HIRDETÉS

Hőlégmotorral az olcsó energiáért

Szabó Enikő 2014. január 07., 08:49

Fél éven belül nem kell majd gáz és villanyszámlát fizetniük azoknak a háromszékieknek, akik helyi gyártású hőlégmotort vásárolnak. Egy sepsiszentgyörgyi cég Stirling motorok előállítására kapott uniós finanszírozást. A motorok a hőenergiát alakítják át  mechanikai majd elektromos energiává, jelentősen csökkentve ezzel a meleg víz és villanyáram előállítási árát.

A cég a Stirling motor sorozatgyártásához szükséges gépsor beszerzésére egy 900 ezer lejes, vissza nem térítendő támogatást kapott – közölte portálunkkal Pozna Dávid. A vállalkozó elmondta, a céljuk a lakosság jövedelméhez igazítani az olcsóbb energiafogyasztást biztosító motorok árát. A gyártást a második félévben kezdik – tette hozzá a vállalkozó.

Páll Árpád feltaláló, aki két társával együtt 5 éve dolgozik a működőképes motor előállításán, úgy véli, hogy a most beszerzendő gépekkel jelentősen csökken majd a motor előállítási ideje. Szerinte már Kleopátra idejében létezett a hőlégmotorok elve, azonban gyártásuknak most jött el az ideje. Elmondása szerint a lakosságnak az itt előállított energiatermelőket három-négyszer olcsóbban tudják majd forgalmazni. Jelenleg egy Stirling motor 8-10 ezer euróba kerül.

A Stirling-motor külső hőbevezetésű hőerőgép és általában dugattyús-forgattyús mechanizmussal készül. A belsőégésű motorokkal szemben a Stirling-motor hőforrása nem a hengerben elégő fűtőanyag, hanem a motoron kívül van. A hőátadási folyamat lehetővé teszi, hogy az összes hőerőgép közül a legjobb hatásfokot nyújtsa.

A hővel működő motor táplálása a napenergiától a gyúlékony fáradt-olajon át a biomasszáig bármivel történhet – közölte Pál. Ugyanakkor leszögezte: használatának legnagyobb előnye, hogy a lakásfenntartás költségeit jelentősen csökkenti: olcsóbban előállítható meleg víz és mesterséges fény.

A feltaláló egy évtizede útjára indította másik találmányát, a „Pufi kocsit” is, azonban az 1.5 liter üzemanyagot fogyasztó, 40 km/órás végsebességű gépjárművet nem sikerült forgalomba íratnia. A hószánként működő, nyáron autóvá alakítható szerkezetet mintegy 600 euróból építette. Azóta a világ valamennyi országában mintegy 15 ezer cég gyárt ilyenszerű járgányokat. Egyébként a holdjáró vagy holdautó is hasonló elven működik.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
11 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS