Székelyhon.ro
2017. február 27., hétfő; Ma Ákos, Bátor napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Benyújtották katolikus gimnázium beiskolázási tervét

Szucher Ervin, Rédai Attila | 2017.01.11. [19:19] | Utolsó módosítás: 2017.01.11. [19:19]

Ígéretükhöz híven a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Gimnázium tanárai szerda délelőtt benyújtották a tanfelügyelőségre a december végén összeállított beiskolázási tervezetet.

katolikus_iskola_IMG_2595_bJogszerűen működik a gimnázium, vélik az RMDSZ illetésekei

A dokumentumot nem írhatta alá a hatósági felügyelet alatt álló igazgató, a jogrend viszont lehetővé teszi, hogy a tanári kar által megszavazott dokumentumot is iktatni lehessen. „A tervezet leadása lényegében formaság volt, a döntést a tanfelügyelőség hozza meg. Egyelőre annyi tudunk, hogy a főtanfelügyelő a szabadságát tölti” – mondta el szerkesztőségünknek Székely Szilárd, a tanári kar által megbízott ügyvivő.

Amint beszámoltunk róla, szerda volt az utolsó nap, amikor az iskolák bemutathatták a következő tanévre általuk elképzelt beiskolázási tervet. Közben a szülői bizottság beadvánnyal fordult Nadia Raţă főtanfelügyelőhöz és az új oktatási miniszterhez, amelyben arra kérik az illetékeseket, hogy mielőbb vizsgálják fölül az iskola helyzetét, és hozzák meg a gyermekek és pedagógusok számára kedvező döntést.

Illés Ildikó helyettes főtanfelügyelő és Gogolák Csongor ügyvéd szerint a következő rendkívül fontos lépés az volna, hogy a helyi tanács ne fogadja el a város iskolai hálózatát, amennyiben abban nem szerepel a magyar tannyelvű felekezeti gimnázium.

RMDSZ: nem szűnik meg az iskola!

A Maros megyei RMDSZ Területi Állandó Tanácsa szerda délutánt közleményt hozott nyilvánosságra, amiben leszögezik: nem szűnik meg az iskola. Az állásfoglalást révén azokat az „álhíreket” tartják fontosnak tisztázni, amelyek szerint a római katolikus iskolát a megszűnés fenyegetné. Rámutatnak: a 2015. szeptember 1-től működő iskola mai napig jogszerűen működik a 2015-ben megszavazott 33-as helyi tanácsi határozat értelmében. „A Maros megyei RMDSZ Területi Állandó Tanácsa azt a döntést hozta, hogy a marosvásárhelyi tanács RMDSZ-es frakciója nem fog olyan iskolahálózatot megszavazni, amelyben nem szerepel a 2017–2018-as tanévre vonatkozóan önálló jogi személyiséggel a Római Katolikus Teológiai Gimnázium, valamint átiratban fordul az Oktatási Minisztériumhoz, amelyben konkrét állásfoglalást igényel a tanintézmény működését illetően” – írják az állásfoglalásban.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
4.
megfigyelo
2017.01.12., csütörtök [16:48]
Tuntetesek cask a romanoknak megengedett.Ne feledjuk,amikor 1990 ben a mar Bukarest altal engedelyezett Bolyai iskola beinditasat akadalyozhattak meg a kirendelt ordito , hisztizo roman tanulok es szuleik.Ezzel szemben az ulo sztrajkolo Magyar diakokrol azt terjesztettek hogy Erdelyt akarjak elszakitani.Igaz akkor meg nem volt demokracia Romaniaban.A mostani helyzet pedig azt bizonyitja hogy meg mindig nincs demokracia.
3.
fuszulyka
2017.01.12., csütörtök [09:01]
Drága gyermek Romániában ilyen ügyekre nem lehet tüntetéssel hatást gyakorolni: lásd az elmúl évek példáit.
2.
Bab Jóska
2017.01.12., csütörtök [07:54]
Nem lehetne tüntetésekkel nyomást gyakorolni. Igazán nem értem a vásárhelyiek puliszka hozzáállását? "Puliszka nem robban" - mondta egykoron nagyapám. Nem a magyarokra értette...
1.
Civilek a katolikus iskoláért
2017.01.11., szerda [19:58]
A katolikus iskola szüleinek jelentése a beiskolázási tervezet leadásáról: Forrás facebook:

Székely Szilárd, a Római Katolikus Iskola tanára, utolsó percben ugyan, de elkészítette végül tegnap délután a gyerekeink iskolájának beiskolázási tervezetét.
Csoportunk egyik tagja elkísérte Székely Szilárdot a Maros Megyei Tanfelügyelőségre, ahol Rodica Rânja, a beiskolázási tervezetekért felelős munkatárs, nem akarta átvenni a beiskolázási tervezetet mert nem volt lepecsételve.
A szülői csoport jelen levő tagja egy panaszlevelet fogalmazott meg, amelyben sérelmezte az átvétel megtagadását. Végül több órás huzavona után és a szülői nyomás hatására, Rodica Rânja elfogadta a Katolikus Iskola beiskolázási tervezetét.
A szülők nyomása nélkül a beiskolázási tervezet nem került volna elfogadásra.
A sajtóban megjelent információkkal ellentétben, a mai nap, kötelező módon le kellett adni a beiskolázási tervezetet és a határidő - január 11- betartására hívja fel a figyelmet a Tanfelügyelőség csatolt, 1344 számú átiratának a második oldalán, a pirossal kiemelt részek
A játszma sajnos még nincs lejátszva.
Holnap a Tanfelügyelőség Vezetőségi Tanácsa meg kell szavazza a marosvásárhelyi iskolahálozat beiskolázási tervét.
Mi szülők több beadványt tervezünk beadni, amelyben azt fogjuk kérvényezni, hogy a Katolikus Iskola beiskolázási tervezetét fogadják el.
Amennyiben a Tanfelügyelőség Vezetőségi Tanácsa nem szavazza meg a Katolikus Iskola beiskolázási tervezetét, akkor bizony az iskolában további gondok várhatók.

Hála a szülői jelenlétnek, a mai napon sikerült egy majdnem kudarcra ítélt helyzetet megoldani és sikerült kivitelezni a beiskolázási tervezet beiktatását.
Hozzászólások4