Tőkés László: új magyar összefogásra van szükség

Tőkés László: új magyar összefogásra van szükség

Fotó: Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács sajtóirodája

Újabb elnöki mandátumra szavazott bizalmat Tőkés Lászlónak az Erdélyi Magyar Nemzeti tanács (EMNT) Sepsiszentgyörgyön szombaton tartott küldöttgyűlése.

Bíró Blanka

2022. május 07., 14:382022. május 07., 14:38

2022. május 08., 18:012022. május 08., 18:01

A járványhelyzet miatt két és fél év után tartották meg az EMNT küldöttgyűlését, a résztvevőket Kádár Imola, a sepsiszéki szervezet elnöke, a küldöttgyűlés házigazdája, majd Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere köszöntötte. A polgármester felidézte, az igazságszolgáltatást használva csorbítják továbbra is a magyar közösség jogait, így érvénytelenítették a város zászlóját és a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Gimnázium működési engedélyét.

Idézet
A közösségünk csak közösen fellépve tud eredményesen védekezni

– mondta Antal Árpád.

Elnöki beszámolójában Tőkés László felidézte, legutóbbi küldöttgyűlésüket 2019 októberében Csíkszeredában tartották, majd felkérte a jelenlevőket, egyperces csenddel adózzanak az ebben az időszakban elhunyt harcostársaik emlékének. Hangsúlyozta az új magyar összefogás igényét és szükségességét, ennek irányába mutatott a 2018-ban elfogadott hárompárti autonómianyilatkozat, ám a megegyezés cselekvési terve végül elsikkadt.

„Idén ősszel a kolozsvári nyilatkozat 30. évfordulóján újabb jó alkalom kínálkozik az autonómia ügyének együttes felkarolására” – mondta Tőkés László. Üdvözölte az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) megalakulását, hozzátéve, háttérhatalmi politikai okai vannak, hogy a román törvényhatóságok hosszú ideje szabotálják az EMSZ hivatalos bejegyzését. Az egység irányába újabb előrelépésként tekint az RMDSZ és az EMSZ közötti megállapodásra, melynek eredményeként két EMSZ-jelölt jutott be a román képviselőházba, és a két parlamenti frakció összefogásával lehetőség mutatkozik a kisebbségi törvény benyújtására.

Tőkés László össznemzeti magyar összefogásra is kitért, amelynek „ragyogó sikere” az április 3-ai magyarországi országgyűlési választásokon született. Válaszként a Demokráciaközpontok áldozatos munkáját köszönte meg Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, tolmácsolva Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár köszönetét is.

Végül az EMNT elnöke kifejtette, lelkendezésre nincs ok, a határon túli magyarság helyzete egészében véve kritikus, lélekszáma száz esztendő alatt három millióról kettő alá apadt.

Idézet
Ez nem a lemondás és a reménytelen megadás szava, az EMNT utolsó erejéig kész folytatni a küzdelmet a közösségi autonómiáért

– hangsúlyozta Tőkés László.

Az anyaország az európai kisebbségvédelmet szorgalmazza

Szili Katalin miniszterelnöki megbízott hangsúlyozta, a magyar nemzet soha nem volt ennyire erős, egységes és elszánt a béke és a biztonság megteremtésének szándékában. Arra is kitért, szomorúan veszi tudomásul, hogy Románia a kisebbség jogait csorbítja, amikor a jelképeit tiltja, az iskolája működését lehetetleníti el, hangsúlyozva, hogy az anyaország is kiáll ezekben a kérdésekben. Mint mondta, a nemzeti kisebbségvédelem javasolt alapelvei az Európai Unióban elnevezésű dokumentum-csomag egységes európai jogi keretet biztosítana a nemzeti kisebbségvédelem területén. A dokumentum öt alapelvét Kalmár Ferenc miniszteri biztos ismertette, ez szerint

a nemzeti kisebbségek védelme nem belügy, hanem európai ügy; a nemzeti kisebbségvédelem alapját az identitásvédelemnek kell képeznie; az identitásvédelemhez szükségesek mind az egyéni, mind a kollektív jogok; a nemzeti identitásnak nem kell feltétlenül követnie az állampolgárságot, a nemzeti kisebbségek államalkotó tényezők.

A küldöttgyűlést köszöntette Csomortányi István az EMNP elnöke, Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke, Borbély Attila Zsolt, az EMNT alelnöke pedig Zsigmond Barna Pál miniszteri biztos és Németh Zsolt, a magyar Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke köszöntőjét tolmácsolta. A küldöttek meghallgatták és megszavazták Sándor Krisztina ügyvezető elnök és Tiboldi László alelnök beszámolóját.

Galéria

Fotó: Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács sajtóirodája

Az „Egyenes úton” mottóval megszervezett küldöttgyűlésen Tőkés László korábbi elnök volt az egyetlen jelölt az újabb mandátumra. Tőkés László a jelölés elfogadásakor hangsúlyozta, egyre inkább beszűkül a politikai és a cselekvési terük, harminc évvel ezelőtt még azt hitték, hatékonyan tudják képviselni az autonómia ügyét.

Idézet
Nehezen vállalkozom a tisztség betöltésére, de ha megtisztelnek bizalmukkal, igyekszem megtenni, amit tudok

– mondta a régi-új elnök, arra kérve a tagságot, hogy még jobban támogassák a cselekvésben. Együtt akarunk működni az RMDSZ-szel, de kettőn áll a vásár – mondta Tőkés László, hozzátéve, saját magával is elégedetlen, hogy nem tudnak többet tenni. Hangsúlyozta, az egész magyar közéletet és politikát felül kell vizsgálni. A küldöttgyűlésen az országos elnökséget is megválasztották, ám ez már nem volt sajtónyilvános.

Tízpontos cselekvési terv a kisebbségi törvényről

Az EMNT küldöttgyűlése a nemzeti kisebbségek jogairól szóló törvénytervezet benyújtásáról szavazott meg cselekvési tervet. A tízpontos tervet Tőkés László megbízásából Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) ügyvezető elnöke terjesztette elő, ismertetve az előzményeket, hogy mi történt az autonómiaprogrammal az EMNT 2003-as megalakulása óta. Felidézte: a regionális autonómia kerettörvénye 15 évig porosodott a román parlament valamelyik fiókjában, az RMDSZ ugyanakkor kompromittálta az autonómiaharcot, amikor kidolgozta a saját tervezetét, ezzel megtörve az ügy körül kialakult konszenzust, és alkotmánymódosításhoz kötötte a jogszabályt, amivel a bizonytalan jövőbe tolta ki annak a benyújtását. Előrelépésként értékelte a hárompárti autonómianyilatkozat 2018-as aláírását, amit Szili Katalin, a magyar miniszterelnök autonómiakoncepciók összehangolásáért felelős megbízottja szorgalmazott, és ami a továbbiakban a referenciadokumentum lehet az ügy képviseletében.

Most új helyzet van, hiszen az RMDSZ a 2020-as választások után bekerült a kormányba, a kisebbségi törvény pedig a kormányprogramba. A nemzeti kisebbségek jogairól szóló törvénytervezet eszköz és lehetőség az EMNT integrált autonómiaprogramjának gyakorlati megvalósítására, ne utasítsuk el azt – fogalmazta meg az első tételt Toró T. Tibor. A cselekvési tervben szerepel, hogy az EMNT egyeztetést szorgalmaz a politikai pártokkal, hogy konszenzusos tervet dolgozzanak ki, amelynek kiindulópontja lehet a hárompárti autonómianyilatkozat. A tervezet legyen kerettörvény jellegű, teremtsen jogalapot a személyi elvű, a kulturális, illetve a területi autonómia különböző formáinak, ugyanakkor legyen hibrid jellegűen részletező, a paragrafusokban fejtsék ki a különböző közösségi jogokat.

Fontosnak tartják azt is, hogy teremtse meg a belső demokratikus pluralizmus lehetőségét. A cselekvési tervben az áll, hogy alakuljon munkacsoport az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) szakpolitikusaiból, a küldöttgyűlés felkéri az EMNP politikusait, hogy képviselje elképzeléseiket. Elvárják, hogy az RMDSZ a konszenzusos álláspontot érvényesítse a kormánykoalícióban a román partnerek előtt. Igénylik az anyaország nemzetpolitikai támogatását, ugyanakkor tudomásul veszik, hogy a háború miatt az autonómia ügye nehéz helyzetben van, „keskeny az ösvény, amin haladni lehet”, hogy ne ragasszák az ügy képviselőire a háborúpárti, putyinista címkéket, ezért összehangolt külpolitikai cselekvést szorgalmaznak.

Galéria

Fotó: Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács sajtóirodája

Tőkés László a cselekvési terv megszavazása előtt felvetette, hogy akkor is dolgozni kell a tervezeten, ha az RMDSZ-szel nem tudnak megegyezni, így végül az is bekerült, hogy ha az év végéig a megegyezés nem jön létre, nyilvánosságra hozzák a saját kisebbségi törvénytervezetüket.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 28., vasárnap

Szobor állít emléket Hazug Pistának Gyergyóalfaluban

Ő már csak Hazug Pista néven ismert. Pedig dehogy hazudott. Meséivel, történeteivel mindig meghódította azon hallgatóit, akik nem siettek tovább. Gyergyóalfalu szoborállítással is segíti halhatatlansága megőrzését.

Szobor állít emléket Hazug Pistának Gyergyóalfaluban
2024. április 28., vasárnap

Fagypont alól indult a reggel a csíki- és gyergyói medencékben

Bár a reggeli fagy mértéke nem számottevő, az Országos Meteorológiai Igazgatóság vasárnap hajnali értékeket mutató hőtérképén így is kiemelkedik a csíki- és gyergyói medence.

Fagypont alól indult a reggel a csíki- és gyergyói medencékben
2024. április 28., vasárnap

Ismét a Pacsirta sétányról „jelentkezett be” a Csíkszeredába bejáró medve

Bár most nem az éjszaka közepén, de szombaton késő este érkezett a Ro-Alert egy újabb medve jelenlétéről a csíkszeredaiak telefonjára. A vészjelzésben ezúttal a Pacsirta sétányon feltűnt medvére figyelmeztették a csíkszeredaiakat.

Ismét a Pacsirta sétányról „jelentkezett be” a Csíkszeredába bejáró medve
2024. április 27., szombat

Városnéző séta Soós Zoltán polgármesterrel

A Marosvásárhelyen megszervezett Tematikus séták rendvénysorozat keretében most vasárnap a szecessziós épületeket ismerhetik meg az érdeklődők, akiknek a város polgármestere mesél.

Városnéző séta Soós Zoltán polgármesterrel
2024. április 27., szombat

Helikoptert kértek a szombat délutáni baleset helyszínére

Egy személy a megrongálódott autóba szorult szombaton délután Nagykenden. A helyszínre mentőhelikoptert is riasztottak.

Helikoptert kértek a szombat délutáni baleset helyszínére
2024. április 27., szombat

Maros megyeiek eredményei a vallási tantárgyversenyeken

Jó eredményeket értek el a Maros megyei diákok a Kézdivásárhelyen megszervezett katolikus hittanolimpián, valamint a református, evangélikus és unitárius vallásolimpián is, amelynek Marosvásárhely adott helyet.

Maros megyeiek eredményei a vallási tantárgyversenyeken
2024. április 27., szombat

Váratlan fordulat Kézdivásárhelyen: az EMSZ a románpárt-szövetséggel összefüggésbe hozható független jelölt mögé állt

Az Erdélyi Magyar Szövetség kézdivásárhelyi szervezete három héttel korábban jelentette be, hogy Szőts Emilt indítja polgármesterjelöltként. Szombatra meggondolták magukat, és a függetlenként induló Imre Csaba mögé sorakoztak fel.

Váratlan fordulat Kézdivásárhelyen: az EMSZ a románpárt-szövetséggel összefüggésbe hozható független jelölt mögé állt
2024. április 27., szombat

Piros-fehér-zöld szalagos búzaszentelés a Mezőség szívében

Első alkalommal szervezett búzaszentelést a Pro Agricultura Egyesület a mezőségi Buzában, amely 2022-től csatlakozott a Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem elnevezésű programhoz.

Piros-fehér-zöld szalagos búzaszentelés a Mezőség szívében
2024. április 27., szombat

Mától érkezhet a nyugdíjasok járandósága

A Román Posta megkezdte a májusi nyugdíjak kiosztását – közölte szombaton az intézmény.

Mától érkezhet a nyugdíjasok járandósága
2024. április 27., szombat

Mit tehetünk a mérgező kígyómarások elkerüléséért, illetve akkor, ha mégis megtörtént a baj?

Nem történt ugyan halálos kimenetelű kígyómarás az elmúlt néhány évtizedben Hargita megyében, de volt súlyosabbnak mondható eset. Éppen ezért érdemes tudni, hogy miként kerülhetjük el a vidékre jellemző mérgeskígyók, azaz a viperák marását.

Mit tehetünk a mérgező kígyómarások elkerüléséért, illetve akkor, ha mégis megtörtént a baj?
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!