Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Eldugott kincseink

Bíró Blanka 2018. szeptember 20., 21:42
HIRDETÉS

Romániában, de valószínűleg Európa-szerte is Kovásznán van a legtöbb mofetta, azonkívül ott vannak a gyógyvizek, a szénsavas ásványvizek, amelyeknek mind fontos szerepük van az egészségmegőrzésben. De előbb el kell jutni oda: Bukarestbe repülővel még könnyű az út a külföldieknek, ám a fővárosból négy órát kell autózni Kovásznáig.

Mofettalátogatás Háromszéken. Könnyíteni kellene a megközelítésen. Archív Fotó: Bartos Lóránt

A Romániai Gyógyászati Turizmus Szövetség (OPTBR) partnerségben az Eximtur utazási irodával 14. alkalommal szervezi meg a fórumot és börzét, minden évben más fürdőváros ad otthont a rendezvénynek, tavaly például Tusnádfürdőn találkoztak. A most Kovásznán tető alá hozott rendezvényen romániai és külföldi szakemberek tartanak előadást, utazási irodák, gyógyturisztikai létesítmények mutatják be kínálataikat.

A börze nemcsak tapasztalatcsere, hanem kiváló lehetőség arra, hogy az egészségturizmusban vállalkozók és az utazási ügynökségek találkozzanak – szögezte le Herman Rosner. A szakember ugyanakkor emlékeztetett, idén hatalmas infúziót kapott az ágazat, hiszen

a közszférában kiadott üdülési csekkek révén nagy összeg áramlott a belföldi turizmusba.

„Ha a kormány betartja az ígéretét, és jövő évben is kiadják az üdülési csekkeket, ez összesen a két év alatt 400 millió eurós forgalmat generál.

Az utalványok birtokában ugyanis azok is kimozdulnak, akik évek óta nem utaztak el a szabadság alatt,

sokan mennek a tengerpartra, a hegyvidéki üdülőkbe, de a gyógyfürdők népszerűsége is növekszik, hiszen egyre többen felismerik a megelőzés fontosságát” – fejtette ki az idegenforgalmi a szakember.

Rosner meglátása szerint ugyanakkor éppen a megelőzést kell népszerűsíteni, hiszen

a gyógyturizmus legnagyobb versenytársa a gyógyszeripar,

Romániában például évről évre meredeken növekszik a gyógyszerfogyasztás, az elmúlt egy év alatt a gyógyszerek forgalma elérte a hárommilliárd eurót, holott megelőzéssel, vagy a természetes gyógymódokkal történő egészségmegőrzéssel ezek a kiadások csökkenthetők. „A gyógyvizek, mofetták, termálvizek hatékonyak a szívérrendszeri, emésztőszervi vagy éppen mozgásszervi, reumatikus betegségek kezelésében, megelőzésében” – összegezte Rosner.

HIRDETÉS

Leszögezte viszont, hogy ugyan Kovászna Európa egyik legkeresettebb fürdőhelye lehetne, ehhez azonban jobban megközelíthetővé kell válnia, így fejleszteni kell az infrastruktúrát. Mint rámutatott,

jelenleg egy turista 2 óra 20 perc alatt repülővel Tel Avivból Bukarestbe ér, ám onnan négy órát kénytelen autózni, hogy eljusson Kovásznára.

„Ezen kellene változtatni az autópályák és a brassói nemzetközi repülőtér megépítésével” – érvelt Herman Rosner. Hangsúlyozta, az országban, de valószínűleg Európa-szerte is Kovásznán van a legtöbb mofetta, azonkívül a Benedek Géza orvos által kidolgozott Kovászna Rehabilitációs Módszer – ami egyedülálló módon ötvözi a helyi természetes gyógytényezőket, a mofetta és szénsavas ásványvizek hatását a szakmai rehabilitációs kezelésekkel – nagy vonzerőt jelent.

Vannak külföldi vendégek, akik évtizedek óta visszajárnak Kovásznára, nem tennék, ha nem tapasztalták volna meg a természetes gyógytényezők jótékony hatását.

Rosner szerint éppen ezért a vállalkozók, az utazásszervezők feladata, hogy megértessék, ezek a módszerek nemcsak az időskori betegségek kezelésében hatékonyak, hiszen a középkorúakat éppen úgy fenyegetik a stressz miatt kialakuló szívérrendszeri betegségek.

„A szolgáltatások még nem tökéletesek, de a természet és a természetes gyógytényezők azok. Minden hazai fürdőhely esetében ezt kell kiemelni, hiszen mindegy, hogy a félixfürdői termálvizekről, a Călimănești-Căciulatán található gyógyvizekről, vagy a techirgoli gyógyiszapról beszélünk, ezek csodákat tehetnek az egészségmegőrzésben. Az orvostársadalomnak is hatalmas felelőssége van abban, hogy a megelőzésre, a természetes gyógymódok alkalmazására ösztönözze a betegeket” – összegzett Herman Rosner.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS