HIRDETÉS

Siculicidium-kápolna: egyházi, történelmi és kulturális szempontból is fontos

Kömény Kamilla 2016. december 05., 11:35

Öt éve tették le az alapkövét, jövő júliusban áldanák meg a Madéfalván épülő Siculicidium-kápolnát. A Szent Anna tiszteletére felszentelendő létesítmény építése az anyagi finanszírozás függvényében részenként haladt előre az elmúlt években.

Fotó: Veres Nándor

Dolgoznak még a madéfalvi Siculicidium-kápolnánál, azonban egyre látványosabbak a megvalósult munkálatok. Jelenleg a kápolna befejezésén, a valamikori, részben visszabontott plébániaépület kápolnával való összekötésén dolgozik a kivitelező cég.

A munkálatokkal kapcsolatban megkerestük Szentes Csaba madéfalvi polgármestert, aki emlékeztetett, amikor hozzáfogtak a kápolnaépítéshez, akkor még csak az akarat volt meg, a szükséges anyagi keret nem állt rendelkezésükre. De mivel a templomtól messze eső falurész mérnöklakásból átalakított kápolnája nagyon rossz állapotba került, annak felújítása nem lett volna kivitelezhető, így új istenháza építésére határozták el magukat.

A mögöttes tartalomról

A nemrég tartott falugyűlésen a polgármester arra is kitért, hogy milyen értékek mentén kerül felépítésre a kápolna. Egyrészt formáját tekintve a felcsíki népviselet szoknyájára, de akár egy félbe vágott hagymára is hasonlítható. Emellett a tetejére felkerült üvegkupola révén nemcsak fény jut be az épületbe, hanem rajta egy kereszt alak is látható az épület minden részéből. „Az utca felőli falon vagy ahogy néhányan emlegetik, siratófalon kezd a mustármagból egy életfa kinőni” – utalt a falon megjelenő motívumokra az elöljáró.

Macalik Arnold építész elvállalta az új, egyedi kápolna megtervezését, amely kivitelezésének előrehaladtával egyre jobban látszik annak mondanivalója, hogy hogyan illik bele a madéfalvi táji jellegzetességekbe – mutatott rá a községvezető. Megjegyezte, látva az alakuló építményt, az már inkább templomnak nevezhető, mint kápolnának. Miután a tervező adományként, ingyenesen elkészítette a terveket, az épület alapkövét a madéfalvi római katolikus plébánia fennállásának századik évfordulójára szervezett ünnepség alkalmából 2011-ben helyezték el. Azóta részenként haladt előre a munkálat, kezdetben adományok felhasználásával építkeztek, majd ahogy apadtak az adományok, úgy anyagi támogatással segítette a munka előrehaladtát a közbirtokosság, Hargita Megye Tanácsa, illetve a magyar Emberi Erőforrások Minisztériuma, idén nyolcmillió forinttal – részletezte.

Ami a jelenlegi helyzetet illeti, megtudtuk, a múlt hétig elvégzett munkát már kifizették a kivitelezőnek, s habár a további tennivalókat végzik a munkások, arra még egyelőre nincs meg az anyagi fedezet. Már keresik a pénzforrásokat, hogy mihamarabb befejeződhessenek a munkálatok, elsősorban a magyar kormánynál „kopogtatnak”. A teljes munkálat, az épület kulcsrakész befejezéséhez mintegy 160 millió forintra (több mint 2,3 millió lejre) lenne még szükség – ismertette Szentes Csaba.

Hozzátette, a kápolnához hozzákapcsolódik egy kisebb épület is, amelyben a sekrestye, gyóntató szoba kap majd helyet, a tetőtéri részen pedig vendégszobákat alakítanának ki. A felsoroltak mellett az udvar kialakítását is magába foglalja az említett összeg.

Szeretnék, ha az épület elkészülne jövő júliusig, a kápolna védőszentjének, Szent Anna névünnepéig, amely a település majdani történelmi-kulturális központjának szerves részévé válna. A befejezésig az állomás környékén lakók is a plébániatemplomba járnak szentmisére – számolt be a polgármester. Elmondása szerint nem mondható, hogy elhúzódott a munkálat, hiszen egy-egy templomépítést korábban sem pár év alatt végeztek el. Egyszerűen csak saját lehetőségeiknek megfelelően, ebben az ütemben tudják a munkát kiviteleztetni.

A kápolna előzményéről

Szent Anna tiszteletére Madéfalván először 1743-ban épült kápolna a Mór-hegyese dombon. Azt azonban az 1940-es években lebontották. Miután 1911-től önálló egyházközség lett Madéfalva (addig Csíkrákos filiája volt), neogót vegyes stílusú templomuk alapkövét 1913. július 27-én tették le Bálint Lajos főesperes-plébános jelenlétében. A templomot 1923-ban szentelte fel Majláth Gusztáv Károly püspök Jézus Szíve tiszteletére. De mivel az állomás környéke messze esett a falutól és a templomtól, viszont ott tömbháznegyed épült, 1990-ben Balázs György plébános közbenjárásával megvásároltak egy 1970-ben épült mérnöki lakást, amit 1995-ben alakítottak át kápolnává – olvasható a Római Katolikus Érsekség honlapján. Az idők során ez utóbbi nagyon rossz állapotba került, így vált szükségessé annak lebontása, egy új építése.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS