Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

Állatok Nagy Imre ábrázolásában – tematikus kiállítás nyílt a zsögödi Nagy Imre Galériában

Barabás Hajnal 2019. május 21., 20:27
HIRDETÉS

Az állatok reprezentációja Nagy Imre művészetében tematikájú kiállítás megnyitóját tartották kedden a zsögödi Nagy Imre Galériában. A tárlaton a híres festő olyan alkotásait és vázlatait is közszemlére tették, amelyek eddig még soha nem voltak kiállítva.

Fotó: Gábos Albin

Túros Eszter, a Nagy Imre hagyaték kurátora, az Állatok című tematikus kiállítás rendezője a tárlat keddi megnyitóján úgy értékelte a festőt, mint akinek művészete számtalan meglepetést tartogat. A több mint 6000 darabot számláló hagyaték, amelyek között a számtalan híres kiállított darab mellett a fiókokban őrzött jegyzetek, rajzvázlatok, tanulmányok  is szerepelnek, és amelyek közül a kiállításon olyan alkotások is láthatóak, amelyeket eddig soha nem tettek közszemlére.

HIRDETÉS
A mostani kiállítás témája az állatok reprezentációja Nagy Imre művészetében. Ez a téma adta magát, hiszen a Csíki Székely Múzeum Nagy Imre gyűjteménye nagyon gazdag ebben a témában

– magyarázta a művészettörténész.

Fotó: Gábos Albin

Székedi Ferenc, a festő hagyatékának és személyének is jó ismerője pedig felszólalásában felsorolt néhány olyan állatot, amelyeket gyakran lehet látni Nagy Imre festményein. Többek között

hollókat, varjúkat és keselyűket lehet látni a képeken, ugyanakkor nagyon szívesen festett háziszárnyasokat, például tyúkokat, libákat, kacsákat és pulykákat.

Haszonállatoknak sincs híján sok festmény, sokszor ábrázolt lovakat, teheneket a festő. Említést érdemelnek a kutyák és macskák is, amelyek alkotásain szerepelnek. Nemcsak háziállatok kerültek a vásznaira, hanem festett vaddisznókat, és pisztrángokat is.

Fotó: Gábos Albin

A kiállítás látogatói többek között láthatják a Juhnyírás, a Madárijesztő, a Patakpart, valamint Noé bárkája című festményeket, de

számos vázlatot, és érdekes tanulmányt is kiállítottak.

A tárlat nemcsak felnőtteknek, hanem gyermekek számára is érdekes, kedvükért pedig egy gyermeksarkat hoztak létre, ahol kipróbálhatják a „nagyimrés” rajzolási lehetőségeket.

Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS