HIRDETÉS

Több könyvet vásárolunk, mint öt éve

Szász Cs. Emese 2017. január 05., 13:56

A hosszú évek szélsőségesen negatív kritikáira cáfolnak rá a marosvásárhelyi Kobak Könyvesboltban, ahol azt tapasztalják, az utóbbi öt évben több könyv fogy, mint azelőtt. Igaz, azt a könyvet vásárolják, amit a marketing diktál, de a szakemberek szerint a bestseller is lehet a klasszikus előszobája.

A december és a téli ünnepkör fellendít minden kereskedelmi ágazatot, így nem csoda, hogy a könyvvásárlók száma is ugrásszerűen megnő ebben az időszakban, de már a Marosvásárhelyen nagy népszerűségnek örvendő novemberi könyvvásár is meglátszik az eladáson – tudjuk meg a Kobak Könyvesboltban. A könyvesboltlánc és a mögötte működő kiadó egy családi vállalkozás, amely immár tizenöt éve foglalkozik könyvkiadással és -eladással. Bota Melinda, a Kobak könyvesboltlánc olvasói magazinjának főszerkesztője állítja, nem csak az év vége volt jó eladásban, ők ugyanis azt látják, megfordulni látszik a könyvvásárlás negatív tendenciája.

„Azt merem állítani, hogy az olvasási igény felfelé ível az elmúlt 5–7 évben. Azaz vagyok annyira optimista, hogy azt gondolom, ha megvásárolják, akkor el is olvassák az adott művet” – fogalmaz Bota Melinda. Úgy véli, ebben hatalmas szerepet játszik az elektronika magas szintű kiaknázása is, ami persze folyton megújul körülöttünk, és akarva-akaratlanul részeseivé válunk, de valahogy most már könnyen ráununk, és kell az a fajta másság, megnyugvás, amit csak egy olvasmány tud számunkra nyújtani.

Bota Melinda szerint a könyvvilág nagyon felhígult az elmúlt tíz évben, ami azt jelenti, hogy az emberek azt a könyvet vásárolják, amit a marketing szeretne, azt a szerzőt olvassák, akiről sokat hallanak a médiában, olvasnak róla az interneten. „Elsőre végtelen bosszantó tud lenni, ha rádöbbenünk, hogy egy ennyire autentikus felület is eladhatja a marketingnek és a médiának a lelkét, de azt hiszem, nem csak árnyoldala van ennek. Bár legtöbben tényleg a bestsellereket olvassák és veszik, legalább olvasnak. Az ifjúság számára pedig a bestseller jelentheti a hatalmas klasszikusok előszobáját, s én úgy tapasztalom, hogy ez így is történik. S akkor miért ne lehetne a nyelvezetben, sőt társadalmi életünk ingerekben gazdag, pörgős mindennapjait mintázó írásokat hagyni, hogy meghozzák étvágyát a még tapogatózó, keresgélő olvasó számára?” – teszi fel a kérdést a könyves szakember.

Természetesen mindig vannak felkapottabb kategóriák a könyvvásárlás terén is. Nagyjából tíz éve indult az ezotériával, lélekvilággal foglalkozó írások rohamos elterjedése és sikere. Az egykori legnagyobb nevek műveit mai napig vásárolják az emberek. Ilyen például Eckhart Tolle, Rhonda Byrne, a magyar szerzők közül Müller Péter, Bota Melinda szerint Böjte Csaba is. Amit kiemelhetünk azonban az a nemzetköziség, sokszor ugyanazt a könyvet olvassuk, mint Amerikában, Londonban vagy épp Ausztráliában. Tehát trend az olvasásban is van. A 2016-os évben például az új Harry Potter kötet fogyott a legjobban, de nagy sláger volt Keri Smith: Nyírd ki ezt a naplót – és alkoss valami újat! című kötete is, ami igazából nem is egy könyv, amire vigyázni kell, hanem egy napló, amivel azt teszünk, amit akarunk. Ha valakiben van egy kis romboló hajlam, hogy összegyűrjön, szétvágjon, átlyukasszon vagy összekoszoljon egy könyvet, annak eljött az ideje. Keri Smith alkotása több millió példányban kelt el világszerte, nagyon keresték Marosvásárhelyen is. Emellett mindent kerestek, ami vámpíros, mert ennek a divatját is elhozta Darren Shan, aki egy tizenkét részes ifjúsági regénysorozatot írt, vámpírkönyveket.

A Magyar szerzők közül Leiner Laurát keresik, akinek ismertségét és népszerűségét A Szent Johanna-gimi ifjúsági naplóregény-sorozat hozta meg, azóta is toplistás szerző. A gyerekkönyvek közt is van divat, most már évek óta a Bogyó és Babóca-sorozat a sláger, de idén hatalmas lázat gerjesztett a szintén Bartos Erika által jegyzett Anna, Peti, Gergő-sorozat, valószínűleg azért is, mert eltűnt a piacról.

Bota Melinda megjegyezte: a helyi szerzők közül a marosvásárhelyi olvasótábor körében Dragomán György írásai népszerűek. Hozzátette, hogy a külföldi felkapott szerzők mellett sajnos háttérbe szorulnak a magyar szerzők. „Úgy hiszem, az itthonit sokszor eldobjuk egy külföldi bestseller kedvéért, pedig ilyenkor kutyát hasonlítunk macskával: mindkettő dicséretes, de összeférhetetlen egymással, és nem adjuk meg az esélyt a közelebbinek, mert egyszerűbb a tömeggel haladni” – fogalmazza meg Bota Melinda. Hozzáteszi, ők kiadóként azért próbálnak az utóbbi időben egyre több irodalmi pályázatot kiírni, mert hiszik, hogy itthon is van tehetség. Jelenleg egy gyerekkönyvük jelenik meg a gyermeki szeretetnyelvről, de lesz Rosszcsont Peti stílusban íródott humoros gyerekregény is.

„Nagyon csekély mértékben tud egy könyvkereskedő hatással lenni minderre. Lehet, adott ideig követni tudja saját ízlésvilágát, és megválogatni a felhozatalt, viszont ez hosszú távon megcáfolja kereskedelmi hitelességét, ugyanis elsősorban neki kell alkalmazkodnia vásárlói közönségéhez” – összegez a szakember.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS