Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
Farkas Attila 2018. február 17., szombat

Ragadozó ebek

A kutyát az ember szelídítette magához. Aztán jó néhány példányát magára hagyta. A gazdátlan háziállat mindenképpen emberi felelőtlenség eredménye, és ide tartoznak a félig gazdátlanok, amelyek eledelük egy részét vadászva szerzik meg. Meghökkentők a számadatok.

Farkas Attila 2018. február 10., szombat

Az időszak, amikor viszonylagos nyugalom van az erdőkben

Viszonylagos csend és a vadak háborítatlansága jellemzi az erdőket február hónapban. Ilyenkor az öregebb erdőkben történik zavarás a fakitermelés folytán, illetve hószánosok, szarvasagancs-keresők járják a határt.

Farkas Attila 2018. január 27., szombat

A vaddisznó lehet a következő közellenség

Úgy tűnik, a nagyragadozó-mentes Nyugat-Európában a vaddisznó lehet a következő közellenség. Rövid időn belül került több szempontból a figyelem középpontjába, és kivétel nélkül negatív szereplője a híradásoknak.

Farkas Attila 2018. január 20., szombat

Feltételezések szülte szenzáció öt medvebocsról

Rekord Európában, van Berislăveștien egy 5 bocsos anyamedvénk címmel jelent meg a Râmnicu Vâlcea Week lapban egy cikk, amely nagy érdeklődést váltott ki. Ahhoz, hogy tárgyilagosan véleményt formálhassunk ez ügyben, szükséges a részletek ismerete is.

Farkas Attila 2017. december 19., kedd

Hogyan válasszunk fenyőfát, ha fontos számunkra a környezettudatosság?

Karácsony közeledtével sokakban felmerülnek ökológiai aggályok az ünnep legfontosabb dekorációjával, a karácsonyfával kapcsolatosan. Tény ugyanis, hogy nagy számban vágnak le ilyen felhasználási céllal fiatal fenyőket.

Farkas Attila 2017. december 16., szombat

Vadászat a vadaskertben: egy titok kulisszái

A felső tízezer egyik szórakozási módja, hogy vadaskertben vadászik. Szinte mindenki ismeri, noha egyre nagyobb titok övezi a Ion Ţiriac egykori teniszcsillag tulajdonában lévő vadaskertet, de nem ő az egyetlen tulajdonos ilyen téren. Mit is jelent a vadaskert, hogyan történik ott a vadgazdálkodás?

Farkas Attila 2017. december 09., szombat

Tabutéma vagy sem a medvék mérgezése?

Az utóbbi időben egyre erősödnek azok a vélemények, miszerint Hargita megye lakossága a medve ellen lenne uszítva, politikai tőkekovácsolási szándékkal. Tényleg sokan lennének hajlandóak az önbíráskodásra, ha a hatóság tehetetlen a kárt okozó medvék megfékezésében?

Farkas Attila 2017. december 06., szerda

Nem segít a medveügyben az uszítás

Örömmel hallgattam az Erdély Fm november 24-i Zárójel című műsorát, amelyben a műsorvezető a Marosvásárhelyi Milvus Csoport két tagjával beszélgetett a medvék körül kialakult aktuális helyzetről. Egy, szerintem, negatív és egy pozitív aspektust szeretnék kiemelni.

Farkas Attila 2017. november 21., kedd

Vadgazdálkodás mint a legzöldebb elemi érdek

Ha az erdészek és vadászok őszintén bevallják, ami egyébként evidencia, hogy végső soron a természetes erőforrások hasznosításából teremtik meg saját és családjuk megélhetését, rögtön megbélyegezhetők erdő- és vadgyilkos jelzőkkel. Mégis őket nevezzük a legzöldebbeknek?

Farkas Attila 2017. november 04., szombat

A medve és az ember „együttéléséről”

Főként városi környezetben élő ismerősök részéről gyakran hangzanak el arra vonatkozó kérdések, hogy mit kell tenni, ha a természetben medvével találkozunk. Persze ez jogos kérdés, de válaszolni rá nem egyszerű.

Farkas Attila 2017. október 24., kedd

A vadak nem hoznak nyereséget

Gondolta volna, hogy Székelyföldön a vadgazdálkodás nem nyereséges vállalkozás? A számítások azt mutatják, hogy a vadásztársadalom szenvedélyből, saját megtakarításai terhére finanszírozza a székelyföldi vadgazdálkodást, de a negatív pénzügyi egyenlegek nem fenntarthatók.

Farkas Attila 2017. október 21., szombat

Választ keresnek a kérdésre: mennyi medve él Romániában?

Környékünk nagyragadozó faját, a medvét sokszor emlegetjük. Ám mindarról, ami meghatározza egyedszámát, táplálkozási és egyéb szokásait, aligha tudunk valamit. Tudjuk-e, hogy képes szakosodni időnként bizonyos táplálékfélére, s hát azt, hogy ragadozó-e, vagy növényevő?

Farkas Attila 2017. október 08., vasárnap

Ki kérhet kártérítést, ha közúton vadállattal ütközik egy autó?

Az utóbbi időszakban egyre több vad és gépjármű ütközéséről szóló hírt lehet olvasni. Jelen viszonyok között a vad–gépjármű ütközések kapcsán a vadászatra jogosultak felelősségre vonása és a vadban bekövetkezett kár követelése egyaránt a valóságtól elrugaszkodott.

Farkas Attila 2017. szeptember 25., hétfő

Ősszel számolják a... károkat

A mezőgazdasági termények betakarítási időszakában aktuálissá válnak a végleges vadkárbecslések. Ezek az Ökoszisztéma Menedzsment Egyesület (ÖME) folyamatban lévő tevékenységei közé tartoznak, és alapvetően a gazdák munkálatainak időzítéséhez igazodnak.

Farkas Attila 2017. szeptember 19., kedd

Ragadozó és ember közti konfliktus – hogyan kezelhető?

Akkor van remény a vadkárok megtérítésére, ha a gazda teljesített minden megelőző intézkedést. Az eredményes védekezés azonban nincs semmiféleképpen támogatva, s amikor kár következik be, több kártérítési igényt utasítanak el, mint ahányat elfogadnak.

Farkas Attila 2017. szeptember 12., kedd

Amikor a vadállat lakott területre „költözik”

Világszinten elterjedt jelenség, hogy a vadon élő állatok időszakosan vagy folyamatosan beköltöznek az ember által lakott területekre. Ennek több oka lehetséges.

Legnézettebb
Hallgassa online rádióinkat