Belföld
Külföld

Magyar ételkülönlegességekkel a nagyvilágban

Tamás Attila 2016. január 05., 16:14 utolsó módosítás: 2016. január 05., 17:30

Külföldön arattak sikert vállalkozó kedvű magyarok, akik többek között kürtőskalácsot és lángost készítenek. A híradások szerint New Yorktól Perthig mindenhol népszerűek.

Legutóbb az Amerikai Egyesült Államok Florida államának egyik városában, Sarasotában élő Gulyás Anikóról írt a Sarasota Magazine. A kürtőskalácsot készítő és forgalmazó, Magyarországról indult vállalkozó a lapnak elmondta: 11 éve költözött a városba, ahol hiányolta a hagyományos, magyar ízeket, ez ösztönözte őt az immár Kürtős INC. nevet viselő vállalkozás elindítására. Éttermeknek szállít kürtőskalácsot, ugyanakkor vásárokon, piacon értékesíti az immár hungarikumnak számító édességet, ami elmondása szerint nagy népszerűségnek örvend a környéken. A Sarasota Magazine beszámolója egyébként a kürtőskalács rövid történetére, elkészítési módjára, ízesítési módozataira, ugyanakkor fogyasztására is kitér.

Egy másik magyar ételkülönlegességről, a New Yorkban tevékenykedő lángososról készített, a Youtube videómegosztóra feltöltött néhány perces videót szemlézte többek között a New York Times is, amelyet a Hír 3D videó-hírügynökség munkatársa, Novák András készített. A különleges ízesítésekkel is kapható lángos iránt – a videó tanúsága szerint – minden korosztály egyaránt rajong New Yorkban, rendőrök, kisgyerekek, nagymamák állnak sorban érte. A Prepuk Zsolt magyar származású vállalkozó által üzemeltetett lángosautó Manhattanben, a Wall Street szomszédságában állomásozik, ott szolgálja ki minden nap a lángost kedvelőket.

Korábban a hvg.hu is írt egy Magyarországról származó szakácsról, aki San Francisco egyik éttermében, a Bar Tartinban a vendégekkel a lángos mellett számos magyar ételkülönlegességet is megszerettetett. A 2014-ben megjelent írásból kiderül, Nick Balla 2011-ben került az étterembe, amely népszerűsége miatt a Buzzfeedre is felkerült. A magyar ételek közül ott először lángos lehetett kapni, majd csirkepaprikást, sőt zsíros kenyeret is. Mindezek mellett pacalpörköltet is kínáltak, valamint dobostorta is került a desszertek közé.

De nemcsak az Amerikai Egyesült Államok egyes részein, hanem az Ausztráliai Perth-ben is büfékocsis vállalkozással teszik népszerűvé a magyar lángost és a dödöllét, illetve próbálkoznak a magyar ízek megszerettetésével. Bogár Péterről és párjáról, Erikáról nemrégiben ugyancsak a hvg.hu írt. A fiatal vállalkozók a portálnak elmondták: bár a lángos is népszerű a kínálatukban, a dödölle továbbra is az eladási listájuk első helyén szerepel. Mint a beszámolóból kiderül, az étlapon található nutellás-banános lángos is, aminél viszont népszerűbb a hagyományos fokhagymás-sajtos-tejfölös lángos, de tervezik a lazacos és grillezett zöldséges lángos forgalomba hozását is.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
2 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS