Székelyhon.ro
2017. február 27., hétfő; Ma Ákos, Bátor napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Kaotikus a parkolás a lakónegyedekben

Pethő Melánia | 2017.01.11. [15:23]

Amíg nincs zonális rendezési terv, a parkolást nem lehet szabályozni a lakónegyedekben, és bár igény van rá, egyelőre nem megoldható, hogy parkolóhely címen bérbe adjon a város erre alkalmas területrészeket a kérvényezőknek. A jelek szerint egyeseknek nincs is szükségük erre, önkényesen jelölik ki maguknak a parkolóhelyet.

parkolas 010_bTömbház oldalára festett rendszám. Nem az egyetlen a gyergyószentmiklósi lakónegyedekben

Nincs egyszerű dolga annak, aki Gyergyószentmiklós lakónegyedeiben szeretné leparkolni autóját, és még inkább nehéz a helyzet ott, ahol felfestett rendszámok jelzik, az adott helynek „állandó gazdája” van. Tömbházak oldalán láthatunk ilyen felfestéseket, de hallani olyanról is, hogy a járda egy bizonyos részét nevezték ki magukénak egyesek, elparancsolva mindenki mást, aki az adott helyen parkolná autóját.

„Gyergyószentmiklóson a parkolásra vonatkozó szabályzat csak az erre kijelölt közterületeken lévő fizetéses parkolókra vonatkozik. Minden más terület egységes szabályozásra vár. Amíg nincs szabályozva, hogy az illető közterület hogyan, milyen feltételek mellett használható, addig mindenkinek jogában áll használni azt például parkolásra, de senki nem tulajdoníthat ki területrészeket parkolónak” – szögezi le Nagy Zoltán polgármester. Mint fogalmazott, a parkolást tekintve kaotikus a helyzet főként a lakónegyedekben, ennek ellenére azonnali megoldást nem tud ígérni a városvezetés. Elképzelések ugyan vannak, de ezek csak a zonális rendezési tervek elkészülése után lesznek kivitelezhetők. A Forradalom negyed rendezési terve már engedélyeztetési fázisban tart, jelenleg a Virág negyed felső részének tervein dolgoznak, és a polgármester szerint még idén elkészül a Virág negyed alsó részének rendezési terve is. Ezek alapján lehet majd konkrét beavatkozásokat eszközölni az adott zónában építkezési szempontból, ezek kezelik az autós, gyalogos és biciklis forgalom, illetve a parkolás szabályozását is.

Bár a lakók részéről van igény parkolóhelyek bérlésére, jelenleg ez nem lehetséges. „Parkolóhelyet csak akkor lehet kiadni, ha hivatalosan parkolónak van nyilvánítva az adott közterület. Annak viszont hogy hogyan kell kinéznie egy parkolónak, megvannak a feltételei, és amíg ezek nem biztosítottak az önkormányzat részéről, addig szóba sem jöhet a bérbeadás” – magyarázta a polgármester.

Azt is elmondta, jogosan nem vonhatók felelősségre azok, akik önkényesen foglaltak parkolóhelyeket maguknak, hisz jelenleg mindenki egyformán használhatja parkolásra a lakónegyedekben lévő közterületeket. „Ellenkezhetünk azzal, aki önkényesen elfoglalt egy közterületet, de mivel érvelünk, amikor mi is épp azt akarjuk csinálni, vagyis parkolni szeretnénk? Ez a baj. Amíg nincs szabályozva a közterület-használat, addig kezelhetetlen a helyzet” – mutat rá Nagy Zoltán. Ugyanakkor azt javasolja, hogy ha valaki nézeteltérésbe keveredik a parkolóhelyek használata miatt, jelezze azt a helyi rendőrségnek.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
10.
igennnnn
2017.01.21., szombat [12:17]
te is azért jó nagy bunkó lehetsz
9.
komaa
2017.01.14., szombat [18:31]
Az a baj komám,hogy legalább ez a parkoló cég egy kicsi rendet tart a városba.Kézdin nefélj mert vissza sírja az átlag polgár,csak a nagyszájú ,nagymenőknek nem tetszik a rend.Nekik meg szabad állni bárhol ,de ha megbüntetik akkor vége a világnak.A világon mindenhol szabályozni kell a parkolásokat,így nálunk is,és jó,hogy legalább valaki felvállalta .
8.
Ajajaj
2017.01.13., péntek [15:48]
Tecciké' tudni kedveseim, akkora tömnységben van bunkóság a medencében, de főleg Gyirgyóba', hogy én néha azon tűnődöm, hogy nem szakad be a Föld alattuk? Az a baj hogy nincs aki meg "taxálja" ezeket a jószágokat, mert az állat is idomítható ugy-e? Rend SOHA NEM LESZ, mert a műveltség ott van, ahol látszik..... És az udvariasság is... stb.s az egymással szembeni tisztelet...
7.
Sándor Norbert
2017.01.13., péntek [15:30]
Jogos a Gyergyoszentmiklosi lakosokat nem megnyuzni kell hanem segíteni ottan lakik ahol a parkolasert fizetni kell kedvezményben kellene részesüljön.
6.
V Bottyán
2017.01.13., péntek [14:47]
Szép öcsém, ennek fussál neki mégegyszer!
5.
névnélkül
2017.01.13., péntek [07:40]
Ebben nem teljesen értek egyet önnel. Hogy ha a sok vagy talán az összes garázs lebontodik, akkor az emberek, hol fogják tartani pl a biciklijüket vagy esetleg télire a tűzifát? (mert úgye ez a fűtés ami van nem mindenhol és nem mindenkinek elegendő)
Az úgy nevezett "összevissza épített" garázsokat le lehet és szép sorba kissebeket felépíteni, esetleg :)
4.
Shabba
2017.01.12., csütörtök [18:24]
A sok összevissza épített (gettó) garázst le kellene bontani és normális parkolókat építeni a tömbházak mögött. Aki meg a Fő út mellett lakik annak adjanak kedvezményes parkolási jegyet mert ott lakik már 30 éve ha nem több. Össze kell fogni és küldjétek haza a City Parkingot!
3.
gyergyoi
2017.01.11., szerda [20:45]
Ez a város kész őrület. Persze,ha a tisztelt polgármesterúr kerülne abba a helyzetbe,hogy megy haza a munkából,s nincs hová leparkoljon,megnézném tesz e ki ő táblát. Naná,hogy igen! A sok pofátlan ember mindenhová parkol,csakhogy ne kelljen fizessen. Mert ő ott dolgozik,ott kell vásároljon,vagy tudomisén miért. Sajnos ebben a korrupt városban semmit sem lehet csinálni. A virágnegyed lakóinak joguk van adókat fizetni,de parkolni arra nincs. Pedig a környező városokban, pl. Csíkszeredában a tömbházak közé BEPARKOLNI TILOS. Csak az ott lakók járhatnak be. Idegen autó kerül oda megbüntetik. Általában a tömbházlakók mindig ugyanoda parkolnak. Csak egy-két paraszt van köztük is,ki felbontja a rendet. De ugyebár ez ez egy szégyenváros. Itt mindenki mindent csinálhat. Utálom az ilyen embereket,s csak azt remélem valaki,aki tudja hol lakik ez a Nagy úr elfoglalja a helyét. Beáll a garázsa,vagy háza elé,hogy érezze meg ő is mennyire jó dolog,ha nincs hol megállj. Pedig ha lenne egy kis esze,nem engedné be az idegen autókat a tömbházak közé. Többen használnák a fizetéses parkolást,s az ott lakóknak is lenne helyük. Mindenki írja ki a rendszámát,és sajátítson ki helyet magának. Ha a város képtelen törvényeket hozni,tegyék meg a lakók. Hajrá gyergyóiak!!! Csináljatok rendet a tömbházatok körül!
2.
Sabdor Norbert
2017.01.11., szerda [19:30]
tisztelt fenkep keszito eloszor is elkellene gondolkodni miert is harcolok azert a helyert .azert mert en lakom a foldszinten azt a helyet olyanna varazsoltam amilyen .napokat dolgoztam hogy feltoltottem a sok sart es mocskot eltunttettem a futescsovek lefektetese utan hagyott godrot .viszont az ejszakai ebresztes sem volt annyira ragyogo senkinek sem kivanom az ejszakai auto ajto csapkodast es sportkipuffogos auto inditast .maskulonben bejarat van a tombhazba a lakok itten hordanak be a pincebe dolgokat pl fat telire kaposztat pityokat stb.erkezik egy pofatlatlan leparkolja az autojat mert kint fizetni kell iten hadja napokig viszont ha valaki itten lako eppen valamit hoz fat stb nem alhat az ajtohoz mert nem tudni kie az auto aki eppen leparkolta es napok ota ide sem jar de en itten lakom es az ablakom ala nem parkolhatok mert a 10 edik tombhazban lakonak serti a szemet vagy fenykepezokedvunek .engem barmelyik szomszedom hivhat fereveszem az autot tudjon barmit pakolni .mindenkibol ebben a kocsog gyergyoba csak a roszfeliseg folyik pedig mindenkinek van dolga es jobb lenne a vilag is ha egy kicsitt maskepp is gondolkodnanak
1.
Bucsin negyedi nem parkolo
2017.01.11., szerda [19:26]
A Bucsin negyedben is van egy iparos, aki mindenkinek dirigal, hogy hol szabad leparkolni az autot, meg ennel is tobb kitette a parkolo tablat es oda csak O szabad parkoljon. Errol nem hiszem , hogy nem tudnak a hivatalban, mert akkora tabla ki van teve meg a vak is lassa, csak nem akarjak latni a hivatalbol. Tobb lako is idegeskedik miatta de ez gyergyo.
Hozzászólások10