Székelyhon.ro
2017. március 1., szerda; Ma Albin napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Hóeltakarítás: „nem lehet tökéletesen elvégezni” Hóeltakarítás: „nem lehet tökéletesen elvégezni”

Fülöp-Székely Botond | 2017.01.09. [10:48]

Noha többnyire rendelkeznek hóeltakarításra alkalmas gépekkel a vidéki önkormányzatok, a munka gyorsaságának és hatékonyságának érdekében külsős cégeket is foglalkoztatnak. A havat nem lehet teljesen eltakarítani az utakról és az utcákból, azok járhatóvá tétele a fő feladat. A járdákat sehol sem takarítják szívesen.

hotakaritas-pa-15_bProblémás hóeltakarítás a megyei utakon. Szentmártonban pénteken a helyi önkormányzat segített be a munkába

Van saját felszerelésük is, ugyanakkor községi útjaik egy részének hótalanítását külsős szakcégre bízták Homoródszentmártonban – tudtuk meg Jakab Attila polgármestertől. Mint mondta, községükhöz tizenkét falu tartozik, így nem tudnak egyszerre mindenhol ott lenni, ezért is béreltek fel egy szakcéget. Ennek köszönhetően egyszerre több helyszínen kezdhetik el a munkát, így hamarabb járhatók lesznek útjaik. A polgármester hozzátette, a hivatalnak egy ekével és utánfutóval ellátott traktorja van erre a munkára. Készültek a télre, hiszen még a jövő évre is elegendő csúszásgátló anyagot vásároltak.

„Nagyjából negyven kilométernyi utat takaríttat a polgármesteri hivatal, a maradék húsz kilométeren a megyei tanács által megbízott cég dolgozik” – mondta el lapunknak Bálint Elemér Imre oroszhegyi polgármester. Rámutatott, az önkormányzat hatáskörében lévő utak jó részét egy megbízott cég takarítja, a többin saját gépeivel dolgozik a hivatal. „Nem lehet tökéletesen elvégezni ezt a munkát, hiszen az igények hatalmasok. Egyébként mindamellett, hogy sok hó esett, nem volt baj” – fogalmazott az elöljáró.

Etéd községben havazás esetén két-három helyszínről indulnak egyszerre a hótolókkal és ekékkel felszerelt gépek, hogy a lehető leggyorsabban járhatókká váljanak az utak – tudtuk meg Szőcs László polgármestertől. A hó teljes eltakarításához itt sincs elég felszerelés, ezért egy helyi cégtől kértek segítséget a munka elvégzésére. Szőcs elmondta, ők vásárolták meg a csúszásgátló anyagot, melynek kiszórását a hivatal munkatársai és a szociális segélyből élők közösen végzik.

hotakaritas-pa-9_b

Benedek László kápolnásfalusi polgármester rámutatott, mivel csak egy település utcáit kell takarítaniuk, ezt saját járművével is el tudja végezni a hivatal. Az alkalmazottak nyolcórás munkaidőben takarítják az utakat. Hasonló a helyzet Lövétén is, ahol szintén elegendő a hivatal hótolóval ellátott markológépe – fogalmazott Mihály Dénes polgármester. Náluk is a szociális segélyből élők szórják meg csúszásgátlóval az utakat, a hivatal traktorjáról.

Nem mindenhol elégedettek a megyei utakat takarító vállalkozással. Így van ez Szentmártonban is, ahol a községet átszelő megyei utakat takarítja az említett vállalkozás, ám az általában megkésve kezdi el a munkát – mondta el Jakab Attila, hozzátéve, hogy emiatt már több autó is csúszott be a sáncokba.

„Amikor megszólítjuk őket, elindulnak, csak az a baj, hogy nem kéne várni a felszólításra. Tartják a jó szokást, hogy váratlanul éri őket a decemberi és a januári havazás” – fogalmazott. Egyébként pénteken dél körül jártunk a községközpontban, ahol találkoztunk a helyi önkormányzat által megbízott cég egyik hótolóval felszerelt markológépével. A sofőrtől megtudtuk, hogy a Hargita Megye Tanácsa által megbízott cégnek „segít be”, amelynek gépei még nem értek el a faluba.

hotakaritas-pa-1_b

Nehézkes járdatakarítás

Az említett települések többségében nem jellemző, hogy a lakosok eltakarítanák a havat a járdákról – közölték a polgármesterek. A hivatalok ugyan tájékoztatták a háztulajdonosokat, hogy ez az ő feladatuk lenne, mégis jegesek a gyalogutak. Az oroszhegyi polgármester szerint az emberek inkább az úton járnak, mint hogy a járdáról ellapátolják a havat. Hasonló a helyzet Kápolnásfaluban is. Az etédi és a szentmártoni elöljárók szerint náluk ha nem is „jókedvvel”, de megtakarítják a járdákat a lakók.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
3.
Van baj eleg :((
2017.01.10., kedd [10:27]
En minositeni nem akarok senkit es ezert csak annyit jegyeznek meg, hogy vasarnapi soforok uljetek otthon!!! Ide s tova 20 esztendeje koptatom az autogumit de meg mindig eljutottam oda ahova akartam, persze volt olyan is, hogy nem 70 km/h atlagsebesseggel, hanem kevesebbel, de eljutottam. Anno meg teligumink sem volt es meg ekevel sem toltak el a havat, hanem egy traktornyomban mentunk es elertunk. Most picit havazik es ketsegbe van esve mindenki es panaszkodik, hogy nem fekete az aszfalt mert ausztriaban igy meg ugy. Kerdesem ezekhez az emberkekhez lenne, espedig, hogy ausztriaban ami utat allitolag latott es fekete volt az fenyes napsutesben volt fekete, vagy kokemeny havazo es szel kozben is? Es ugy fejezem be a hozzaszolasom mint ahogy kezdtem: Vasarnapi soforok uljetek otthon!!!
2.
Brumó
2017.01.10., kedd [08:19]
Régebben a jó szánutaknak örvendeztek székelyek. Szánakkal hordták ki a trágyát a mezőre.
1.
Hern
2017.01.09., hétfő [18:18]
Hát, nálunk sem sikerül tökéletesre, de valahogy az osztrákoknak megy a dolog. Ott az aszfalton nincs egy szem hó sem.
Hozzászólások3