HIRDETÉS

Teljes kép a Székely Hadosztály parancsnokáról

Veres Réka 2017. január 03., 18:05

A huszadik századi magyar hadtörténelem kiemelkedő alakja, Kratochvil Károly altábornagy emléke előtt tiszteleg szerdától a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum. A Doberdó hőse – Kratochvil Károly altábornagy, a sokoldalú hazafi című tárlat nemcsak a magyar hadtörténelem példamutató alakjáról, hanem a fennsíkon harcolt hazafikról is szól. A kiállításon az eredeti Vasszékely-szobor egyetlen megmaradt darabja is látható lesz.

A Székely Hadosztály vezetőjeként változó világban, egy rendkívül kritikus időszakban, az első világháborúban kellett helyt állnia Kratochvil Károlynak. Ma is méltó példaként említhető, a cselekvőképes hazafi mintaképe volt – mondta Fráter Olivér, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) elnökhelyettese arról, hogy miért indították el tavaly, az altábornagy halálának hetvenedik évfordulója alkalmából a Kratochvil-emlékévet. Elmondta, a kezdeményezéssel egyben tetszhalotti állapotából akarták felébreszteni Kratochvil Károly emlékét, hiszen az elmúlt fél évszázad alatt feledésbe merült személye. Fráter szerint Kratochvil nem ideológiákért, hanem a szülőföld megmentéséért harcolt.

A Doberdó hőse – Kratochvil Károly altábornagy, a sokoldalú hazafi című vándorkiállítás teljes képet mutat be a Székely Hadosztály híres parancsnokáról, általa pedig az első világháborús időszakról – magyarázta Kovács Vilmos ezredes, a magyarországi Hadtörténeti Intézet és Múzeum igazgatója. Kratochvil élete során számtalan településen járt, Kovács Vilmos szerint az altábornagy személyiségének és szerteágazó kapcsolatainak köszönhető, hogy sok partnere lett a tavaly júniusban Budapestről elindított vándorkiállításnak, melynek hetedik, egyben utolsó előtti állomása Székelyudvarhely.


Helyi történetekkel is kiegészül a tárlat

Minden helyszínen, így Székelyudvarhelyen is más formában tekinthetik meg az érdeklődők a híres altábornagy szemszögéből bemutatott időszakot. Závodi Szilvia, a magyarországi Hadtörténeti Intézet és Múzeum kutatója elmondta, pop-up falak segítségével interaktív módon ismerhetők meg a főbb történések, és ezek által végigkövethető Kratochvil élete. A kiállítás azonban nemcsak róla szól, hanem azokról a katonákról is, akikkel együtt harcolt, így a tárlat egy része néhány katona életrajzát is bemutatja. Miklós Zoltántól, a Haáz Rezső Múzeum igazgatójától ugyanakkor megtudtuk, hogy a kiállítás helyi történetekkel is kiegészül, hiszen a múzeumépület egykori lakói, a Haberstumpf fiúk is elmentek az első világháborúba harcolni, közülük ketten életüket vesztették, ám egyikük komoly pályafutást ért el katonai pályán – erről szól egy rövid része a tárlatnak.

Emellett az eredeti Vasszékely-szobor egyetlen megmaradt darabját és más első világháborús tárgyakat is megtekinthetnek a látogatók, továbbá egy Kratochvil által elhelyezett emlékgúla rekonstrukcióját is. Kovács Vilmos ezredes szerint ennek elhelyezését még 1916-ban elhatározta Kratochvil, mivel a harcok lejárta után emléket akart állítani a hős katonáknak és az elesett bajtársaknak. Az ezredes elmondta, nem tudni hasonló emlékművekről magyar frontvonalakon.

A Haáz Rezső Múzeum, a magyarországi Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint a Nemzetstratégiai Kutatóintézet együttműködésében létrejött tárlat ünnepélyes megnyitója szerdán 18 órakor lesz a Haberstumpf-villában. Jelen lesz Vargha Tamás, a magyar Honvédelmi Minisztérium miniszterhelyettese, Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere, valamint Szász Jenő, az NSKI elnöke is. A kiállítás január 17-éig látogatható, azután Sepsiszentgyörgyre költözik át.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
4 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS