Területeket veszíthet a csíkszentkirályi közbirtokosság

Területeket veszíthet a csíkszentkirályi közbirtokosság

Hiányzó birtoklevél. Az elkészült kataszteri tervek kedvezőtlenül érintik a közbirtokosságot

Fotó: Farkas Tamás

Kilencven hektár erdőt veszíthet a csíkszentkirályi közbirtokosság a település adminisztratív területére vonatkozó parcellázási terv jelenlegi formája szerint.

Iszlai Katalin

2017. június 21., 15:322017. június 21., 15:32

A közbirtokosság területeinek egy részére helybélieknek állítottak ki birtokleveleket, a polgármester szerint jogosan. Cserébe a Hargita Megyei Erdészeti Igazgatóságtól egy másik 90 hektáros területet kellene visszakapjanak.

Az ügyben már két pert is indítottak.

Csíkszentkirály 5300 hektáros adminisztratív területére vonatkozó parcellázási tervét áprilisban függesztették ki a helyi kultúrotthonban: a térképekre összesen 167 dűlő közel tizenhétezer parcelláját rajzolták be. Múlt héten lejárt a tervek láttamozására előírt hatvan nap, akkor Székely Ernő szentkirályi polgármester lapunknak azt nyilatkozta, a láttamozás során nem derült fény hangsúlyos problémákra, a helyiek 514 óvást nyújtottak be, de kirívó panaszok nem érkeztek.

korábban írtuk

Jelentős lépést tettek a területek ingyenes telekkönyvezése és a földtulajdoni kérdések rendezése felé
Jelentős lépést tettek a területek ingyenes telekkönyvezése és a földtulajdoni kérdések rendezése felé

Lejárt a csíkszentkirályi parcellázási tervek láttamozására előírt hatvan nap: az elmúlt két hónapban minden területtulajdonos, több mint nyolcszáz személy ellenőrizte, hogy a megfelelő helyen, illetve megfelelő méretű parcellát jelöltek-e be számára.

Ezzel azonban nem mindenki ért egyet: Bors Ferenc, a szentkirályi közbirtokosság elnöke a minap azzal a panasszal fordult szerkesztőségünkhöz, hogy

az elkészült tervek kedvezőtlenül érintik a közbirtokosságot,

amely jelentős – 90 hektáros – területtől eshet el, amennyiben nem történnek módosítások, óvást azonban birtoklevél hiányában nem tudtak benyújtani.

A szentkirályi közbirtokosságnak Hargita megyében 2300 hektár területe van, ebből 632 hektár legelő, a többi pedig erdő – tudtuk meg Bors Ferenctől. A 2300 hektárból azonban csak 587 hektár legelőre van birtoklevelünk, erdőre egyáltalán nincs.

„Most derült ki, hogy közbirtokossági területre birtoklevelek vannak kiállítva, és a parcellázás után – ha minden így marad – 90 hektár erdővel mínuszban fogunk maradni. A láttamozás során az emberek le tudták ellenőrizni, hogy a megfelelő helyen, illetve megfelelő méretű parcellát jelöltek-e be számukra, de akinek nem volt birtoklevele, az nem tudott óvást benyújtani. Azokra a területekre, amelyeket az erdészettől visszakaptunk, nyolc személy számára állítottak ki birtoklevelet. Ez jelenleg 32 hektárt jelent, de amikor kiállítják a többi elmaradt birtoklevelet is, ez a szám 90-re fog nőni. Ha ezeket a területeket telekkönyveztetik, a közbirtokosság véglegesen el fogja veszíteni. Egyébként a Hargita Megyei Erdészeti Igazgatóság 1668 hektár erdő visszaszolgáltatását hagyta jóvá 2000-ben, ezt felmérettük, és az derült ki, hogy valójában is egy kicsivel kevesebb van. Ebből 1384 hektár a régi területeinkre került vissza, amelyre üzemtervünk van, de birtoklevelünk nincs. Emellett van 174 hektár védett területünk, a Lucs. Ez azt jelenti, hogy ha azt a vitatott 90 hektárt nem veszítenénk el, legalább megközelíthetnénk az 1668 hektárt, ami hivatalosan közbirtokossági terület, az a kevés különbség pedig, ami marad, már valós lenne” – magyarázta Bors.

Az elnök szerint Szentkirályon lehetett volna a legtisztább a visszaosztás, hiszen abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy

a közbirtokosságnál megvannak a régi regiszterek, a polgármesteri hivatalnál pedig a földkönyvek.

Galéria

Felemás helyzet. A beerdősödött kaszálók, legelők széleit is bevették az erdőalapba

Fotó: Kristó Róbert

„Gördülékenyen mehetett volna, de mivel megkavarodott a dolog, most már nehezebb tisztázni a kialakult helyzetet. Én személyesen három napon keresztül ellenőriztem a terveket, ebből egyet a kataszteri hivatalnál töltöttem. A végén azonban rá kellett jönnöm, hogy semmit sem tudok tenni birtoklevél hiányában. Letettem egy értesítést, amelyben jeleztem, hogy így a közbirtokosság területeket fog veszíteni, de hivatalos óvást nem tudtunk írni. Tavaly decemberben pert is indítottunk, amelyben a földosztó bizottságot támadtuk meg azért, mert nem adtak ki birtoklevelet a közbirtokosságnak. Az említett 90 hektár helyett egyébként kellene kapjunk egy másik területet, ami régen telekkönyv szerint a közbirtokosságé volt, de mivel az erdészet visszaadta már egyben a területünket, ők most azt mondják, ha a földosztók ebből lefaragnak, az nem az ő dolguk. A végeredmény tehát az, hogy el fogjuk veszíteni ezt a 90 hektárt, és nem fogunk helyette mást kapni, mert az erdészet úgy gondolja, hogy ők már visszaadták, ami jár. Úgy néz ki, hogy akinek nem volt földje Szentkirályon, annak lett, s akinek volt, annak nem lesz” – fejtette ki véleményét a közbirtokosság elnöke arra utalva, hogy

a láttamozás során olyan tulajdonos is előkerült, aki eddig nem tudott egy 10 áras telkéről.

A törvény majd megmondja, kinek van igaza – vélekedett a téma kapcsán Székely Ernő szentkirályi polgármester.

„A közbirtokosság a birtoklevelek hiánya miatt perelt be, de időközben mi is bepereltük az erdészeti igazgatóságot azért, hogy adják vissza azt a 90 hektáras területet, amely a közbirtokosságé kellene legyen. Ahhoz ugyanis, hogy a földosztó bizottság ki tudjon osztani egy területet, az erdészet visszaszolgáltathatóvá kellene nyilvánítsa. Mivel senki sem akarta aláírni ezt a visszaszolgáltatást, belevonták a perbe a környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti minisztériumot is. Soha nem tiltakoztam, sőt, szeretném, hogy a közbirtokosság visszakapja a területeit. Azt azonban tudni kell, hogy a közbirtokosság teljes mértékben visszakapta az erdőit. A probléma az, hogy az erdő folyamatosan terjeszkedett, és az évek alatt az emberek erdei kaszálóinak szélei beerdősödtek. Az erdészet ezeket a beerdősödött területeket is bevette az erdőalapba, és amikor visszamérte, azaz a közbirtokosság visszakapta a területeit, ezeket is beleszámolták. Utólag derült ki, hogy így az emberek területét adta oda az erdészet a közbirtokosságnak. Papíron tehát az emberek területe van odaadva a közbirtokosságnak, egy másik 90 hektáros területük pedig, amit vissza kellene kapjanak, ott van az erdészetnél. Ha lemondanak erről a 90 hektárról az emberek javára, és a másik területüket sem kapják vissza, akkor valóban ennyivel kevesebbel maradnak. Arra kértük a törvényszéket, hogy a tulajdonjogi papírokat semlegesítsék, tehát a közbirtokosságtól vegyék el a beerdősödött területeket, adják oda az embereknek, és a másik 90 hektárt pedig szolgáltassák vissza a közbirtokosságnak. Tulajdonképpen egy cserét kellene véghez vinni, és akkor mindenki meg lenne elégedve. Bízom benne, hogy a törvényszék meghozza azt a döntést, amely mindenkinek jó lesz” – hangsúlyozta a polgármester.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. július 01., hétfő

Akiknek enyhén szólva villany folyik az ereikben

Kétszemélyes kereskedésként indult a most bemutatásra kerülő kézdivásárhelyi cég, akik folyamatosan a tudatos és következetes építkezésben hittek. Rácz Annamária és Rácz Károly szemszögéből ismerhetjük meg a Villex Kft. történetét.

Akiknek enyhén szólva villany folyik az ereikben
2024. július 01., hétfő

Öt rövidfilm, öt élethelyzet – mindannyi női szemmel

Az idei FilmSzereda záróakkordjaként öt rövidfilmet láthatott a közönség vasárnap Csíkszeredában. A filmek közös pontja, hogy az összeset nő rendezte, azonban mind más és más élethelyzetet mutatott be.

Öt rövidfilm, öt élethelyzet – mindannyi női szemmel
2024. július 01., hétfő

Tartálykocsi ütközött személyautóval, öten életüket vesztették a szomszéd megyében – videóval

Öt ember, köztük két kiskorú halt meg hétfő reggel a Suceava megyei Cumpărătura település közelében bekövetkezett közúti balesetben – közölte a katasztrófavédelmi felügyelőség (ISU).

Tartálykocsi ütközött személyautóval, öten életüket vesztették a szomszéd megyében – videóval
2024. július 01., hétfő

Kezdődik az érettségi írásbeli szakasza, íme a szabályok

A román nyelv és irodalom vizsgával kezdődik hétfőn az idei nyári érettségi írásbeli szakasza az ország 477 vizsgaközpontjában.

Kezdődik az érettségi írásbeli szakasza, íme a szabályok
2024. július 01., hétfő

Amikor kőeső pusztította a csíki tájakat

A feljegyzések szerint 1579. július 25-én a Csíkban hullott kőeső „házakot, istállókat törött le, lovat, disznót, barmot ölt meg…, és az tavaszi vetést mind elveré”.

Amikor kőeső pusztította a csíki tájakat
2024. június 30., vasárnap

Lelkes városnapozókkal, sztárfellépőkkel búcsúzik a Sokadalom

Eseménydús hetet zárhat Kézdivásárhely, amelynek terei ezreket láttak vendégül a hétvégén. A szombat esti pörgés vasárnap is folyatódik: helyi zenészek ismerős dalokkal, magyarországi előadók slágerekkel búcsúztatják a hat napja tartó mulatságot.

Lelkes városnapozókkal, sztárfellépőkkel búcsúzik a Sokadalom
2024. június 30., vasárnap

Már nem jelentett gondot megtölteni a színpad előtti teret

Az élet fontosságát hangsúlyozták a gyergyószentmiklósi FeltöltŐ keresztény zenefesztivál idei résztvevői. Az esti koncerteken több ezren vettek részt, ugyanakkor a tematikus előadásokon is rendre megteltek a helyek.

Már nem jelentett gondot megtölteni a színpad előtti teret
2024. június 30., vasárnap

Szekérbaleset áldozata lett egy idős újtusnádi férfi

Végzetes szekérbalesetet szenvedett szombaton reggel egy újtusnádi idős férfi egy erdős területen. A helyszínre érkező hegyimentők már nem tudtak segíteni rajta.

Szekérbaleset áldozata lett egy idős újtusnádi férfi
2024. június 30., vasárnap

Koncertre hív a marosvásárhelyi városháza!

A Marosvásárhelyi Napok 27. kiadása keretében minden este népszerű magyar és román énekesek és együttesek lépnek közönség elé.

Koncertre hív a marosvásárhelyi városháza!
2024. június 29., szombat

Áradás az ítéletidő után Bélborban

Lakóházakba tört be a víz szombaton este a környéken tombolt felhőszakadás után. Egy személy a mentők ellátására szorult.

Áradás az ítéletidő után Bélborban
Áradás az ítéletidő után Bélborban
2024. június 29., szombat

Áradás az ítéletidő után Bélborban

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!