HIRDETÉS

Megérezte a kampányévet a Maros Megyei Múzeum

Szász Cs. Emese 2017. január 03., 15:21

A Maros Megyei Múzeum megérezte, hogy kampányév volt a 2016-os – véli az intézmény igazgatója, Soós Zoltán, aki az elmúlt esztendőben egy polgármesteri, majd egy képviselői kampányban volt jelölt, így nem tudott ugyanolyan erővel a múzeumra koncentrálni, mint eddig. Ennek dacára nem volt csökkenés az intézményben, csupán az évről évre elvárt növekedés maradt el.

Fotó: Boda L. Gergely

Körülbelül 60 ezer fizetett látogatója volt ebben az évben a Maros Megyei Múzeum különböző részlegeinek, ehhez pedig még jön olyan 15–20 ezer nem fizetős látogató a különféle programokon – sorolja a számbeli eredményeket Soós Zoltán. Hozzáteszi, a kampánnyal terhelt év ellenére a múzeum bevételei majdnem ugyanúgy alakultak, mint előző évben: 2015-ben 239 ezer lejt szerzett belépőkből az intézmény,  2016-ban pedig 235 ezer lejt.

A múzeumi részlegek közül látogatottság tekintetében természetesen a Kultúrpalota verhetetlen, a külföldi és belföldi turistáknak is az az első célpontja. A többi részleg közt élen jár a várban található Régészeti és Történelmi Múzeum, éppen a jól működő múzeumpedagógiai foglalkozások miatt – mutat rá a múzeumigazgató. Hozzáteszi, a természetrajzi részlegen is igyekeznek felzárkózni az effajta programok tekintetében, míg a Néprajzi Múzeum még nem elég aktív. „A látogatottságnövelés szempontjából fontos kitörési pont a múzeumpedagógia, sőt az a tapasztalatunk, hogy ezekkel a foglalkozásokkal nem csak a gyerekeket érjük el, a szervezett foglalkozás után a szülő is sokszor visszatér a gyerekkel együtt a múzeumba” – mutat rá Soós. Hozzáteszi emellett a jól pozícionált, jól kitalált, nagy volumenű kiállításokkal lehet látogatottságot növelni, igaz, az elmúlt évekhez képest 2016-ban nem volt erre kapacitás a Maros Megyei Múzeumban. Ilyen szempontból múlt évben a Szépművészeti Múzeum Mantegna, Dürer, Hogarth című metszetgyűjteménye volt jelentős kiállítás, valamint az  Anna. Asszonysors a 20. században című néprajzi kiállítás, de a Róth Miksa emlékkiállítás is jócskán hozott látogatókat.

Nagy kiállítástervekkel készül az idei évre a múzeum, Soós Zoltán igazgatótól megtudtuk, a várban készül a Városháza című tárlat, amely a 17. századi Marosvásárhelyt, a várossá válást mutatja majd be. Emellett készülnek egy olyan kiállítással, amely a múzeumi munkát ismerteti, ugyanakkor az elmúlt négy év kutatásainak, ásatásainak eredményeit is. Májustól augusztusig pedig Marosvásárhelyen lesz a Zichy-gyűjtemény.

„Emellett kiemelt figyelmet kívánunk szentelni a Római Fesztiválnak, valamint a Múzeumok éjszakája rendezvénysorozatunknak, amelyek egyre népszerűbb események, mondhatni tömegeket vonzanak. Utóbbira 2015-ben például 6000 belépőt adtunk el, 2016-ban pedig már ezerrel többet, 14 partnerintézményünk is volt. Ezeket is lehet még bővíteni” – sorolja Soós.

A legnagyobb hiányosság az igazgató szerint a személyzet terén van a Maros Megyei Múzeumnál, ugyanis bár számos új projektet, feladatot visznek, a munkatársak létszáma nem növekedett. „Kértük már a megyei tanácstól ennek növelését. A felvigyázó személyzet is hiányos, de egy teljes kommunikációs osztály kéne létrejöjjön, amely rendezvényszervezést is végez, mert eddig utóbbit  a kutató személyzet önfeláldozásával oldottuk meg, de teljes munkaidőben kellene végezni. Összesen 8 új munkahelyre tartottunk igényt” – mondja Soós Zoltán.

Az igazgatónak felújítási tervei is vannak a 2017-es évre, két uniós pályázatot adtak le, egyet természetrajzi múzeum, egyet a Kultúrpalota felújítására. A Kultúrpalota belső felújítása már megtörtént, a külső várat még magára, főleg a tetőszerkezet felújítása egyre sürgetőbb.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS