HIRDETÉS

Feltárul Kratochvil Károly életútja a Haberstumpf-villában

Veres Réka 2017. január 04., 22:39

A legendás és a kevésbé ismert első világháborús hősök emléke előtt tiszteleg a szerdán este megnyitott, A Doberdó hőse – Kratochvil Károly altábornagy, a sokoldalú hazafi című kiállítás, amely január 17-éig látogatható a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeumban.

Már az épületbe való belépés előtt betekintést nyernek az első világháború Székelyföldet érintő mozzanataiba a Haáz Rezső Múzeum látogatói, hiszen a Márton Áron térről elköltöztetett pannókiállítás áll a bejárathoz vezető sétány mellett. A Haberstumpf-villa pincéjében Kratochvil Károly és katonái emléke előtt látványos plakátokkal, százéves tárgyakkal és egy emlékgúla-másolattal tisztelegnek a tárlatot szervező intézmények.

Székelyudvarhelyen, a vándorkiállítás hetedik állomásán a múzeumépület egykori lakóinak történetével, Haberstumpf Artúr, Jenő és Gyula sorsának bemutatásával egészül ki az első világháborúról szóló tárlat, melyen olyan különleges tárgyak is megtekinthetők, amelyek udvarhelyszéki katonáké voltak. Az eredeti Vasszékely-szobor egyetlen megmaradt darabját is láthatják a látogatók.

A szerda esti megnyitón számtalan érdeklődő vett részt, nemcsak helybéliek, hanem Nagyváradról és Magyarországról is érkeztek látogatók. „Ez a kiállítás alkalom arra, hogy beszéljünk a múltról és továbbítsuk az egymást követő generációk számára a történelem nagy tanulságait. Egy múzeumnak kötelessége ezt a feladatot végezni, éppen ezért mi is próbáljuk ezt az utat járni” – mondta beszédében Miklós Zoltán, a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum igazgatója. Ezt követően Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere megköszönte a szervező intézmények munkáját. Szerinte Doberdó a székelyek számára a hősiesség jelképe, amilyen a száz éve készült Vasszékely-szobor is volt.

Kratochvil Károly kiváló katona és pedagógus volt, a főhercegek nevelője, ám 1914-ben megtisztelő pedagógusi beosztása helyett a frontszolgálatot választotta, ahol kegyetlen megpróbáltatásokban volt része. De nemcsak parancsnoka, hanem vezetője is volt katonáinak – idézte fel az altábornagy életútjának egy részét Földváry Gábor István, a Magyar Honvédelmi Minisztérium jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkára. Mint elmondta, Kratochvilt tisztelték beosztottjai, hallgatták rá, és szerették, ő pedig igyekezett az adott körülmények között a legtöbbet adni – ember és vezető lenni. 

„Ezzel a kiállítással a Székely Hadosztály parancsnoka, ha nem is testi valójában, de hazaérkezett” – mondta Farkas Balázs, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának konzulja. Szerinte a szerdán megnyitott tárlat egy méltatlanul elfeledett nemzeti hős emlékének méltó helyreállítása.

Fráter Olivér történész, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) elnökhelyettese szerint az első világháború centenáriumi éveiben kötelességünk a megemlékezés. Szerinte Kratochvil Károly legendás parancsnok személyében egy más kori Bem tábornokot lehet ünnepelni, aki lelkében igazi székely volt, aki sikeresen tartotta fel a román hadsereget. „Emberi nagyságára és katonai teljesítményére az utódok példaképként tekinthetnek. Számunkra személye invictust jelent, az embert, akit nem győztek le” – mondta, hangsúlyozva, hogy a magyar nemzedékeknek kötelességük emlékezni a hősökre, az elődökre.

„A mi nemzetünk már bővelkedik hősökben, nem hősöket kell nevelnünk, szerető emberekre van szükségünk, akik éltetik a hősök emlékét, és olyan világot hoznak létre, amelyben nincs gyűlölet” – mondta Kecse Gabriella, a tárlat egyik partnerének, a nagyváradi Tanoda Egyesületnek az elnöke. Végül Kovács Vilmos ezredes, a magyarországi Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka zárta az ünnepi beszédek sorát, arra kérve a látogatókat, hogy a Kratochvil-gúla másolatát is figyelmesen tekintsék meg, hiszen ezek az emlékművek a Doberdónál meghalt katonák hősiességének jelképei.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
6 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS