Belföld
Külföld

Mikrobiológus: pár héten belül a koronavírusos esetek száma eléri majd az ezret is naponta

Székelyhon 2020. március 25., 21:05 utolsó módosítás: 2020. március 25., 22:06

Alexandru Rafila, a Román Mikrobiológiai Társaság elnöke szerdán úgy nyilatkozott az Agerpres hírügynökségnek, hogy legkésőbb két-három héten belül Romániában naponta ezer vagy annál is több új koronavírusos esetet fognak regisztrálni.

Mikrobiológus: pár héten belül a koronavírusos esetek száma eléri majd az ezret is naponta
galéria
Képünk illusztráció Fotó: MTI/Balogh Zoltán

„Ha néhány nap leforgása alatt nagy a fertőzéses esetek száma, és sok a komplikált eset, nehezebb a gyógykezelés, és a páciensek élete forog veszélyben. Most naponta több száz az újonnan diagnosztizáltak száma. Tegnap (kedden, szerk. megj.) kétszázon felül volt, ma (szerdán, szerk. megj.) megközelítette a 150-et.

Minél több esetet tudunk diagnosztizálni a tünetes személyek vagy az egészségügyi személyzet körében vagy akár más kategóriákban, annál nagyobb lesz a pozitív tesztek száma.

Nem tudom, hogy az újonnan jegyzett esetek számának van-e nagyobb relevanciája, vagy inkább az idős vagy krónikus személyek számának a diagnosztizáltak sorában, mert ők jelentik a legnagyobb kockázatot, és nagy valószínűséggel az intenzív terápiás osztályokra fognak kerülni. (...)

Valószínű, hogy két-három héten belül, vagy talán már hamarabb is eljutunk a napi ezer új esethez

– mondta Rafila.

A szakember úgy látja, hogy a világjárvány körülbelül két éven át fog tartani, addig, amíg meg nem jelenik az oltóanyag. Ugyanakkor

az új koronavírus kezelésére már idén nyárig meg fog jelenni egy gyógyszer, így a súlyos esetek és a halálos kimenetelű megfertőződések száma csökkenni fog

– vélekedik a mikrobiológus.

Rafila szerint a társadalmi távolságtartást előíró rendelkezések mindaddig érvényben maradnak, amíg nem csökken az igazolt fertőzöttek és a súlyos esetek napi száma. Egyelőre ez a szám növekvőben van, és fontos, hogy lehetőség legyen a súlyos esetek intenzív terápiás kezelésére.

„Ne feledjük, hogy egy intenzív terápián kezelt beteg körülbelül három hetet tölt azon az osztályon” – mondta Rafila.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat