Belföld
Külföld

Ozsdola község díszpolgára lesz Vujity Tvrtko

Bíró Blanka 2015. április 01., 16:36

A háromszéki Ozsdola település díszpolgárává avatja Vujity Tvrtko Pulitzer-díjas magyarországi televíziós újságírót – tájékoztatott közleményben a Mikes Egyesület. 

Brânduş-Dendyuk Szilveszter, a háromszéki település polgármestere előterjesztésére az önkormányzat már meg is szavazta az ezzel kapcsolatos tanácshatározatot.

Néhány éve derült ki, hogy a világutazó riporter apai ági nagyanyja Ozsdolán született, azóta Tvrtko egy teljes könyvtárat és számos iskolai felszerelést juttatott a községbe. Az újságíró már több alkalommal megfordult Erdélyben, ezúttal búcsúturnéra érkezik, igazi céljára az előadás végén derül csak fény.

Április 8-án, szerdán, Kovásznán a Művelődési Központban, 9-én, csütörtökön Sepsiszentgyörgyön a Tamási Áron Színházban, 15-én, pénteken Székelyudvarhelyen a Stúdió Mozi D3-ban lép színpadra.

Előadói estje során olyan témákat érint majd, mint a világ utolsó magyar hadifoglyának hazatérése, Kim Ir Szen üvegkoporsója vagy a világhírű 3-as szektor. Mesél a világ legnagyobb lepratelepéről, ahol az arc nélküli emberek élnek, a közönség pedig megismerheti a világ legidiótább diktátorát is.

Vujity Tvrtko három évvel ezelőtt egy sepsiszentgyörgyi előadásán mondta el, hogy horvátnak vallja magát, édesanyjával és gyerekeivel mindig horvátul beszél, ugyanakkor 25 százalékban palóc és 25 százalékban székely – mivel egyik nagymamája Ozsdolán született. A nemzeti szimbólumok használatára biztatta a székelyeket: mint fogalmazott, magyarországi horvátként mindig kiáll azért, hogy minden nép használhassa nyelvét, szimbólumait azon a földön, ahol él. 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
5 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS