaigazolást a postától arról, hogy a kártyát kiszállították az érintett személynek. Ez a visszaigazolás olykor késhet. A visszaigazolást követő 48 órában feltöltik a kártyát. Ha van kártyája, de nincs feltöltve, hívja ugyancsak a 0319268-as telefonszámot. Aki elveszítette a kártyáját, vagy nem nem működik az, új kártyát kérhet, ha felhívja a telefonos ügyfélszolgálatot vagy a kibocsátó mobil alkalmazáson keresztül jelenti. Telefonos ügyfélszolgálatok: Edenred: 021-3013303; Sodexo: 021-2044664; UP România: 0374-662273.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 25., szombat

Nem a legjobb az idei akácméztermés

Csak közepes mennyiségű az idei akácméz-termés. A méhészek ugyanakkor attól tartanak, hogy a termés nagybani felvásárlási ára olyan alacsony lesz, hogy nem fogja megérni nekik értékesíteni az akácmézet.

Nem a legjobb az idei akácméztermés
Nem a legjobb az idei akácméztermés
2024. május 25., szombat

Nem a legjobb az idei akácméztermés

2024. május 25., szombat

Ezekre figyeljenek hétfőn az Erőss Zsolt Aréna környékén

Az FK Csíkszereda – Bukaresti Dinamo hétfői osztályozómeccsére érkező vendégszurkolók felügyeletét a marosvásárhelyi csendőrség regionális parancsnoksága látja el. Mindemellett a csíkszeredai városházának is vannak feladatai.

Ezekre figyeljenek hétfőn az Erőss Zsolt Aréna környékén
2024. május 25., szombat

Hármat ugyan kilőttek, de maradtak még medvék Csíksomlyón

Több Ro-Alert vészhelyzeti üzenetet is kaptak a csíkszeredaiak pénteken este és szombatra virradóan a medvék miatt.

Hármat ugyan kilőttek, de maradtak még medvék Csíksomlyón
2024. május 25., szombat

Folytatódik a lomtalanítás Marosvásárhelyen!

Az akció június 5-ig tart, és felváltva gyűjtenek a város különböző területein.

Folytatódik a lomtalanítás Marosvásárhelyen!
2024. május 24., péntek

Internet nélkül maradt számos Telekom- és Nextgen-ügyfél

Technikai problémák adódtak a Telekom Romania szolgáltatónál, emiatt pedig nem működik megfelelően az internetszolgáltatás. A szolgáltató bejegyzése szerint már dolgoznak a megoldáson.

Internet nélkül maradt számos Telekom- és Nextgen-ügyfél
2024. május 24., péntek

Felborult egy autó Borszéknél, ketten megsérültek

Felborult egy autó Borszéknél pénteken délután, a baleset során két személy megsérült.

Felborult egy autó Borszéknél, ketten megsérültek
2024. május 24., péntek

Parov Stelarral, Tankcsapdával és még rengeteg meglepetéssel készül az Egyfeszt

Negyedszerre tartják meg Gyergyószentmiklóson az Egyfeszt összművészeti fesztivált. A szervezők az elmúlt hetekben sorozatban jelentették be egy-egy fellépő nevét.

Parov Stelarral, Tankcsapdával és még rengeteg meglepetéssel készül az Egyfeszt
2024. május 24., péntek

Lelkes fiatalokkal rajtolt a Totál Ké(s)zdiáknapok

Csak úgy tombol a versenyszellem a kézdivásárhelyi diáknapokon, ahol a hét csapat színes zászlókkal, egyenpólókban, csapathimnuszt énekelve mutatkozott be pénteken.

Lelkes fiatalokkal rajtolt a Totál Ké(s)zdiáknapok
2024. május 24., péntek

Az ökumenikus istentiszteletről minden végzős hazavihetett egy nekivaló gondolatot

Mintegy hatszáz végzős középiskolás diák és tanáraik ökumenikus istentiszteletre gyűltek össze a sepsiszentgyörgyi belvárosi református templomban pénteken délelőtt, egy 26 éves hagyományba illeszkedve.

Az ökumenikus istentiszteletről minden végzős hazavihetett egy nekivaló gondolatot
2024. május 24., péntek

A gyerekek szerint ez nem is óvoda, ez egy palota

Habár egy ideje már használják, pénteken hivatalosan is bemutatták a csíkszeredai Napocska napközi otthont, amely 172 napközis gyereknek biztosítja a napi felügyeletet.

A gyerekek szerint ez nem is óvoda, ez egy palota
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!