Tőkés László: új magyar összefogásra van szükség

Tőkés László: új magyar összefogásra van szükség

Fotó: Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács sajtóirodája

Újabb elnöki mandátumra szavazott bizalmat Tőkés Lászlónak az Erdélyi Magyar Nemzeti tanács (EMNT) Sepsiszentgyörgyön szombaton tartott küldöttgyűlése.

Bíró Blanka

2022. május 07., 14:382022. május 07., 14:38

2022. május 08., 18:012022. május 08., 18:01

A járványhelyzet miatt két és fél év után tartották meg az EMNT küldöttgyűlését, a résztvevőket Kádár Imola, a sepsiszéki szervezet elnöke, a küldöttgyűlés házigazdája, majd Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere köszöntötte. A polgármester felidézte, az igazságszolgáltatást használva csorbítják továbbra is a magyar közösség jogait, így érvénytelenítették a város zászlóját és a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Gimnázium működési engedélyét.

Idézet
A közösségünk csak közösen fellépve tud eredményesen védekezni

– mondta Antal Árpád.

Elnöki beszámolójában Tőkés László felidézte, legutóbbi küldöttgyűlésüket 2019 októberében Csíkszeredában tartották, majd felkérte a jelenlevőket, egyperces csenddel adózzanak az ebben az időszakban elhunyt harcostársaik emlékének. Hangsúlyozta az új magyar összefogás igényét és szükségességét, ennek irányába mutatott a 2018-ban elfogadott hárompárti autonómianyilatkozat, ám a megegyezés cselekvési terve végül elsikkadt.

„Idén ősszel a kolozsvári nyilatkozat 30. évfordulóján újabb jó alkalom kínálkozik az autonómia ügyének együttes felkarolására” – mondta Tőkés László. Üdvözölte az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) megalakulását, hozzátéve, háttérhatalmi politikai okai vannak, hogy a román törvényhatóságok hosszú ideje szabotálják az EMSZ hivatalos bejegyzését. Az egység irányába újabb előrelépésként tekint az RMDSZ és az EMSZ közötti megállapodásra, melynek eredményeként két EMSZ-jelölt jutott be a román képviselőházba, és a két parlamenti frakció összefogásával lehetőség mutatkozik a kisebbségi törvény benyújtására.

Tőkés László össznemzeti magyar összefogásra is kitért, amelynek „ragyogó sikere” az április 3-ai magyarországi országgyűlési választásokon született. Válaszként a Demokráciaközpontok áldozatos munkáját köszönte meg Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, tolmácsolva Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár köszönetét is.

Végül az EMNT elnöke kifejtette, lelkendezésre nincs ok, a határon túli magyarság helyzete egészében véve kritikus, lélekszáma száz esztendő alatt három millióról kettő alá apadt.

Idézet
Ez nem a lemondás és a reménytelen megadás szava, az EMNT utolsó erejéig kész folytatni a küzdelmet a közösségi autonómiáért

– hangsúlyozta Tőkés László.

Az anyaország az európai kisebbségvédelmet szorgalmazza

Szili Katalin miniszterelnöki megbízott hangsúlyozta, a magyar nemzet soha nem volt ennyire erős, egységes és elszánt a béke és a biztonság megteremtésének szándékában. Arra is kitért, szomorúan veszi tudomásul, hogy Románia a kisebbség jogait csorbítja, amikor a jelképeit tiltja, az iskolája működését lehetetleníti el, hangsúlyozva, hogy az anyaország is kiáll ezekben a kérdésekben. Mint mondta, a nemzeti kisebbségvédelem javasolt alapelvei az Európai Unióban elnevezésű dokumentum-csomag egységes európai jogi keretet biztosítana a nemzeti kisebbségvédelem területén. A dokumentum öt alapelvét Kalmár Ferenc miniszteri biztos ismertette, ez szerint

a nemzeti kisebbségek védelme nem belügy, hanem európai ügy; a nemzeti kisebbségvédelem alapját az identitásvédelemnek kell képeznie; az identitásvédelemhez szükségesek mind az egyéni, mind a kollektív jogok; a nemzeti identitásnak nem kell feltétlenül követnie az állampolgárságot, a nemzeti kisebbségek államalkotó tényezők.

A küldöttgyűlést köszöntette Csomortányi István az EMNP elnöke, Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke, Borbély Attila Zsolt, az EMNT alelnöke pedig Zsigmond Barna Pál miniszteri biztos és Németh Zsolt, a magyar Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke köszöntőjét tolmácsolta. A küldöttek meghallgatták és megszavazták Sándor Krisztina ügyvezető elnök és Tiboldi László alelnök beszámolóját.

Galéria

Fotó: Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács sajtóirodája

Az „Egyenes úton” mottóval megszervezett küldöttgyűlésen Tőkés László korábbi elnök volt az egyetlen jelölt az újabb mandátumra. Tőkés László a jelölés elfogadásakor hangsúlyozta, egyre inkább beszűkül a politikai és a cselekvési terük, harminc évvel ezelőtt még azt hitték, hatékonyan tudják képviselni az autonómia ügyét.

Idézet
Nehezen vállalkozom a tisztség betöltésére, de ha megtisztelnek bizalmukkal, igyekszem megtenni, amit tudok

– mondta a régi-új elnök, arra kérve a tagságot, hogy még jobban támogassák a cselekvésben. Együtt akarunk működni az RMDSZ-szel, de kettőn áll a vásár – mondta Tőkés László, hozzátéve, saját magával is elégedetlen, hogy nem tudnak többet tenni. Hangsúlyozta, az egész magyar közéletet és politikát felül kell vizsgálni. A küldöttgyűlésen az országos elnökséget is megválasztották, ám ez már nem volt sajtónyilvános.

Tízpontos cselekvési terv a kisebbségi törvényről

Az EMNT küldöttgyűlése a nemzeti kisebbségek jogairól szóló törvénytervezet benyújtásáról szavazott meg cselekvési tervet. A tízpontos tervet Tőkés László megbízásából Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) ügyvezető elnöke terjesztette elő, ismertetve az előzményeket, hogy mi történt az autonómiaprogrammal az EMNT 2003-as megalakulása óta. Felidézte: a regionális autonómia kerettörvénye 15 évig porosodott a román parlament valamelyik fiókjában, az RMDSZ ugyanakkor kompromittálta az autonómiaharcot, amikor kidolgozta a saját tervezetét, ezzel megtörve az ügy körül kialakult konszenzust, és alkotmánymódosításhoz kötötte a jogszabályt, amivel a bizonytalan jövőbe tolta ki annak a benyújtását. Előrelépésként értékelte a hárompárti autonómianyilatkozat 2018-as aláírását, amit Szili Katalin, a magyar miniszterelnök autonómiakoncepciók összehangolásáért felelős megbízottja szorgalmazott, és ami a továbbiakban a referenciadokumentum lehet az ügy képviseletében.

Most új helyzet van, hiszen az RMDSZ a 2020-as választások után bekerült a kormányba, a kisebbségi törvény pedig a kormányprogramba. A nemzeti kisebbségek jogairól szóló törvénytervezet eszköz és lehetőség az EMNT integrált autonómiaprogramjának gyakorlati megvalósítására, ne utasítsuk el azt – fogalmazta meg az első tételt Toró T. Tibor. A cselekvési tervben szerepel, hogy az EMNT egyeztetést szorgalmaz a politikai pártokkal, hogy konszenzusos tervet dolgozzanak ki, amelynek kiindulópontja lehet a hárompárti autonómianyilatkozat. A tervezet legyen kerettörvény jellegű, teremtsen jogalapot a személyi elvű, a kulturális, illetve a területi autonómia különböző formáinak, ugyanakkor legyen hibrid jellegűen részletező, a paragrafusokban fejtsék ki a különböző közösségi jogokat.

Fontosnak tartják azt is, hogy teremtse meg a belső demokratikus pluralizmus lehetőségét. A cselekvési tervben az áll, hogy alakuljon munkacsoport az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) szakpolitikusaiból, a küldöttgyűlés felkéri az EMNP politikusait, hogy képviselje elképzeléseiket. Elvárják, hogy az RMDSZ a konszenzusos álláspontot érvényesítse a kormánykoalícióban a román partnerek előtt. Igénylik az anyaország nemzetpolitikai támogatását, ugyanakkor tudomásul veszik, hogy a háború miatt az autonómia ügye nehéz helyzetben van, „keskeny az ösvény, amin haladni lehet”, hogy ne ragasszák az ügy képviselőire a háborúpárti, putyinista címkéket, ezért összehangolt külpolitikai cselekvést szorgalmaznak.

Galéria

Fotó: Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács sajtóirodája

Tőkés László a cselekvési terv megszavazása előtt felvetette, hogy akkor is dolgozni kell a tervezeten, ha az RMDSZ-szel nem tudnak megegyezni, így végül az is bekerült, hogy ha az év végéig a megegyezés nem jön létre, nyilvánosságra hozzák a saját kisebbségi törvénytervezetüket.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2022. május 07., szombat

Van még tennivalójuk az online szolgáltatások terén a székelyföldi önkormányzatoknak

A mai kor elvárásainak igyekeznek megfelelni a székelyföldi városok, azonban más-más szinten tartanak a digitalizáció, az online ügyintézés terén. 

Van még tennivalójuk az online szolgáltatások terén a székelyföldi önkormányzatoknak
2022. május 07., szombat

Vox populi: fontosnak tartják a népszámlálást, azonban sokan nem számítottak vagyoni kérdésekre

Jól sikerült kommunikációs kampányról, könnyű és gyors önkitöltési folyamatról, a segítőpontokon dolgozók felkészültségéről számoltak be lapunknak azok a csíkszeredaiak, akiket a Petőfi sétálóutcában kérdeztünk a napokban a népszámlálással kapcsolatban.

Vox populi: fontosnak tartják a népszámlálást, azonban sokan nem számítottak vagyoni kérdésekre
2022. május 07., szombat

Egy héten át beszélgettek az iskolai bántalmazások visszaszorításáról

A diákok közötti bántalmazások visszaszorítása volt a hét témája több középiskolai osztályban: az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács (UIET) LélekNaplóm elnevezésű kezdeményezése révén tizenöt osztály kapcsolódott be a projektbe Székelyudvarhelyen.

Egy héten át beszélgettek az iskolai bántalmazások visszaszorításáról
2022. május 07., szombat

Az egykori és a jelenlegi gyermekfilharmónia hangversenye indította az ünnepi évfordulót

Teljesen megtelt pénteken este a szentegyházi Mártonffi János Általános Iskola Sportcsarnoka, ahol jubileumi hangversenyt adott a Szentegyházi Gyermekfilharmónia (Fili): az ünnepi eseményen az Öregfili és a Kicsi Fili tagjai léptek fel.

Az egykori és a jelenlegi gyermekfilharmónia hangversenye indította az ünnepi évfordulót
2022. május 06., péntek

Így oltották a tüzet a fafeldolgozónál

Egy fafeldolgozó raktárcsarnoka gyúlt ki péntek délután Zeteváralján, és félő volt, hogy a közeli üzemanyag-tárolóra is átterjednek a lángok. A tűzoltók nagy erőkkel vonultak ki a helyszínre, fotókon mutatjuk az tűzoltási folyamatot.

Így oltották a tüzet a fafeldolgozónál
2022. május 06., péntek

Lángba borult a határ Csinódon

Mintegy 300 hektáron gyúlt ki a tarló a Csíkszentgyörgy községhez tartozó Csinódon – tájékoztat a Hargita megyei tűzoltóság sajtóosztálya.

Lángba borult a határ Csinódon
Lángba borult a határ Csinódon
2022. május 06., péntek

Lángba borult a határ Csinódon

2022. május 06., péntek

A turisták által hagyott szemetet is összeszedték a gyergyóalfalvi iskolások

Háromszáz diák részvételével zajlott a „Tisztítsuk meg környezetünket” elnevezésű szemétszedési program Gyergyóalfaluban. A Sövér Elek Iskolaközpont diákjai, tanáraik kíséretében csoportokra felosztva járták végig a falut.

A turisták által hagyott szemetet is összeszedték a gyergyóalfalvi iskolások
2022. május 06., péntek

Az emberfaló Gálfi

Immáron harmadik koalíciós partnerét, emellett pedig a második alpolgármesterét és városmenedzserét fogyasztja el Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere. Azonban az elöljáró közvetlen közeléből félreállt személyek száma jóval nagyobb.

Az emberfaló Gálfi
Az emberfaló Gálfi
2022. május 06., péntek

Az emberfaló Gálfi

2022. május 06., péntek

A Madarasi Hargitán találhat új otthonra a Szejkefürdőn befogott medve

Saját tervezésű csapdájával fogta be Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgász Egyesület azt a fiatal medvét, amelyet többször láttak már kószálni a Szejkefürdőn, és nagyjából két hete az ottani Mini Erdély Parkba is bemerészkedett. 

A Madarasi Hargitán találhat új otthonra a Szejkefürdőn befogott medve
2022. május 06., péntek

Lángokban áll a zeteváraljai fafeldolgozó üzem raktárcsarnoka

A zeteváraljai fafeldolgozó üzem telephelyén pénteken kigyulladt tűz eloltásával a hivatásos tűzoltók mellett már négy település önkéntes tűzoltóegységei küzdenek. Fennáll a veszélye, hogy a lángok elérik a közelben található üzemanyag-tárolót.

Lángokban áll a zeteváraljai fafeldolgozó üzem raktárcsarnoka
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM