Magyar jelképek Izmitben

Magyar jelképek Izmitben

A közelmúltban székely kaput és székely zászlót avattak a törökországi Izmitben, Thököly Imre kuruc vezér száműzetésének helyszínén. A Márvány-tenger északi partvonala ezáltal a Kárpát-medencén kívüli térség legnagyobb magyar emlékhelyévé lépett elő.

2014. szeptember 24., 15:112014. szeptember 24., 15:11

A Márvány-tenger legkeletibb részén fekvő, több mint 200 ezer lelkes Izmit jelentős szerepet tölt be nemcsak az ókori, hanem a magyar történelemben is. Az egykor Nikomédia néven a Keletrómai Birodalom központjává fejlődött városban – amely a népszerű török édesség, a pis­ma­niye hazája is – élt száműzetésben a 17. században Thö­köly Imre kuruc fejedelem feleségével, Zrínyi Ilonával.

Felső-Magyarország és Erdély egykori fejedelmének a török szultán 1700. január 26-án kelt fermájában földbirtokot adományozott az Aladag hegység lábánál, az úgynevezett Cicek Meydanin, Izmittől mintegy húsz kilométerre keletre. Ez az annak idején Magyar-hegynek, ma Karatepének nevezett birtok biztosította a bujdosók megélhetését, Thököly Imre pedig itt halt meg 1705. szeptember 13-án, és az örmény temetőben temették el.

Holttestét Zrínyi Ilonáéval együtt 1906-ban Magyarországra szállították, ahol a kuruc vezér hamvait a késmárki evangélikus templomban, a feleségéét a kassai Szent Erzsébet templomban helyezték örök nyugalomra. Hozzánk, erdélyi magyarokhoz és székelyekhez – akik ma is megmardásunkért küzdünk nap mint nap – különösen közel áll a gyermek- és ifjúkorát Erdélyben töltő Thököly Imre, valamint a szintén egész életében a hazáért küzdő Zrínyi Ilona személye.

I. Rákóczi Ferenc Európa legbátrabb asszonyaként emlegetett özvegyéről érdemes megjegyezni azt is, hogy ő az egyetlen nő, aki török szultántól kitüntetést kapott Munkács várának védelme során mutatott hősies helytállásáért. De a törökök tiszteletét Thökölynek is sikerült kivívnia. Halálának 300. évfordulóján, 2005-ben utcát neveztek el róla Izmitben, a város Seka parkjában 2008-ban emlékművet emeltek tiszteletére síremléke megmaradt darabjaiból, létrehozták a Thököly Múzeumot, egy évvel később pedig száműzetése utolsó éveinek helyszínén, Karatepén szintén utcát neveztek el róla.

A múzeum kertjébe egy mini-Magyarországot is terveznek, amelyben valódi patak folyik a Duna és a Tisza helyén, sőt a méretarányos modellben helyet kapnak az ország legjelentősebb városai, épületei, sőt a mai határokon kívüli fontos települések, köztük a székelyek fővárosa, Marosvásárhely is.
Idén szeptember 13. óta hatalmas méretű székely kapu is díszíti a Kocaeli városaglomerációhoz tartozó Izmit múzeumparkjának bejáratát.

Nagy megtiszteltetés ez minden magyar ember számára, éljen bárhol a világon, mert nem akármilyen hely és kapu ez. Tölgyfa oszlopai a Hargita-alji Lövétéről, a galambdúcos rész fenyődeszkái Zágonból, a zsindej Gelencéről származik. A Haszmann testvérek alsócsernátoni faragóműhelyében vált szemet gyönyörködtető székely kapuvá, amelyet székely emberek szerelték össze az odaszállított elemekből. Ennek a kapunak lelke van, hiszen amikor a székely ember kivágja a fát, megsajnálja és addig faragja, míg belefaragja a lelkét.

Az izmiti kapu minden székely és magyar ember lelkét hozta ide, mert közadakozásból készült: Hargita, Kovászna és Maros megye önkormányzatai, közbirtokosságai, közművelődési egyesületek, civil szervezetek és magánszemélyek anyagi és erkölcsi támogatásából állt össze. És vált a székely–magyar identitás nagykövetévé az egész viIágon. Három éven át Isztambulban, a Boszporusz európai partján, a Boszporuszt átívelő két híd felezővonalán, a Magyar Kulturális és Baráti Társaság által bérelt ingatlan udvarán állt.

Az épület közben gazdát cserélt, az új tulajdonos által kért bért pedig a támogatásokból élő szervezet nem tudta megfizetni. A szervezet elköltözött, a székely kapu pedig megrendelőjének, a Magyarok Székelyföldi Társaságának beleegyezésével került Izmitbe. Ezáltal az Antalya közeli Macarköy „gyalogkapuját” leszámítva ez Ázsia egyetlen székely kapuja, amelynek párját ritkítja az is, hogy Európából való áttelepítése miatt kétszer avatták fel.

A nemrég rendezett ünnepségen olyan jeles személyiségek mondtak avatóbeszédet, mint Kadir Topbas, a 20 milliós Isztambul főpolgármestere és Mátrai Márta, a magyar Országgyűlés háznagya. A Magyarok Székelyföldi Társasága a Magyar–Török Kulturális és Baráti Társasággal és a helyi önkormányzattal közösen 2015 szeptemberében Isztambulban is székelykaput állít.

Miközben az izmiti Seka parkban felállított székely kapu arra figyelmeztet, hogy a Thököly Imre által beindított harc még nem ért véget, szeptember idusa óta ugyanitt székely zászlót lobogtat a szél. Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere adományozta a lobogót a város lakói nevében. Ennek megfelelően a Kárpát-medence számos régióján kívül immár Ázsiában is hirdeti a jelkép a székelység egységét.

„A székely zászló égszínkék mezeje az ázsiai pusztákra tereli a figyelmet, ahol a székelyek és más török népek ősei, a hunok éltek. Ezt a zászlót immár a keleti szél lobogtatja abban a küzdelemben, melyet megmaradásáért vív a székely nép. Székely kapuval és zászlóval gazdagodott városunk lakói a testvérnépeknek kijáró figyelemmel fogják megőrizni a szimbólumokat” – mondta köszöntőbeszédében a törökországi Izmit város polgármestere.

Beder Tibor (a szerző a Magyarok Székelyföldi Társaságának elnöke)

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 29., szerda

GPS nyomkövető rendszerrel szerelik fel az iskolabuszokat

Kihirdette szerdán Klaus Iohannis államfő az iskolabuszok használatát szabályozó törvényt, amelynek értelmében a járművek útvonalát a helyhatóságok határozzák meg.

GPS nyomkövető rendszerrel szerelik fel az iskolabuszokat
2024. május 29., szerda

Megvan az „indítási ablak”, ekkor mehet az űrbe a magyar kutatóűrhajós

Magyar diákokkal is kapcsolatba lép az űrből az a magyar kutatóűrhajós, akit a napokban nevesítettek. Sőt már azt is tudni, mikor van az „indítási ablak”.

Megvan az „indítási ablak”, ekkor mehet az űrbe a magyar kutatóűrhajós
2024. május 28., kedd

Reggel héttől lehet majd szavazni, indokolt esetben akár éjfélig

A június 9-i választásokon reggel 7 órakor kezdődik és 22 órakor zárul a szavazás, de akik abban az órában a szavazóhelyiségben tartózkodnak vagy a szavazóhelyiség előtt sorban állnak, 23 óra 59 percig még leadhatják voksukat.

Reggel héttől lehet majd szavazni, indokolt esetben akár éjfélig
2024. május 28., kedd

100 éves jelölt is indul a helyhatósági választáson

A június 9-i helyhatósági választásra 207 389-en, az ugyanaznap tartandó európai parlamenti (EP-) választásra pedig 494-en jelöltették magukat; a legfiatalabb jelölt 23, a legidősebb 100 éves – közölte az Állandó Választási Hatóság (AEP) elnöke.

100 éves jelölt is indul a helyhatósági választáson
2024. május 28., kedd

Letöltendő börtönbüntetés jár ezentúl az emberkereskedelem és a rabszolgatartás bűntette miatt

Elfogadta kedden a képviselőház azt a törvénytervezetet, amely kizárja a felfüggesztett börtönbüntetés kiszabásának lehetőségét rabszolgatartás, emberkereskedelem és gyermekkereskedelem bűntette esetén.

Letöltendő börtönbüntetés jár ezentúl az emberkereskedelem és a rabszolgatartás bűntette miatt
2024. május 28., kedd

Szempontok, amelyek meghatározzák az óvodaválasztást

Hétfőtől lehet óvodába íratni a három évet betöltött kisgyerekeket Romániában. Van olyan szülő, akinél az óvoda és az otthon közti távolság a meghatározó, másoknak a helyben főzött ebéd, van akinek az óvónő személye, vagy a csoport összetétele.

Szempontok, amelyek meghatározzák az óvodaválasztást
2024. május 27., hétfő

Felmelegedik az idő június elejére, de zivatarokkal is kell számolni

A sokévi átlagnál melegebb lesz az időjárás következő két hétben, de az ország nagy részén zivatarokra is gyakran lehet számítani – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) május 27. és június 9. közötti időszakra vonatkozó előrejelzéséből.

Felmelegedik az idő június elejére, de zivatarokkal is kell számolni
2024. május 27., hétfő

Nevesítve: Farkas Bertalan után ő lehet a következő magyar kutatóűrhajós

A szakértői bizottság végleges döntése alapján Kapu Tibor lehet az az ember, akit Magyarország hosszú évtizedek után ismét a világűrbe küld, míg a tartalékűrhajós Cserényi Gyula lesz, ők fogják elvégezni a kiképzés utolsó fázisát.

Nevesítve: Farkas Bertalan után ő lehet a következő magyar kutatóűrhajós
2024. május 26., vasárnap

Nyolcvankét ittas vezető búcsúzott a jogosítványától

Az elmúlt 24 órában 738 gépjárművezetői jogosítványt vont be a rendőrség, 82-t alkohol, 9-et kábítószer befolyása alatt történő vezetés miatt.

Nyolcvankét ittas vezető búcsúzott a jogosítványától
2024. május 25., szombat

Felhőszakadás, elszórtan jégeső – ez vár ránk szombaton

Viharos időjárásra figyelmeztető előrejelzést adott ki szombaton az Országos Meteorológiai Szolgálat húsz megyére.

Felhőszakadás, elszórtan jégeső – ez vár ránk szombaton
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!