Ragadozó ebek

Ragadozó ebek

Főként hegyvidéken, a ragadozók elleni védekezéssel indokolva néhány pásztor kutyáinak száma megközelíti a haszonállatai számát. Illusztráció

Fotó: Thomas Campean

A kutyát az ember szelídítette magához. Aztán jó néhány példányát magára hagyta. A gazdátlan háziállat mindenképpen emberi felelőtlenség eredménye, és ide tartoznak a félig gazdátlanok, amelyek eledelük egy részét vadászva szerzik meg. Meghökkentők a számadatok, melyek közfelháborodás elkerülése végett nem kerülnek a statisztikákba.

Farkas Attila

2018. február 17., 14:232018. február 17., 14:23

A kutya háziasításának időpontja körül nem teljes az egyetértés, viszont az, hogy a kutya az első domesztikált állatfajok között volt, általánosan elfogadott. Neves kutatók szerint (pl. dr. Miklósi Ádám, az ELTE TTK Biológiai Intézet igazgatója) nem is lényeges a konkrét időpont, sőt a helyszín sem, mert egyrészt több földrészen egyidejűleg is történhetett a folyamat, másrészt etológiai szempontból akár a száz év alatti generációváltások száma is elegendő lehetett ahhoz, hogy a megfelelő genetikai változások létrejöjjenek. Tehát

viszonylag kevés idő alatt is kialakulhatott a farkastól nagyban különböző faj, a házi kutya.

Persze, a vad és a háziasított állapot között vannak fokozatok.

Szelídek és vad viselkedésűek

A több évszázados tudatos tenyésztés bizonyos célok szerint alakította a fajtákat és vonalakat. Elsősorban a munkavégzési céllal történt tenyésztés eredményeként őrző-védő, terelő, vadász, rendőrségi, vakvezető, terápiás stb. fajtákat alakítottak ki. Ezzel párhuzamosan, követhetetlen keveredések folytán, rengeteg generáció keverékkutya is született. Nyilvánvaló – főként a tudatosan tenyésztett kutyafajták esetében –, hogy testméretben, vérmérsékletben, mozgásigényben stb. nagy eltérések vannak.

A tenyésztői tevékenység és szabályozatlan keveredések eredményeként a házi kutya végtelen változékonyságot mutat például agresszió terén is. A harcra tenyésztett fajtákban ennek megléte követelmény, a többi, munkára vagy társasági célra szelektált fajta esetében viselkedési zavarként tekintenek rá. Az agresszió különböző formáit mutató kutyákra szokás mondani, hogy vad viselkedésűek. A vadállat és a háziállat között tehát bizonyos kutyafajták vagy példányok a domesztikáció eltérő fokozatait mutathatják.

Függő és független gazdátlan ebek

Érdekes tény, hogy a háziasodás nem csak egyirányú folyamat. Előfordulnak korábban háziasodott állatok elvadult (dedomesztikált) állományai. A házi kutya erre nagyon jó példa, ugyanis lakott településeken nagy számban élnek az embertől közvetve függő kóbor falkák, de a folyamatos gyérítés ellenére

a vadonban is élnek az emberekhez egyáltalán nem kötődő gazdátlan ebek. Ezek a csoportok vagy a megunt hobbiállatokból, a gazda szerint rosszul teljesítő munkakutyákból, háztól megszökött, illetve szabadon bocsátott példányokból alakultak ki.

A kutya tehát egy emberi közreműködéssel vadállatból háziállattá alakított állatfaj, amiért felelősséggel tartozunk. Antoine de Saint-Exupéry A kis herceg című regényéből is tudhatjuk, hogy felelősek vagyunk azért, amit megszelídítettünk, hát még azért, amit háziasítottunk.

Gazdátlan háziállat mindenképpen emberi felelőtlenség eredménye.

Ugyanakkor, a gondoskodás hiánya képes kiváltani a domesztikációs folyamat irányváltását, így jönnek létre az elvadult kutyák.

Az urbánus környezet kóbor ebei folyamatos vitatémát adnak az állatvédelem és a lakosság erre érzékeny része között. Nem tervezek igazságot tenni, csak egy alapvető különbségre hívom fel a figyelmet a vadon körülményeihez képest. Ez a könnyen hozzáférhető háztartási hulladékokból származó és állatbarátok által rendszeresen adagolt majdnem korlátlan táplálékbőség. A vadonban ilyen nincs, ezért az elvadulás táplálékszerzési stratégia okán is hangsúlyosabb. A vadonban élő gazdátlan, kóbor, majd elvadult eb vadászattal szerez táplálékot.

Embert és vadat zaklató pásztorkutyák

Van még egy csoport, amelyet gazdátlannak nem lehet nevezni, ugyanis valaki tulajdonjogot formál rájuk, de a gazda szerepét csak részben vagy időszakosan tölti be. Ez a csoport a pásztorkutyáké. Főként hegyvidéken, a ragadozók elleni védekezéssel indokolva néhány pásztor kutyáinak száma megközelíti a haszonállatai számát. Ezek rendszerint különböző korcsok, amelyek a konkrét őrző-védő, vagy terelő munkára majdhogynem alkalmatlanok, arra viszont tökéletesen megfelelnek, hogy a „gazdájuk” gyönyörködjön bennük, illetve hogy turistákat, gombászókat, erdei gyümölcsgyűjtőket és a vadon élő állatokat zaklassák. A vadon élő vadászható és védett fajokra kifejtett hatás azonban nem merül ki csak a zaklatásban. Ezek némelyike gyakran áldozatul is esik. Akinek kutyája van – főként, ha közepes vagy nagy testméretű – tudja, más pedig elképzelheti, mekkora mennyiségű napi táplálékszükséglete van egy kutyának, s ebből lehet tovább gondolkodni a 10–15 vagy akár 20 feletti falkák igényeire, esetleg éves viszonylatban.

Ragadozó kutyák: a bölényt sem kímélik

Egyértelmű, hogy a pásztorok kutyáinak egy része rendszerint vadászik. Hogy mekkora ennek hatása a vadon élő állatfajokra, az célirányos kutatások hiányában csak becsülhető.

Az elvadult kutyák esetében azonban van lengyelországi tudományos kutatási eredmény. Itt 2002 és 2011 között a kutyák átlagosan évi 33 ezer vadállattal, illetve 280 haszonállattal végeztek. Ezek a számok minden valószínűség szerint alábecsültek, hiszen a vadászok nem szerezhettek tudomást minden egyes esetről. Az áldozatul esett fajok között volt gímszarvas, vaddisznó, mezei nyúl, borz, fácán és számos védett faj is.

Galéria

Fotó: Pál Árpád

Mielőtt felmerülne az idegenből hozott példa relevanciájának kérdése, illetve annak megkérdőjelezése, hogy mire is képesek az elvadult kutyák, létezik egy beszédes eset Romániából is. A 2016-os év elején a sajtó a WWF Románia közleményével volt tele, melyben beszámoltak arról, hogy a több százezer eurós projektjük eredményeként Krassó-Szörény megye területén szabadon bocsátott bölényekből négy elpusztult, s ezekből kettőt egy elvadult kutyafalka ölt meg, illetve falt fel.

Egy nyolc kutyából álló falkáról volt vadkamerás felvételük, és állításuk szerint ez a falka a környék leghatékonyabb ragadozója.

Az ivartalanított eb is eszik

Tehát, ha csak a vadon élő állatfajokra kifejtett hatást nézzük, akkor sincs a gazdátlan kutyáknak keresnivalójuk a vadonban. A kutya háziasított állatfaj, amely emberi gondoskodás nélkül viszonylag gyorsan visszavadul. A városokban élő gazdátlan ebek inkább időszakos elszaporodások esetében okoznak az átlagosnál nagyobb problémát. A gond csak az, hogy a menhelyeken való tartás nagyon költséges, ezért a befogott kóbor példányok egy bizonyos része a vadonban van szabadon bocsátva. Az ivartalanítás mint problémakezelés dicséretes, de az ivartalanított ebnek is van táplálékszükséglete. S annak is, amelynek csak képletesen van gazdája. A vadászó pásztorkutyák és elvadult kutyák kérdése tehát legalább annyira természetvédelmi probléma, mint vadgazdálkodási.

Évente több száz kóbor kutya

Sokáig a témát nem lehet szőnyeg alá seperni, de kutatói szempontból érdemben szinte semmit nem lehet tenni. Az Ökoszisztéma Menedzsment Egyesület keretében az együtt élő vörös róka és aranysakál táplálkozásbiológiai vizsgálatai is folynak. Új felfedezés, hogy a közepes testű ragadozók interakcióinak valamilyen mértékben szereplői a gazdátlan ebek is. Bizonyos vadászterületeken egészen elképesztő mintaszámot lehetne feldolgozni, ugyanis évente több száz kóbor kutyát ejtenek el. Azonban ezek, a közfelháborodás megelőzése érdekében, nem kerülnek be a statisztikákba, így tudományos szempontból fel sem dolgozhatók, nem is léteznek. A probléma viszont nem mondvacsinált.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. február 20., kedd

Elkészül idén a két csíkszeredai tornaterem

A kivitelező vállalta, hogy mindkét folyamatban lévő iskolai tornaterem-építést befejezi ebben az évben – tudtuk meg a csíkszeredai városházától. A több éve elkezdett munkálatok többek között a munkaerőhiány miatt sem haladtak eddig megfelelően.

Elkészül idén a két csíkszeredai tornaterem
2024. február 19., hétfő

Helyi érdekeltségű turisztikai üdülőhely-minősítést kapott Szentegyháza

Helyi érdekeltségű turisztikai üdülőhely-minősítést kapott a kormánytól Szentegyháza – jelentette be Facebook-oldalán Lőrincz Csaba, a kisváros polgármestere.

Helyi érdekeltségű turisztikai üdülőhely-minősítést kapott Szentegyháza
2024. február 19., hétfő

Úgy kaptak egészségügyi asszisztensi diplomát Szászrégenben, hogy nem is ismerték a román nyelvet

Házkutatást tartottak hétfőn a rendőrség gazdasági bűncselekményeket vizsgáló osztályának munkatársai a szászrégeni Eugen Nicoară Egészségügyi Technikumnál és a Maros megyei tanfelügyelőségen.

Úgy kaptak egészségügyi asszisztensi diplomát Szászrégenben, hogy nem is ismerték a román nyelvet
2024. február 19., hétfő

Jelentős könyvadomány érkezett Székelyudvarhelyre

Közel ezer könyvet adományoztak Székelyudvarhelynek, amelyet iskolák, könyvtárak, kórusok és szórványban élő magyarok vehetnek át.

Jelentős könyvadomány érkezett Székelyudvarhelyre
2024. február 19., hétfő

Ez az a betegség, amit szégyellünk és nem beszélünk róla

Kétszer annyi az epilepsziás beteg, mint amennyi a nyilvántartásokban szerepel. Mindez azért van, mert sokan szégyellik a betegséget – mondta Florea Bogdan professzor Marosvásárhelyen, amikor átadott a neurológiai klinikának egy elektroenkefalográfot.

Ez az a betegség, amit szégyellünk és nem beszélünk róla
2024. február 19., hétfő

Amellett hogy hasznos, népszerű is a pedagógusok és diákok lelki egészségének megőrzése érdekében indított program

Folytatásra érdemesnek találták a csíkszeredai városháza által 2022-ben elindított, a lelkiegészség-védő programot, így idén folytatták a mentálhigiénés csoportmunkát.

Amellett hogy hasznos, népszerű is a pedagógusok és diákok lelki egészségének megőrzése érdekében indított program
2024. február 19., hétfő

Árokba sodródott egy kamion Székelyudvarhely Szejkefürdői kijáratánál

Árokba sodródott egy nyergesvontató Székelyudvarhely Szejkefürdő felöli kijáratánál a 13A jelzésű országúton.

Árokba sodródott egy kamion Székelyudvarhely Szejkefürdői kijáratánál
2024. február 19., hétfő

Kamion ütközött egy oszlopnak, ami egy másik járműre esett

Baleset történt Székelykeresztúr Rugonfalva felőli kijáratánál a 13C jelzésű országúton, ahol egy kamion hajtott egy oszlopnak, ami egy másik járműre esett – közli a rendőrség közlekedési tájékoztató központja (Infotrafic).

Kamion ütközött egy oszlopnak, ami egy másik járműre esett
2024. február 19., hétfő

Két munkásra dőlt egy fa, egyiküket eszméletlen állapotban szállították kórházba

Súlyos munkabaleset történt hétfőn a Bereck községhez tartozó Ojtoz erdejében: egy kivágott fa két férfit sebesített meg. Egyiküket eszméletlen állapotban szállították a brassói kórházba.

Két munkásra dőlt egy fa, egyiküket eszméletlen állapotban szállították kórházba
2024. február 19., hétfő

Tízezer lejre büntették a polgármestert, a főjegyzőt és a főépítészt

Befejezték a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium bentlakásánál a törmelékek elhordását, a belső teret pedig biztonságossá tették; jelenleg a külső megerősítési munkálatok zajlanak, amelyek jövő héten zárulnak le.

Tízezer lejre büntették a polgármestert, a főjegyzőt és a főépítészt
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM