Közzétették a mezőgazdasági szabványjövedelmeket

Közzétették a mezőgazdasági szabványjövedelmeket

Fotó: Barabás Ákos

Míg a juh- és kecsketartóknak valamivel többet, addig a szarvasmarha-tenyésztőknek, illetve a gabona- és burgonyatermesztőknek a tavalyhoz képest kevesebbet kell adózniuk idén Hargita megyében – derült ki a Brassói Regionális Közpénzügyi Vezérigazgatóság honlapján szerdán közzétett, mezőgazdasági szabványjövedelmeket összefoglaló táblázatból.

Szabó Kamilla-Mária

2017. február 18., 21:512017. február 18., 21:51

2017. február 18., 22:342017. február 18., 22:34

Elfogadta az adóhatóság az agrártevékenységet folytatók számára meghatározott idei szabványjövedelmeket, amelyet a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság állított össze. Mint ismeretes, a szabványjövedelmek alapján számolják ki a gazdák számára a 16 százalékos jövedelemadót és az 5,5 százalékos egészségügyi hozzájárulást.

A szabványjövedelemről
Mint arról már korábban is írtunk, 2013-ban lépett érvénybe az agrártevékenységekre előírt új adózási rendszert szabályozó jogszabály, amelynek értelmében 2014-től a megyei mezőgazdasági igazgatóságok minden évben megállapítják a szabványjövedelmet (románul: normă de venit) az egyes mezőgazdasági tevékenységekre. Ennek során figyelembe veszik a megművelt terület nagyságát, az állatállomány létszámát és az adó mértékét. Ugyanakkor az új jogszabály lényegesen kibővítette az adózandó agrártevékenységek körét: kevés kivétellel minden mezőgazdasági és állattenyésztési tevékenység adókötelessé vált, de minden tevékenységi ág keretében meghatározott egy minimális, adómentességet élvező nagyságrendet is.

A megyei adatokat vizsgálva kiderült, hogy negyedik esztendeje csökken a szarvasmarha darabjára meghatározott érték, emellett tavalyhoz képest csökkenés történt többek között a gabonafélék, burgonya hektárjára, illetve a méhcsaládok, hízódisznók darabjára meghatározott jövedelemnorma esetében is. Növekedett a tavalyi értékhez képest viszont a juhok és kecskék darabjára meghatározott szabványjövedelem.

Török Jenő, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője érdeklődésünkre kifejtette, minden évben igyekeznek szem előtt tartani a különböző ágazatok alakulását, és annak függvényében meghatározni a szabványjövedelmeket. Emiatt történhetett meg, hogy a juh és kecsketartóknak valamivel többet kell adózniuk, hiszen a tavaly fellendült az ágazat, eközben egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a tejtermelő gazdák, így a szarvasmarhák darabjára meghatározott jövedelemnormát csökkentették. Ugyancsak gyenge évet zártak a méhészek, hiszen az időjárási viszonyok miatt kevés mézet tudtak begyűjteni, így nekik is kevesebbet kell majd adózniuk – sorolt pár példát az intézményvezető. Kiemelte, az értékek összeállításakor mindig a gazdák érdekeit tartják szem előtt.

A szakember arra is rámutatott, az egyes ágazatokra vonatkozó változások minimálisak a korábbi évekhez képest, a juhok kecskék esetében is csupán két lejes a növekedés. Megjegyezte, egyébként országos szinten alacsonyaknak nevezhetők a Hargita megyei értékek. Elmondása szerint egyes megyékben felvetették, hogy országosan egységes jövedelemnormákat határozzanak meg, azt azonban elvetették, hiszen éppen az a célja a megyei meghatározásnak, hogy tükrözze a vidék jellegzetességeit az ott felmerülő nehézségek, fellendülő ágazatok tükrében. Az igazgatóság által meghatározott értékeket mindeddig módosítás nélkül fogadta el a regionális adóhatóság.

Csökken az adózók száma

Mezőgazdasági tevékenységből származó jövedelem esetén – a korábbiakhoz hasonlóan – az adófizetőknek május 25-éig kell leadniuk adóbevallásukat, amelyet az év második felében két részletben törleszthetnek: az adó felét október 25-éig, a fennmaradó részt pedig december 15-éig fizethetik be. Mint arról korábban Kedves Imre, a Hargita Megyei Közpénzügyi Adminisztráció vezetője beszámolt, míg 2014-ben a megyében több mint ötezer gazda adózott, addig 2015-ben már csak közel négyezren tettek le adóbevallást, tavaly ez a szám mindössze 2714 volt. A csökkenés okát az intézményvezető akkor azzal magyarázta, hogy egy normatív adózási formáról van szó, tehát az alanyra van bízva, hogy önszántából eleget tesz-e ennek a kötelezettségének vagy sem. S mivel a törvény nem kényszerítő jellegű, egyre kevesebben élnek a lehetőséggel. Emellett az egyre csökkenő állatállományt is lehetséges okként említette Kedves Imre, aki akkor az adózás előnyét is kifejtette, miszerint az adóalannyá vált személyek idézőjelesen engedélyezett tevékenységet folytatnak.Tevékenységi területAdóköteles mennyiségSzabványjövedelem

1ha/1egyed esetén*
2016


Szabványjövedelem

1ha/1egyed esetén*
2017

 Szarvasmarha2-nél több 111 101
 Bivalytehén2-nél több 105 105
 Juh50-nél több 14 16
 Kecske25-nél több 14 16
 Hízlalásra szánt disznó6-nál több 17 15
 Méhcsaládok75-nél több 13 11
 Házi szárnyas100-nál több 2 2
 Gabonafélék2 hektár fölött 157 152
 Olajnövények2 hektár fölött 132 –
 Burgonya2 hektár fölött 952 910
 Cukorrépa2 hektár fölött 303 303
 Mezőn termesztett zöldség0,5 hektár fölött 830 830
 Védett területi zöldség0,2 hektár fölött 1040 1040
 Szemtermelő zöldségfélék1,5 hektár fölött 380 370
 Gyümölcsös1,5 hektár fölött 830 –
 Gyümölcstermő bokrosok1 hektár fölött 570 550
 Virág és dísznövények0,3 hektár fölött 5700 5700

* a mezőgazdasági adózásra szánt szabványjövedelem alakulása lejben számolva

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2023. január 25., szerda

Nem sikerült dönteni, tovább csúszik a hitelfelvétel ügye Gyergyószentmiklóson

Nem volt döntőképes a gyergyószentmiklósi önkormányzati képviselő-testület, így harmadszorra is napirendre kell tűzniük a hitelfelvétel ügyét. Ismét elhangzott: ha nem kap kölcsönt a város, beruházásokat kell leállítani.

Nem sikerült dönteni, tovább csúszik a hitelfelvétel ügye Gyergyószentmiklóson
2023. január 17., kedd

Filmvetítéssel ünneplik a Magyar Kultúra Napját Gyergyószentmiklóson

A Petőfi emlékévhez is kötődve a Föltámadott a tenger történelmi játékfilmet láthatja a gyergyószentmiklósi közönség csütörtökön. Ezzel ünneplik egyben a Magyar Kultúra Napját is.

Filmvetítéssel ünneplik a Magyar Kultúra Napját Gyergyószentmiklóson
2023. január 11., szerda

Vitatott munkálatok zajlanak Gyilkostón

Földmunkákat végeztet a Monturist kft. a Gyilkos-tó közvetlen közelében, a munkagépek a parti sétányon dolgoznak. A cégvezető szerint erre minden hatósági engedélyük megvan. A városi főépítész szerint ez nem így van, a munkálatokat le kell állítani.

Vitatott munkálatok zajlanak Gyilkostón
Vitatott munkálatok zajlanak Gyilkostón
2023. január 11., szerda

Vitatott munkálatok zajlanak Gyilkostón

2023. január 10., kedd

Továbbra is keresik az eltűnt gyergyóalfalvi nőt

Még pénteken távozott ismeretlen helyre az otthonából a gyergyóalfalvi Király Katalin. Azóta folyamatosan zajlik a keresése, de egyelőre eredménytelenül.

Továbbra is keresik az eltűnt gyergyóalfalvi nőt
2023. január 09., hétfő

Teljesen modernizálják a közvilágítást, utat aszfaltoznak, középületeket újítanak fel Gyergyószárhegyen

Az év végén írták alá a finanszírozási szerződést, idén kell megvalósuljon az a beruházás, amely révén kevesebb áramfogyasztás mellett több fény világítja majd meg éjszakánként Gyergyószárhegy és a hozzá tartozó Güdüc utcáit.

Teljesen modernizálják a közvilágítást, utat aszfaltoznak, középületeket újítanak fel Gyergyószárhegyen
2023. január 06., péntek

Fiatalkorú betörőt azonosítottak a rendőrök

Kiskorú tört be pénzt és egyéb anyagi javakat keresve egy ipari létesítménybe Gyergyószentmiklóson, azonban a rendőrség rövid időn belül azonosította a tettest csütörtökön – adja hírül a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság.

Fiatalkorú betörőt azonosítottak a rendőrök
2023. január 06., péntek

Két személy sérült meg szabálytalan előzés miatt

Két autó ütközött össze egy szabálytalanul történő előzés miatt Gyergyóditrónál csütörtökön délben, mindkét sofőrt a gyergyószentmiklósi kórházba szállították orvosi ellátásra – adja hírül a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság.

Két személy sérült meg szabálytalan előzés miatt
2023. január 04., szerda

Épül az EMSZ, így felmerült a nagy kérdés: lesz-e önálló jelöltjük a 2024-es választásokon?

Két hónapja vált jogerőssé az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) bírósági bejegyzése, és azóta folyamatosan zajlik az új párt felépítése. Ha ezzel meglesznek, jöhet a felkészülés a jövő évi helyhatósági választásokra. A jelöltállításra is van már tervük.

Épül az EMSZ, így felmerült a nagy kérdés: lesz-e önálló jelöltjük a 2024-es választásokon?
2017. március 11., szombat

Egy határidő van, és az május közepe

Az előző évek gyakorlatával ellentétben idén nem lesz lehetőség napi egyszázalékos késedelmi kamat fejében igényelni május 15-e után az egységes mezőgazdasági támogatásokat. Ez újabb ok lehet arra, hogy ne halogassák a kérelmek leadását az érintettek.

Egy határidő van, és az május közepe
Egy határidő van, és az május közepe
2017. március 11., szombat

Egy határidő van, és az május közepe

2017. március 10., péntek

Hargita megye: már csak a Madarasin lehet sízni

Hargita megyében csak a Madarasi Hargita pályáin lehet sízni, annak ellenére, hogy a megye magasabban fekvő vidékein ismét havazni kezdett – tudósít az Agerpres hírügynökség.

Hargita megye: már csak a Madarasin lehet sízni
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!