Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Erőss Zsolt életútja a kopjafa jelképein

Barabás Hajnal 2013. szeptember 11., 17:49 utolsó módosítás: 2013. szeptember 11., 21:10

Jelentéssel bíró formák és motívumok bontakoztak ki Török Csaba keze nyomán. A csíkszeredai fafaragó az utolsó simításokat végzi a Himalájában májusban eltünt, csíkszeredai születésű Erőss Zsolt hegymászó kopjafáján, melyet vasárnap a magyarországi Pilisvörösváron állítanak majd fel.

Fotó: Veres Nándor

Egy három méteres tölgyfagerenda adta a kopjafa alapanyagát, melynek kifaragását csütörtökön fejezi be Török Csaba csíktaplocai műhelyében. „A fát egy éve vághatták ki, és nagyon kemény, viszont kevés benne a hasadás, habár én mindig azt szoktam mondani, amelyik fa nyílni akar, nyíljon” – magyarázta a fafaragó.

A csíkszeredai hegymászó emlékére készülő kopjafa csillagban végződik. „Azért, mert Erőss Zsolt kitartása kiemelkedő volt, példamutató lehet mindenki számára” – emelte ki a népművész. A fafaragó ottjártunkkor éppen egy András-keresztet vésett a kopjafába. Érdeklődésünkre elmondta: „ez a vándorok jelképe, hiszen vándor volt Zsolt is, aki kerülte a nagyvilágot, a nagy hegyeket”. A föld és a víz jele is azért került a kopjafára, mert akinek emlékét őrizni fogja, a természet közelében élt. „Legalul egy rozetta van, mely az élet virága a keleti mitológiában, egyetlenegy pontból indul, és a végtelenig lehet fejleszteni” – fogalmazott Török.

Az élet virága alatt kap helyet a felirat: „Ott nyugszom, ahová mindig vágytam”. Az alkotás hátoldalára is virágokat formázott a készítő. „Egy rózsa, egy szegfű és egy palmetta. Lehajló formájuk az elmúlást is jelenthetik” – mondta a csíktaplocai fafaragó. A kopjafa mindkét oldalára réztáblákat rögzítenek, az egyiken Fogarasy Attila, a másikon Szilágyi Ákos Erőss Zsolthoz írt verse lesz olvasható. A kifaragott és színező, tartósító festékkel kezelt kopjafát pénteken reggel szállítják Pilisvörösvárra.

Amint arról korábban beszámoltunk, a csíktaplocai fafaragót több mint egy hónapja Pilisvörösvárról kérték fel, hogy faragja meg Erőss Zsolt kopjafáját. A településen, ahol a híres hegymászó tíz évet élt, méltó emléket kívánnak állítani Erőss Zsoltnak. A kopjafát vasárnap állítják fel, ez alkalommal gyászistentiszteletet is tartanak Erőss Zsolt emlékére a pilisvörösvári református templomban.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
5 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS