HIRDETÉS

Létkérdésekre reflektáltak a slammelők

Dávid Anna Júlia 2017. január 08., 13:01 utolsó módosítás: 2017. január 08., 13:05

A Benedek Elek Pedagógia Líceum helyzetének kérdése is terítékre került, a létkérdések, a hazához, otthonhoz való viszony, oktatáskritika, a generációs különbségek okozta konfliktusok, a függőség, szerelem tematikái mellett a pénteki slam esten a G.Cafféban.

Fotó: Pál Árpád

Ünnepi Open Mic címmel hirdette meg a Nest őszművészeti közösség az idei év első slam poety estjét. A helyiek közül tízen szedték össze gondolataikat és bátorságukat, hogy mikrofon elé állva három perc és tizenöt másodperc alatt elnyerjék a zsűri és a közönség tetszését. Kedves Kriszta, Kecseti Hajni, Kis- Német Noémi, Pál Emil, Járai Richard, Jakab Szilamér, Fórika Sebestyén, Miklós Franciska, Czintos Bogi és Kiss Boglárka ragadtak mikrofont. Az est házigazdája a csíkszeredai többszörös slambajnok André Ferenc, a zsűri tagjai: Burján Kinga, Előd Tófalvi, Vass Csaba slammerek, a Nest tagjai és még két önként jelentkező a közönség soraiból voltak. A játékszabályok szerint bárki felléphetett, az Open Mic egyfordulós, tehát minden versenyzőknek egyetlen szöveggel kellett készülnie. A Nest tagjai is bemelegítettek egy-egy slam szöveggel készítették elő a terepet a helyi fellépők számára.

Az érettségi előtt álló fiatalok kételyei, a kávé megnyugtató jelenléte, a közösségi oldalak látszatvalóságai, az őszinteség tanulhatóságára, a távkapcsolatok mélypontjai is mind felvetődtek az est folyamán. A fellépők szövegeikből nem maradtak el intertextuális utalások, paratextusok, rímek sem. A fiatalok kérdéseket fogalmaztak meg a városbiztonsággal, a politikával kapcsolatosan is.

„Te mennyire vagy székely? Szerinted mennyire egy szép hely a székely főváros, ha le akarja tépni az alma matert a tulajdon tudás fájáról?” – hangzott el Járai Richárdtól. Nem kell autonómia ahhoz, hogy a székely kiszúrjon saját magával, helyi szinten is elrendezhető, hiszen míg az senkinek nem okoz problémát, hogy bezárjon egy több mint kilencven éve jól működő oktatási intézményt, addig harminc napnál tovább a „sitten tartani valakiket” már probléma, amikor a rendszer jobban fél a tanítóképzőtől, mint a bűnözőktől – reflektált a helyzetre. A jogainkkal kapcsolatosan, a megfigyelésről, a szabadság, a korrupció is terítékre került. Persze a vallás és világpolitika kérdései is megfogalmazódtak, az egyéni felelősségvállalás kritikájával együtt több fellépő szövegében is. A közelmúlt karácsonyához viszonyult kritikusan, az étkezési szélsőségekre, az ünnepi hízás okozta mizériákra és családi konfliktusokra reflektált a győztes Pál Emil. A kamaszkori problémák, létértelmezések, és hétköznapi valóságok fogalmazódtak meg a fiataloktól. A zsűri döntése alapján, harmadik helyen Miklós Franciska, második helyen Járai Richárd és első helyen Pál Emil végeztek.

Banga Szilárd, a Nest ötletgazdája elmondta, hogy a slam poerty estek megszervezésének nemcsak a műfaj népszerűsítése a célja, hanem az, hogy a fiatalokat gondolkodásra bátorítsák és arra, hogy legyen bátorságuk felvállalni véleményeiket, tudjanak kiállni magukért. Egy esettel példázta, nemrég egy fiatal srác megállította az utcán azzal, hogy át akarták verni a villanyszámlával és ő egyébként elsétált volna, maradva a kárral, s azelőtti slam fellépéséből annyi bátorságot merített, hogy felment az igazgatói irodába és kiharcolta az igazát. Az ilyen történetekért is szervezik ezeket az esteket – mesélte. Azt érzik, hogy egyre színvonalasabbak az előadások, az előadók, a szövegeik is egyre jobbak, valamint „generációformáló ereje van ennek a műfajnak” – fogalmazott.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
2 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS