A jövőt itthon kell keresni

A jövőt itthon kell keresni

Egy turistavízummal és egy kisebb bőrönddel – benne ruhák, néhány könyv és fényképek – érkezett meg a csíkszeredai Váli Csongor 2002 január elején az Egyesült Arab Emírségek legnépesebb városába, Dubajba szerencsét próbálni. Közel kilenc év ottlét után feleségével úgy döntöttek, hazaköltöznek. Csongorral a dubaji élményekről, benyomásokról és hazaköltözésük okáról beszélgettünk.

Péter Beáta

2013. január 18., 10:172013. január 18., 10:17

2013. január 18., 10:272013. január 18., 10:27


„2002-ben Dubaj már javában fejlődött, de még nem voltak készen a most már híressé vált épületek. Turistaként kezdtem munkát keresni, először a szokásos módon az újsághirdetéseket néztem, küldtem az önéletrajzomat mindenfelé, menet közben pedig meg kellett tanulnom angolul is. Ahogy fogyott a pénzem, és már csak a fénymásolásra tellett, gyalog mentem végig a városon, és irodaépületekbe adtam be az önéletrajzomat. Ez sem jött be, és már csak két hét volt a vízum lejártáig, így hirdetést adtam fel az egyik helyi újságba, hogy mindenre képes fiatalember munkát keres – persze ez sem jött be. Aztán ráébredtem, hogy itthon is az ember főleg ismerősökön keresztül próbál elhelyezkedni, de mivel ott nem volt ismerősöm, az esélytelenek bátorságával belecsaptam a közepébe. Elkezdtem arab kávézókba járni, ott töltöttem a napot, és próbáltam ismerkedni. Szerencsém volt, mert a harmadik napon, amikor az utolsó, gondosan félretett filléreimet éltem fel, megismerkedtem egy jordániai és egy palesztin mérnökkel, akik Jászvásáron végezték az egyetemet. Kiderült, hogy építőipari cégük van, és ha egy nagyobb munkát jóváhagynak, talán szükségük lesz valakire. Négy nap múlva hívtak is, hogy másnap kezdhetek. Járdát kellett építeni Abu Dhabi vezetője, Sheikh Zayed egyik palotájában Al Ainban, úgy százötven kilométerre Dubajtól, a sivatagban” – emlékezett vissza első külföldi munkakeresésére Csongor.

Természetesen nem ment minden simán, menet közben is számtalan hidegzuhany érte a munkáltató részéről. „A helyi sajátosságoknak köszönhető, hogy ha valaki neked munkavízumot biztosít, akkor gyakorlatilag a szponzorod lesz, és nem tudsz mit tenni, a szerződést vagy kitöltöd, vagy kitilthatnak az országból. Az ország törvényei nem a munkavállalót védik, hanem a munkaadót.” Nevetve mesélte, hogy szállása épp egy mecset szomszédságában volt és minden hajnalban a müezzin nem éppen lágy hangja ébresztette. „Egy jó évig ott kellett lennem, dolgoztam mindenfélét, lassan eljutottam odáig, hogy már nem művezető voltam, hanem felügyelő, később almérnöknek tituláltak. Az európai bőrszínem – ahol le nem égtem – végül is jól jött a főnököknek, amikor mentek tárgyalni valahová, elvittek engem is, mint egy »szakértőt«, bár akkor még csak hümmögtem, okosan néztem és bólogattam. Aztán mikor már tudtam annyira angolul, bele is szóltam a beszélgetésbe. Nehezen, de eltelt az első év. Tévém nem volt, dolgoztam, olvastam, görkorcsolyáztam, bringáztam.”

Vidám évek

Csongor ezt követően egy vidámparkban kezdett dolgozni, először a játékok működtetésével kapcsolatos feladatok tartoztak hozzá, aztán a marketing is, bulikat, rendezvényeket szervezett. A Közel-Kelet első gördeszkaparkja is nevéhez fűződik, újságok cikkeztek megvalósításairól. A kinti magyaroknak is iránytű tudott lenni, számos fórumon segítette tanácsokkal a kitelepedni vágyókat, vagy készítette elő kimenetelüket. Baráti körük hatalmasra duzzadt az évek folyamán. Igen, „körük”, mert ez idő alatt ismerkedett meg Magdival, aki Székelyudvarhelyről ment ki Dubajba, és akivel a későbbiekben össze is kötötte életét. „Erdélyi sajátosságunk közé tartozik, hogy emberek vegyenek körül, és közösségben éljünk. A kivándorolni szándékozó embereket segítettük, és folyamatosan tartottuk a kapcsolatot, aztán elkezdtünk rendezvényeket szervezni, kirándulásokat, gulyáspartikat, a magyar történelem neves dátumaihoz kapcsolódó megemlékezéseket stb., létrehoztunk egy levelezőlistát az emirátusi magyaroknak, amely felduzzadt öt-hatszáz főre. Tudtunk egymásról,beszélgettünk, találkoztunk, születésnapokra, bulikra hívtak. Immár nem voltunk egyedül.”

Zajlott az élet

Főnöke hirtelen halála, átszervezés és egy sajnálatos motorbaleset után – egy régi álma vált valóra, amikor megvásárolhatta a Harley Davidsont, és éjjelente motorozhatott –, melynek következtében hónapokig ágyhoz volt kötve, ismét a munkakeresés nehéz fázisa következett. Mankóval járt interjúkra, amelyeken általában nemet mondtak. Végül egy belsőépítészeti kivitelezéssel foglalkozó cégnél előlegezték meg neki a bizalmat. „2004-ben junior projektmenedzserként alkalmaztak. Akkor az irodákban dolgozott húsz ember, a gyárban és építőtelepen 70-80 munkás. Aztán ezzel a céggel profilváltás után, luxusüzletek építésére szakosodva eljutottunk oda, hogy gyakorlatilag Dubaj összes bevásárlóközpontjában dolgoztunk, és amikor eljöttem immár a szamárlétra felső fokaira kerülve, 600 ember volt a gyárakban és építőtelepen, további száz az irodákban. Az volt a legérdekesebb, hogy az egész városban dolgoztam, mindenhol, ahol eljárok Dubajban, ott van a kezem nyoma, és ez jó érzés.”

A döntés

A beszélgetés ezen pontján óhatatlanul fel kellett tennünk a kérdést, hogy a viszonylagos jólétből mégis miért kívánkoztak haza. „Amikor az ember külföldön él, főleg, ahol mi voltunk, minden más: meg kell felelni bizonyos előírásoknak, standardoknak, írott vagy íratlan szabályoknak. Tehát az, hogy jól keresel, nem minden esetben igaz. A kiadások óriásiak, épp azért, mert meg kell felelned. Mert nagy autód kell legyen, mert nagy házban kell lakjál, tehát óhatatlanul belekerülsz egy olyan csapdába, ahonnan nagyon nehéz kirobbanni. Mi ezt megpróbáltuk elkerülni, például igyekeztünk nem magas költségű lakásokat bérelni. Mindketten azért mentünk oda, hogy kipróbáljuk magunkat, illetve hogy világot lássunk. És ezt is tettük: összejártuk a környező országokat, utaztunk, felfedeztünk, búvárkodtunk, hajókáztunk. Egy idő után ez valahogy kevésnek bizonyult, és amikor eldöntöttük, hogy összeházasodunk, feltevődött a kérdés, hogy akkor mit szeretnénk, hová tervezzük az életünket. Egyikünk életcélja sem az volt, hogy ott éljünk. Mindkettőnknek fontosak a szülők és az, ahonnan elmentünk, és tulajdonképpen akkor éreztük magunkat a legjobban, amikor egy évben egyszer hazajöttünk egy rövid vakációra, így egyértelműen az volt a döntésünk, hogy inkább itthonra összpontosítunk.”

Időközben megszületett kisfiuk, Attila, így gyorsan döntöttek, hisz neki mindenképpen egy stabil kiindulópontot akartak biztosítani. „Szerettük volna itthon keresni a jövőnket, emellett meg itt vannak a szüleink, akik most már ránk számítanak, szükségük van a személyes jelenlétünkre.” Dubajban számolták a napokat, hogy mikor tudnak eljönni, mert nem volt egyszerű a munkaszerződést felmondani, a rendszerből nehéz volt kitörni. Végül a kis család 2011. július elsején érkezett haza, két bőrönddel és egy babaszékkel.  

Itthoni benyomások

Nem volt nehéz visszailleszkedni, hisz az évek során folyamatosan tartották a kapcsolatot az itthoniakkal, a családtagokkal napi szinten leveleztek vagy beszéltek. (Erről bővebben Csongor és édesanyja, Váli Éva Dubaj, ahol a madár is izzad című könyvében olvashatnak.) „Nagyon sok embert hívtunk meg magunkhoz látogatóba, így kapcsolatban maradtunk az otthoniakkal, emellett persze az internet is csökkentett a távolságon, hisz az utóbbi években minden elérhető volt, már működött a Székelyhon oldal is, voltak ismereteink a helyi valóságról. Ott kint csak mi magunk voltunk, hát ennél nehezebb nem lehet itthon sem – gondoltuk. Amivel abszolút nem foglalkoztunk kint, az a politika, mert nem demokrácia van ott, hanem egyfajta gazdasági diktatúra, ahol a sejk a nagyfőnök, és az történik, amit eldöntenek a vezetők. Mondhatni sokkal több közünk volt az itthoni eseményekhez. Ott mindig is külföldi leszel, sosem kapsz állampolgárságot. Emiatt viszonylag politikamentes életünk alakult ki, ezt itthon is próbáljuk tartani, amennyire lehet. Amit viszont fontosnak tartottunk ott és itthon is, azok az önszerveződések, civil kezdeményezések. Ezért is tettünk a kint élő magyarok összekapcsolásáért, még Dubajból kerestünk olyan itthoni szervezeteket, amelyekről úgy éreztük, hogy értéket képviselnek, szerepük és üzenetük van, és a közösségnek is fontosak. Így találkoztunk pl. a Csíki Anyák Egyesületével, állatvédőkkel stb. Amíg külföldön éltünk, nagyon sokat változott – és javára – a város és Hargita megye. Az emberek is változtak, akárcsak Szereda, látszik, milyen kemény munka van mögötte. Mi magunk is szeretnénk tevőlegesen hozzájárulni a további munkához, tapasztalatainkat hasznosítva. Mindenképpen azt akarjuk, hogy annak, aki a fő oka, hogy hazajöttünk, egy jó helye, jobb jövője legyen a világban. Ha kint maradunk, biztos, hogy fiunknak nagyon jó iskolája lett volna, és egy nagyon jó multikulturális közösségben tudott volna (valószínűleg jól) érvényesülni, ha ő is úgy akarta volna. Azon próbálunk a közeljövőben dolgozni, hogy egy hasonló alapot tudjunk neki itthon adni.”

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2017. március 11., szombat

Egy határidő van, és az május közepe

Az előző évek gyakorlatával ellentétben idén nem lesz lehetőség napi egyszázalékos késedelmi kamat fejében igényelni május 15-e után az egységes mezőgazdasági támogatásokat. Ez újabb ok lehet arra, hogy ne halogassák a kérelmek leadását az érintettek.

Egy határidő van, és az május közepe
Egy határidő van, és az május közepe
2017. március 11., szombat

Egy határidő van, és az május közepe

2017. március 10., péntek

Hargita megye: már csak a Madarasin lehet sízni

Hargita megyében csak a Madarasi Hargita pályáin lehet sízni, annak ellenére, hogy a megye magasabban fekvő vidékein ismét havazni kezdett – tudósít az Agerpres hírügynökség.

Hargita megye: már csak a Madarasin lehet sízni
2017. március 10., péntek

Országszerte eső, a hegyvidéken havazás lesz

Esőre, erős szélre, a hegyvidéki térségekben pedig havazásra vonatkozó figyelmeztetést bocsátott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM). A riasztás az ország egész területére érvényes, vasárnap 22 óráig.

Országszerte eső, a hegyvidéken havazás lesz
2017. március 10., péntek

Portugál: több szálon futó történet a Csíki Játékszínnél

Egressy Zoltán Portugál című darabját tűzte műsorára március végére az évad harmadik nagyszínpadi bemutatójaként a Csíki Játékszín. Az előadást Victor Ioan Frunză rendezi, akivel a Portugálban megmutatott világról beszélgettünk.

Portugál: több szálon futó történet a Csíki Játékszínnél
2017. március 10., péntek

Arányaiban kevesen szereznek jogosítványt Hargita megyében

Csökkenőben van a gépjárművezetői engedélyért sikeresen vizsgázók aránya Hargita megyében. A megye évek óta az utolsó helyezéseken végez az országos szintű összehasonlítások szerint a sikeresen vizsgázók számát tekintve.

Arányaiban kevesen szereznek jogosítványt Hargita megyében
2017. március 10., péntek

Kezdődnek az országos szintű próbavizsgák

A legtöbb nyolcadikos hétfőn találkozik először egy országos szintű megmérettetés tapasztalatával, igaz, még nem élesben, csak próbavizsgát szervez számukra az oktatásügyi minisztérium.

Kezdődnek az országos szintű próbavizsgák
2017. március 10., péntek

Gulag-emléktáblát avatnak Ajnádon

Megáldják a felújított, kilencven éve állított emlékoszlopot és az orosz fogságban életüket vesztett ajnádiak névsorát tartalmazó emléktáblát vasárnap Csíkajnádon.

Gulag-emléktáblát avatnak Ajnádon
Gulag-emléktáblát avatnak Ajnádon
2017. március 10., péntek

Gulag-emléktáblát avatnak Ajnádon

2017. március 10., péntek

Nyílt napokat tartanak a Sapientia csíkszeredai karán

Légy egy napra egyetemista! címmel tart nyílt napokat a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara.

Nyílt napokat tartanak a Sapientia csíkszeredai karán
2017. március 10., péntek

Ahol nem pályáztak, ott elavult az informatikalabor felszereltsége

Több csíki iskola informatikai laboratóriumában is a szükségesnél kevesebb számítógép található. Mivel a következő tanévtől kötelező lesz a informatika  oktatása az ötödik osztálytól, fejtörést okozhat az infrastruktúra előteremtése.

Ahol nem pályáztak, ott elavult az informatikalabor felszereltsége
2017. március 09., csütörtök

Könyvcsomagot kapott Csíkszenttamás

Hiánypótló könyvsorozattal gazdagodott a csíkszenttamási Bálint Vilmos Általános Iskola könyvtára a Magyar Nemzeti Könyvtár támogatásának köszönhetően.

Könyvcsomagot kapott Csíkszenttamás
Könyvcsomagot kapott Csíkszenttamás
2017. március 09., csütörtök

Könyvcsomagot kapott Csíkszenttamás

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM