HIRDETÉS

Az Udvarhely Néptáncműhely idei tervei

Veres Réka 2017. január 10., 14:28 utolsó módosítás: 2017. január 10., 15:55

Mérföldkőnek számító előadáson, a 25 évvel ezelőtt bemutatott Apám tánca című produkció felújításán dolgozik jelenleg az Udvarhely Néptáncműhely. A februári premier mellett a táncegyüttes számos projekttel készül az évre, egyebek közt nagyszabású fesztiválokkal is.

Az Apám tánca című előadás felújított változatának próbáit hétfőn kezdte el a társulat. A darab az erdélyi magyar hivatásos néptáncegyüttesek egyik mérföldköve, még 1992-ben vitte színpadra a Háromszék Táncegyüttessel Könczei Árpád rendező-koreográfus – mondta Orendi István, az Udvarhely Néptáncműhely vezetője.

„Meghatározó produkció volt, akkor kezdtek el cselekményt bevinni a néptáncelőadásokba. Amikor Könczei Árpáddal beszéltünk az idei együttműködésről, több javaslatot is elküldött, és végül az Apám táncára esett a választás, hiszen 25 év távlatából másként látja az előadást, így a felújított változatot élő zenével mutatjuk be február 16-án” – magyarázta Orendi. Mint mondta, az élő zene biztosítása külön kihívás az intézménynek, hiszen a néptáncműhelynek nincs saját zenekara, így – az anyagi vonzatán túl – folyamatos egyeztetésre is szükség lesz a próbák és előadások előtt. Mivel korábban is jó volt az együttműködés, ezúttal is a Kedves zenekart kérték fel a feladatra. Legutóbb két évvel ezelőtt, A bál című produkció zenei aláfestését is ők biztosították. Orendi szerint a darab zömében autentikus néptáncelőadás lesz, melyet tavasszal többször is láthat majd a közönség.

Humorosan a „folklór” színpadi megjelenítéséről

Az elkövetkezőkben az Ibusárt fogják játszani, ugyanakkor emellett két meghívott előadásuk is van. Január 26-án Könczei Árpád egy újabb előadását mutatja be Székelyudvarhelyen a Maros Művészegyüttes. Ezúttal a Most múlik című produkciót lehet megtekinteni, melynek címe nem véletlenül utal a Csík Zenekar által is feldolgozott Quimby-slágerre. „Fel is kavarta a kedélyeket a bemutatón az előadás. Érdemes megnézni, hiszen a rendező ezzel egy görbe tükröt tart elénk, rámutat, hogy hova is tart a népzene és néptánc mediatizált, tehetségkutatókkal teli világunkban” – fogalmazott Orendi.

A következő meghívott vendég a budapesti Duna Művészegyüttes lesz, mely február 5-én Memento című táncszínházi előadását mutatja be a székelyudvarhelyi Művelődési Ház színpadán. A táncegyüttes a Gulág-emlékév kapcsán a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyoknak és kényszermunkásoknak állít emléket a produkcióval. A január 27-ei, budapesti bemutató után Erdélyben két helyszínen, Kolozsváron és Székelyudvarhelyen vendégszerepelnek.

Az Udvarhely Néptáncműhely idén Furik Ritával is együtt dolgozik, a rendező az idei évad gyerekelőadását viszi színpadra, amelyet június elsején mutatnak be.

Hagyományok háza Székelyudvarhelyen

Tavasszal egy jelentősebb rendezvénnyel készülnek az előadások mellett: miután tavaly Sepsiszentgyörgyön tartott többnapos kiszállást a budapesti Hagyományok Háza, ezúttal Székelyudvarhely ad otthont a rendezvénynek április végén. Mint Orendi elmondta, a népi kultúrához kapcsolódó sokrétű tevékenységét mutatja majd be a Hagyományok Háza. Idéntől ugyanakkor a Míves Emberek Sokadalmát is erősítenék, néptánccal és népzenével „szállnának be” a rendezvénybe.

„Szeptemberre tervezünk egy nagyon nagy durranást, egy nagy erdélyi táncháztalálkozót. Ezen már teljes erőbedobással dolgozunk” – árulta el a jövő évad egyik legnagyobb tervét. „Feledésbe merült, és még a táncházasok közül sem emlékeznek sokan, hogy 1978-ban Székelyudvarhelyen volt az első erdélyi táncháztalálkozó. Eredetileg a negyvenedik érfordulóra akartunk tartani egy nagyobb rendezvényt, de a Hagyományok Háza főigazgatójával, Kelemen Lászlóval beszélgetve úgy döntöttünk, már idén elindítjuk a fesztivált” – mondta. A Néptáncműhely vezetőjének tervei szerint a sportcsarnokban és a minifocipályán is lennének programok, és legalább ezer embert szólítanának meg. „Ha nem is lesz Székelyudvarhely húzó fesztiválja, szeretném, ha jelentős rendezvény lenne és a város adna otthont Erdély táncházfesztiváljának” – bizakodott Orendi.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS