HIRDETÉS

Falunap jókedvvel, elismeréssel, jövőbe tekintéssel

Pethő Melánia 2014. június 29., 20:15

A hétvégén ünnepelt Gyergyóditró. A falunapok során számos szórakoztató, kulturális, sportrendezvény várta a kikapcsolódni vágyókat, ugyanakkor a falunapok keretében adták át az év díszpolgára címet, illetve tüntették ki a település fejlődéséért tevékenykedőket. Az ünnep közéleti mozzanatát jelentette a frissen létrehozott turisztikai információs iroda felavatása is.

Fotó: Pethő Melánia

Egy, a lakosság körében készített felmérésben arra mutattak rá a ditróiak, hogy elégedetlenek a turizmus megszervezésével a településen. Meglátásukat szem előtt tartva turisztikai információs irodát hozott létre a község önkormányzata. A létesítményt a falunapok keretében avatták fel.

„Reméljük, hogy ez a lépés, amit megtettünk, fellendíti Ditró és a környék turizmusát. Azt szeretnénk, hogy ez az épület soha ne legyen üres. Akkor éri el a célját, ha Ditrót fogja szolgálni, a településnek egy plusz értéket fog adni” – mondta az ünnepségen Puskás Elemér polgármester.

Az épület avatásán részt vevő Borboly Csaba megyeitanács-elnök beszédében rámutatott, Székelyföldet hasonló beruházások kivitelezésével lehet építeni, olyanokkal, amelyek pénzt hoznak a település és a megye számára. „Fontos, hogy képesek legyünk több munkával, összefogással szervezett módon itt tartani a turistákat, illetve elhozni azokat, akik még nem látogattak megyénkbe. Ehhez munkára, szervezésre, összefogásra, együttműködésre van szükség. Meggyőződésem, hogy a településen működő vállalkozók, vendéglátók és mindenki számára, aki munkahelyet teremt, fontos, hogy van egy hely, ahol reklámozhatja termékeit, szolgáltatásait, és segítséget kap az értékesítésben” – emelte ki Borboly.  Az elnök ugyanakkor székely zászlót ajándékozott a közösségnek, ami hirdeti, hogy székely szolgáltatásokat lehet igénybe venni az információs központban.

Az ünnepségen részt vett Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei önkormányzat elnöke is. Reményét fejezte ki, hogy nagyon sok anyaországi vendég fogja igénybe venni az információs központ szolgáltatásait. „Én mindenkit arra fogok biztatni, hogy amennyiben a hegyekbe vágynak, akkor ide jöjjenek, ahol megtapasztalhatják a baráti fogadtatást, az anyanyelvi környezetben érdekes és hasznos közösségi élményben lehet részük” – fogalmazott.

Dísztanácsülés elismerésekkel

Hagyományosan, a falunapok alkalmával megtartott dísztanácsülésen tünteti ki a község fejlődésében oroszlánrészt vállaló személyeket, intézményeket Ditró önkormányzata, és ez alkalommal adományoz díszpolgári címet olyan helyieknek vagy innen elszármazottaknak, akik tevékenységükkel a község hírnevét öregbítik. Szintén hagyományos mozzanat a testvértelepülések küldöttségének köszöntése, így a szombati ünnepi tanácsülésen a magyarországi Budajenő, Bátaszék és Kamut települések képviselői fogadhatták a ditróiak Puskás Elemér polgármester által közvetített baráti üdvözletét.

Ditró újrafűzte a kötődés szálait

A díszpolgári címet az 1986-tól Budapesten élő Kelemen László zeneszerzőnek adományozta Ditró önkormányzata. A kitüntetettet Petres Lajos nyugalmazott zenetanár méltatta. Elhangzott, Kelemen László jelenleg a Hagyományok Házának főigazgatója, eddigi életpálya számos területén a zene, a néphagyományok felkarolása kapott kiemelt szerepet. Ökrös Csabával és Berecz Andrással közösen alapították meg az Ökrös zenekart, az együttessel együtt megkapta a Magyar Művészetért-díjat és a Népművészet Ifjú Mestere címet. Az ő kezdeményezésére és vezetésével jött létre Utolsó Óra névvel egy átfogó, hangszeres népzenei gyűjtés, a 20. század legnagyobb Kárpát-medencei hangszeres népzenei gyűjtése. Szervezőként, közreműködőként a Kárpát-medence hagyományait bemutató nagyobb eseményekben is részt vett. Zeneszerzőként, zenészként és szerkesztőként sok nagy sikerű produkcióban működött közre, kísérőzenéket szerkesztett a legtöbb budapesti amatőr táncegyüttesnek. 2008-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki.

Ditró díszpolgári címére a helyi kulturális egyesület javasolta Kelemen Lászlót. „Remélem, hogy úgy, ahogy a kő visszahull a kút aljára, ugyanúgy én is vissza tudok kerülni Ditróba. Meghatározó ez a közösség számomra most is” – mondta a kitüntetett. A ditróiaknak javasolta, hogy karolják fel a helyi hagyományokat. „Hagyományaink nemcsak arra voltak jók, hogy sok száz éven keresztül bennünket életben és viszonylagos jólétben megtartsanak, hanem arra is jók, hogy amikor baj van, rájuk lehessen támaszkodni, irányt tudjanak mutatni” – mutatott rá. Köszönetét fejezve ki a díszpolgári címért, úgy fogalmazott: „Édesapám tavaly meghalt, most Ditró újraköti az engem ide fűző szálakat. Mintha a jó Isten rendelése lenne”.

További kitüntetettek

A dísztanácsülés másik hagyományos mozzanata a Pro Ditró cím átadása volt. A polgármester javaslatára történő kitüntetésben idén Hargita Megye Tanácsát részesítették. „Az elmúlt évek virágzó együttműködése látszik Ditró községen” – mondta Puskás Elemér, felsorolva a megyei intézmény támogatásával létrejött megvalósításokat.

A díjat átvevő Borboly Csaba megyei tanácselnök, Petres Sándor volt alelnök és Bende Sándor  tanácsos kifejtették, nem volt nehéz segíteni egy olyan közösségnek, amelynek vannak elképzelései és véghez is tudják vinni azokat.

Az ünnepi tanácsülésen adta át a község önkormányzata a Tiszta udvar, rendes ház díjat is. Az oklevéllel, plakettel és 300 lejes vásárlási utalvánnyal járó kitüntetést Petres Lajos vehette át szépen, rendezetten tartott családi portájáért.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS