Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Románia két emblematikus állatfaját nyilvánítják védetté

Székelyhon 2020. február 13., 19:10 utolsó módosítás: 2020. február 14., 15:27

Védett fajjá nyilvánítja a környezetvédelmi minisztérium a pacsirtát és a zergét, az erről szóló döntést és a minisztérium álláspontját elküldik a kormánynak – írja az Agerpres hírügynökség Costel Alexe ügyvivő szaktárcavezető csütörtöki, sajtótájékoztatón tett bejelentésére hivatkozva.

Románia két emblematikus állatfaját nyilvánítják védetté
galéria
Az elmúlt években nőtt a romániai zergeállomány. Archív Fotó: Dezső László

„Úgy döntöttünk, a védett fajokhoz soroljuk Románia két emblematikus állatát, amelyekre eddig sajnos nem volt érvényes a vadászati tilalom. A pacsirtáról és a zergéről van szó. A pacsirta nemzeti szimbólum, és mi hagyományosan nem is vadásszuk ezt a madarat. (...) A zerge pedig, amely a Kárpátok és Románia emblematikus állata, és 2007-ig természeti érték státusa volt, az Európai Unióhoz való csatlakozáskor lekerült a védett fajok listájáról” – jelentette ki Alexe.

A Román Ornitológiai Társaság (SOR) szerint a mezei pacsirtát a külföldi, főként olasz vadászok vadásszák, 1996-ban került rá a Romániában vadászható madarak listájára. A társaság kampányának köszönhetően a madár 2006-ban ismét védetté vált, de csupán egy évre. Az SOR és a Natura 2000 Románia Szövetség közös, 2015-ben lefolytatott akciója nyomán a kilövési számokat sikerült felére csökkenteni. Az SOR szerint azonban

dívik a vadorzás, és rengeteg pacsirtát visznek át illegálisan a határon Magyarországra, de az utóbbi években Szlovéniában és Horvátországban is fogtak el szállítmányokat.

Ami a zergét illeti, a Declic közösség képviselői tavaly petíciót kezdeményeztek vadászatuk betiltására, rámutatva, hogy a volt vízügyi és erdőgazdálkodási minisztérium 609 példány kilövését hagyta jóvá a 2019–2020-as vadászati idényre.

A Declic központosított adatai szerint az elmúlt években nőtt a romániai zergeállomány: míg 2005-ben 6722 példányt számláltak, 2019-ben 8158 egyedet tartottak nyilván. A Declic szerint azonban a hatóságok 6174 példányban szabták meg az optimális állományt, „nem tudni, milyen számítások és elemzések alapján”.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat