HIRDETÉS

Holtmarosi Gyöngykoszorú tizennyolcadszor

2013. augusztus 12., 12:27

Hétvégén tartották a Holtmarosi Gyöngykoszorú-találkozót, amelyet tizennyolcadik alkalommal szervezett meg karöltve a Papp György vezette Holtmarosi Néptáncegyüttes, Magyaró Polgármesteri Hivatala, illetve Holtmaros faluközössége.

A hagyományápoló rendezvény szombaton kezdődött a focipályán felállított szabadtéri színpadon. Buta Árpád Attila operetta- és nótaestje, Szabadi Nóra és Ördög Miklós Levente színművészek zenés előadása, Abodi Nagy Blanka koncertje, az esti zápor ellenére, felejthetetlen élményt jelentetett a faluközösség számára. Idén is felvonultak A vasárnapi néptáncmaratont ünnepélyes felvonulás előzte meg.

Papp György főszervezőtől megtudtuk, hogy Holtmaros lakói rendszerint pénzösszegekkel támogatják a rendezvényt, de kérésük az, hogy a résztvevő csoportok járják végig a falut, hogy az idősebbek is, aki már nem tudnak kimenni a focipályára, gyönyörködhessenek a pompás népi viseletekben. A Gyöngykoszorú-találkozóra érkezett hagyományőrző csoportokat lovasok vezették végig a Felső-Maros menti településen. Dimény Attila h. ő. huszárkapitány Gyulafehérvárról érkezett és helyi legények társaságában lovagolt az élen. Mögöttük a Szegedi 3. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület gyalogosai vonultak, dr. Vass László h. ő. alezredes vezetésével. A zászlóalj 1998-ban alakult, az 1848-as szabadságharc 150. évfordulóján, abból a célból, hogy ápolja a szabadságharc haladó hagyományait, s minél több helyen megismertesse a szabadságharc történetét és dicső tetteit. Dr. Vass László alezredes és három hagyományőrző katonája a napokban Görgényüvegcsűrön tart egyhetes katonai kiképzést az érdeklődőknek.


Ünnepi istentisztelet, köszöntő beszédek

A felvonulást követően, a sportpálya mellett elhelyezett szabadtéri színpadon ünnepi istentisztelet vette kezdetét. Igét hirdetett Váradi Péter, a magyarországi Solt település református lelkipásztora, aki prédikációjában a találkozás öröméről, a hit és a hagyományok megerősítésének fontosságáról beszélt. Bartha József holtmarosi lelkész meleg szavakkal köszöntötte az egybegyűlteket, hangsúlyozva a rendezvény elsődleges célját: „magyar kulturánk szépségeit látni, csodálni gyűltünk össze”. A lelkipásztor köszönetet mondott a péceli Baráti Körnek, amely gyűjtést szervezett a holtmarosi kicsi iskola felújítására. A támogatás egy részét éppen a napokban kapta meg a település, a civil szervezet egyik tagjának, Ács Sándornak köszönhetően.

Papp György kultúrigazgató, a Holtmarosi Néptáncegyüttes vezetője beszédében elmondta, hogy a rendezvénnyel nemcsak egy seregszemlét, hanem egy igazi népi vigadalmat akartak a holtmarosi faluközösség részére megszervezni. Kristóf József Lóránd Magyaró község polgármestere köszöntőjében rámutatott, hogy a gyöngykoszorú egy eredeti megnevezés, amely egybefonja hagyományőrző csoportjait. „Ne feledjünk el tapsolni, hiszen a fellépő csoportoknak ez jelenti a fizetséget, az elismerést.” A házigazdák kezdték és zárták a találkozót A köszöntő beszédek után Bakos Katinka műsorvezető lépett színpadra, aki a délután során a résztevő néptánc csoportokat bemutatta és színpadra szólította.

A közel ötórás néptáncmaratont a holtmarosi kicsi tánccsoport indította, akik nyárádmenti táncokat mutattak be. A Gyöngykoszorú-találkozón több mint húsz tánccsoport képviseltette magát, felvonultatva népi viseletét, előadva tánctudását. Jelen voltak a magyarói, disznajói, marosvécsi, szászrégeni, vajdaszentiványi, marossárpataki, erdőcsinádi, mezőbergenyei, marosszentannai, szabédi, nyárádszentbenedeki, mezőmadarasi, backamadarasi, érsemjéni, érmihályfalvi, marosludasi hagyományőrzők, akik nagy sikert arattak táncaikkal. A holtmarosiak három csoportot küldtek színpadra, a középső csoport vajdaszentiványi, a nagyok mezőmadarasi táncokat adtak elő. A néptánc- és népdaltalálkozó vasárnap este táncházzal ért véget. A talpalávalót Bartis Zoltán (kicsi) és zenekara szolgáltatta.

Erdély legjobb tíz táncsoportja között Papp Györgytől, a Holtmarosi Néptáncegyüttes vezetőjétől megtudtuk, hogy hagyományőrző néptánc csoportjuk 1992-ben alakult, az első Gyöngykoszorút négy évvel később 1996-ban szervezték meg. „A helyi táncosokat Nagy Levente táncoktató tanítja. A három csoportban 65 fiatal táncol rendszeresen. Minden héten próbálunk a helyi kultúrotthonban, sőt, ha a helyzet megköveteli, fellépések előtt naponta találkozunk” – nyilatkozta Papp György. A főszervező elmondta, hogy a közelmúltban a borzonti EMI-tábor megnyitóján is felléptek, ahol hat holtmarosi pár mezőmadarasi táncokkal szórakoztatta a közönséget. „Büszkék vagyunk arra, hogy 2012 után, idén másodszor lehettünk ott az Erdélyi Néptánc Antológián, amelyet évente rendeznek meg az Erdélyi Magyar Néptánc Egyesület szervezésében. Rendszerint Erdély legjobb tíz hagyományőrző néptánccsoportja kap meghívást a rendezvényre, amelyeket egy előválogatás során jelölnek ki”- tájékoztatott a holtmarosi táncosok vezetője.

Berekméri Edmond

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS