Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Emberi maradványok is előkerültek a restaurálás során

Simon Eszter 2012. május 21., 19:37 utolsó módosítás: 2012. május 22., 12:18

Emberi maradványokat is találtak a bögözi református templom restaurálásakor, melynek során a XIII. századbeli építményen teljes külső és belső felújítást hajtanak végre. A csupán öt hónapos projekt során egyebek mellett a templom körül 15–50 centiméteres szintsüllyesztés is lesz a falak további nedvesedésének, illetve a közel 60 négyzetméteres falfestmények rongálódásának megfékezése érdekében.

Fotó: Veres Nándor

A templomkertben kiemelték a régi sírköveket, az épület körüli járda mentén pedig egy méter mély árkot ásnak, melyből vízelvezető csatorna lesz majd. „A belső és külső szintkülönbség miatt a templom falának alsó része teljesen átázott, a további nedvesedés megfékezése érdekében az épület körül 15–50 centiméteres szintsüllyesztést kell végezni, ezért emeltük ki a régi sírköveket is” – mondta el kérdésünkre Nyárádi Zsolt, a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum régésze.

Bár a munkálatoknak másfél hete nekifogtak, a rossz idő miatt csak öt napig tudtak dolgozni. Ez idő alatt a templom északi oldalán tíz méter hosszú és egy méter mély sáncot ástak vízelvezető csatornának, mely sáncból eddig 12 zsáknyi emberi csont gyűlt össze. Nyárádi Zsolt ezzel kapcsolatosan tudtunkra adta, hogy a középkorból származó emberi maradványokat feltehetően a templom építésekor találták, és azokat összegyűjtve egy helyre temették újra őket.

Belső restaurálás

A bögözi református templom északi hajófalán lévő freskó restaurálási munkálatait Kiss Lóránd és Pál Péter vezetik majd, négy-öt restaurátor és egyetemista segítségével. „A hatvan négyzetméteres falkép két különböző festő munkája, a két felső regisztert ugyanaz a művész készítette, míg az alsó egy másik kéz munkája” – adta tudtunkra Kiss Lóránd, majd hozzátette: a legfelső Szent László legendáját, a középső antiókiai Szent Margitét, az alsó pedig a jelenések könyvében szereplő utolsó ítéletet jeleníti meg.

A restaurátor felhívta figyelmünket a falban lévő szentségtartó fülkére, mely nemrég került elő a vakolat alól, tehát még vizsgálják. Kiss szerint a falfestmények igencsak rossz állapotban vannak, ezeket feltehetően az első feltárás alkalmával, még a XIX. században nagyfokú károsodás érte. A második restaurálásnak a negyvenes években fogtak neki, de a háború miatt abba kellett hagyni a munkálatokat.

„A restaurálást követően tisztábbak és a laikusok számára is érthetőbbek lesznek majd a képek” – ígérte Kiss, aki már több csíkszéki, marosszéki és udvarhelyszéki templom falképének restaurálásában segédkezett. „A külső munkálatokkal, vagyis a vakolat leverésével mindaddig várni kell, amíg teljesen restauráljuk a képeket, ugyanis több helyen a belső vakolat levált, és féltünk, hogy a nagyobb rezgéstől lehull, és megsemmisülnek a képek” – magyarázta Kiss, aki szerint ez a festmény sokkal nagyobb és legalább annyira értékes, mint a székelyderzsi vártemplom freskói. A valamikori katolikus templom kazettás mennyezetét és a festett faszerkezetet Mihályi Ferenc restaurálja, aki állagmegóvó réteggel vonja majd be azt.

Félmillió eurós felújítás

Bíró Endre, Bögöz református lelkésze kérdésünkre elmondta, hogy a templom teljes felújítása 500 ezer euróba kerülne, ennek azonban egyelőre csak töredékét kapták meg a romániai kulturális és örökségvédelmi minisztériumtól. „A freskókat 114 éve tárták fel, azóta nem voltak restaurálva, a templom belső része 1967-ben, külső fele pedig 1995-ben volt utoljára felújítva” – világosított fel a műemléktemplomban szolgáló lelkész.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS