Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Több mint hetven új mentőautót kap Hargita és Maros megye

Iszlai Katalin 2018. november 05., 12:41
HIRDETÉS

Szükség van az új mentőautókra, hiszen egyre több javítást igényelnek a régiek, amelyeknek a reakcióideje is hosszabb. Emiatt is jó hír, hogy Hargita megye 27, Maros megye pedig 46 új mentőautóval gazdagodik 2020-ig a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség (ADR) által. A közép régió bevetési egységeit támogató program finanszírozási szerződését a minap írták alá.

A mentőautók egy része idejétmúlt. Hasznosak lesznek az új bevetési járművek Fotó: Tamás Attila

Az ország középső régiójának egyik legfontosabb finanszírozási szerződését írták alá október utolsó napján a 2014–2020-as Regionális Operatív Program által – számolt be közleményében az ADR. Ennek értelmében

Fehér, Brassó, Kovászna, Hargita, Maros és Szeben megyék összesen 211 mentőautót kapnak közel 20 millió euró értékben.

A projekt fő kedvezményezettje az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség (IGSU).

A mintegy 90 millió lej értékű támogatás 70 százalékát az Európai Regionális Fejlesztési Alap biztosítja, a fennmaradó összeg pedig a kedvezményezettek önrészét képezi. Az így megvásárolt felszereléseket 2020 szeptember végéig elosztják a középső régió megyéi között.

Az előzetes elképzelés szerint Hargita megye sürgősségi járműparkja 27, Maros megyéé pedig 46 mentőautóval bővül.

Előbbi mentőszolgálata hat A2 típusú, azaz több beteg szállítására alkalmas mentőautót és hét darab B4x2 típusú mentőautót (elsőkerék-meghajtású sürgősségi járművet) kap. Emellett Hargita megye kilenc B4x4 típusú (összkerékmeghajtású sürgősségi járművel) mentőautóval is gazdagodik, ebből négy a mentőszolgálathoz, öt pedig a rohammentő-szolgálathoz (SMURD) kerül. Három C típusú, orvossal helyszínre siető mentőautót is kap a megye, ebből kettőt a mentőszolgálat, egyet pedig a SMURD használhat. Hargita megye továbbá két olyan járművel is gazdagodik, amely a nagyon nehezen megközelíthető helyszínekre való kijutást segíti elő, ezek egyike a hegyimentőkhöz, a másik pedig a csendőrséghez kerül.

Maros megye mentőszolgálata 8 A2 típusú és 12 B4x2 típusú mentőautóra tesz szert, továbbá 17 B4x4 típusú járművet (5 mentőszolgálat, 12 SMURD) és 5 C típusú mentőautót (3 mentőszolgálat, 2 SMURD) kapnak. Maros megye emellett

négy különleges járműben is részesül,

ezek közül az egyik újszülöttek szállítására alkalmas jármű, egy biológiai kockázatú (fertőzés- vagy járványveszély) páciensek szállítására alkalmas jármű, egy támogató egység balesetekhez, illetve egy nagyon nehezen megközelíthető helyszínekre eljutó jármű.

HIRDETÉS

A közleményben ugyanakkor rámutattak, hogy az egyes megyék járműparkjának technikai állapota, és ezáltal az igények változhatnak a most megállapított helyzethez képest 2020-ig, ezért kérésre módosítani lehet a listát. Az IGSU továbbá megváltoztathatja a B4x4 típusú járművek számát a B4x2 típusúakhoz képest. Utóbbi azért fontos, mert

az összkerékmeghajtású B4x4 típusú mentőautók bárhová el tudnak jutni, az ezeken dolgozó csapatoknak sohasem kell amiatt aggódniuk, hogy elakadnak valahol, és ezért késik a segítség

– tudtuk meg Péter Szilárdtól, a Hargita Megyei Mentőszolgálat vezérigazgatójától. Hargita megyében éppen ezért elsősorban erre a típusra van nagy szükség, hiszen – főként télen – nagyon sok nehezen megközelíthető helyszínre kell kiszállniuk az egységeknek.

A Hargita megyei mentőszolgálat egyébként jelenleg 64 járművel rendelkezik, ami országos szinten is jónak számít, a baj inkább az, hogy ezek egy része nagyon régi, így nagy szükség van az autópark frissítésére.

Archív Fotó: Tamás Attila

„Mindig várjuk az új járműveket, hiszen egyre több javítást igényelnek a régiek. Több százezer kilométert futottak a járműveink, több olyan is van, amely a 400 ezren is túl van. Az új kocsik legnagyobb előnye az lenne, hogy nem kellene a nagyon régi járműveinket használjuk. Jelenleg ugyanis gyakran megtörténik, hogy

a legújabb mentőautóink, amelyeket 2008 után kaptunk, meghibásodnak. Ilyenkor elő kell vegyük azokat a régi, tartalékban lévő járműveket, amelyeket még 2008 előtt kaptunk, de olyanok is vannak, amelyeket még 2000 előtt.

Ezáltal a reakcióidő is meghosszabbodik, mivel ezek a kocsik nem olyan modernek és gyorsak. A betegnek az a legfontosabb, hogy menjen ki hozzá egy szakember, aki szakszerű ellátásban részesíti. Éppen ezért minden másodperc számít, nagy szükségünk van az új, gyors járművekre” – zárta Péter Szilárd.

Ezt egyébként Alina Maria Ciobotariu, a Hargita megyei tűzoltóság szóvivője is megerősítette: mint mondta, számukra is hatalmas segítséget jelentenek az új járművek, hiszen a jobb felszereltség a reakcióidő csökkentéséhez is hozzájárul.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS