Orbán Viktor Tusványoson: a veszélyek korába léptünk

A világ nagyot fordult a 2019-es Tusványos óta. Az évtized, ami most elkezdődött, jól láthatóan veszélyes: a bizonytalanság és a háború évtizede lesz – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a 31. Tusványoson tartott előadásában Tusnádfürdőn szombaton.

Bencze Emese

Pál Emil

2022. július 23., 15:032022. július 23., 15:03

2022. július 24., 11:092022. július 24., 11:09

Orbán Viktor Tusványoson: a veszélyek korába léptünk

Fotó: Pinti Attila

A világ nagyot fordult a 2019-es Tusványos óta. Az évtized, ami most elkezdődött, jól láthatóan veszélyes: a bizonytalanság és a háború évtizede lesz – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a 31. Tusványoson tartott előadásában Tusnádfürdőn szombaton.

Bencze Emese

Pál Emil

2022. július 23., 15:032022. július 23., 15:03

2022. július 24., 11:092022. július 24., 11:09

A kormánypárt elsöprő, kétharmados választási győzelmére utalva kezdte meg beszédét Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke Tusványoson. „Legutóbb 2019-ben találkoztunk, jó, hogy újra együtt lehetünk, szabadon, a barátokkal kiülhetünk a teraszra és megihatjuk a fröccsünket.

Idézet
Jó okunk van, hogy Fidesz-fröccsöt igyunk, az ugye kétharmad-egyharmad”

– hangzott a csattanós köszöntés.

A magyar kormányfő beszédét nem sokkal a kezdés után provokáció zavarta meg, Mihai Tîrnoveanu, a Nemzet Útja (Calea Neamului) szélsőségesen magyarellenes szervezet vezetője néhány társával együtt kifeszített egy molinót, amelyen – magyarra fordítva – az állt, hogy: „Van, ami örök: Erdély román föld!”. A provokátorokat némi hangoskodás közepette kivezették a tábor területéről.

korábban írtuk

Kivezették Tusványosról az előadást megzavarókat – videó
Kivezették Tusványosról az előadást megzavarókat – videó

Megzavarták Orbán Viktor miniszterelnök szombati tusványosi előadását, néhány személy „Ceva este etern: Transilvania pământ românesc!” (Van, ami örök: Erdély román föld!) feliratú molinót feszített ki.

Orbán Viktor beszédében kiemelte, hogy 2019 óta a világ nagyot fordult, hiszen akkor még rendkívül optimista és bizakodó tábornak lehetett a résztvevője, azonban

az évtized, ami most elkezdődött, jól láthatóan veszélyes: a bizonytalanság és a háború évtizede lesz.

„A veszélyek korába léptünk, és korábban megrendíthetetlennek hitt tartóoszlopai repedeznek a nyugati civilizációnak” – mondta, hozzátéve, hogy a világjárvány, az orosz–ukrán háború és a világban zajló hidegháború az a három fő megrendülés, amire az előzőekben utalt.

Fotó: Pinti Attila

Szerinte a jelenlegi adatok tükrében a világ egyre jobb helynek tűnik, miközben ennek az ellenkezőjét érezzük. Úgy gondolja, a rossz kedvünk szele egy nyugati életérzés, ami abból fakad, hogy

a nyugati civilizáció ereje, teljesítménye és cselekvőképessége fogyóban van.

„A valóság az, hogy száz évvel ezelőtt, amikor a nyugat hanyatlásáról beszéltek, akkor szellemi és demográfiai visszaszorulásról volt szó. Amit azonban ma látunk, az a nyugati világ anyagi és hatalmi visszaszorulása” – fejtette ki a kormányfő, hozzátéve, hogy a Nyugat lassan elveszíti az anyagcsatát: a világ energiahordozóinak és erőforrásainak nagy része ugyanis a nyugati civilizáción kívül esik.

Fotó: Pinti Attila

Orbán Viktor ugyanakkor jelezte, 2013-tól az amerikaiak a nyersanyag- és energiakitermelés új technológiáit indították meg, és ezzel együtt rögtön meghirdettek egy új amerikai biztonságpolitikai problémát. „Amerika nem rejtette véka alá, hogy külpolitikai fegyverként fogják használni az energiát” – fogalmazott, majd rámutatott, hogy Európa megpróbálta megvédeni a német–orosz energiatengelyt, majd szót ejtett arról is, hogy brüsszeli javaslatra csökkentenék az EU-tagállamok gázfelhasználását, és egy elosztási mechanizmust dolgoznának ki, amellyel kapcsolatban nemtetszését fejezte ki.

korábban írtuk

Orbán Viktor és Tőkés László teljes előadása – itt nézheti újra
Orbán Viktor és Tőkés László teljes előadása – itt nézheti újra

A Székelyhon élőben közvetítette szombaton Orbán Viktor és Tőkés László előadását a 31. Tusványosról. A teljes felvétel újranézhető.

Ezek után áttért arra, hogy milyen kihívással néz szembe a magyar nemzet. Mint mondta, a kérdések fontossági sorrend szerint egymásra rétegződnek.

A legfontosabb kihívást továbbra is a népesedés kérdésében látja, ugyanis a világ népeit két csoportba lehet sorolni: vannak azok, akik képesek a biológiai fenntartásra, mi azonban a másik csoportba tartozunk, és ha ebben nem lesz fordulat, ellakják tőlünk Magyarországot és a Kárpát-medencét.

A második kihívás a migráció, amely ketté választotta Európát, s így a Nyugat ketté vált – mutatott rá az államfő. Meglátása szerint egyik fele egy olyan világ, ahol európai és Európán kívüli népek élnek együtt, és ezek az országok többé nem nemzetek, csupán népek konglomerátumai. „Ez már nem Nyugat, hanem a Poszt Nyugat” – fogalmazott Orbán Viktor, hozzátéve, hogy

a kontinens azon részén 2050 körül be is következik a demográfiai váltás, és a nagyvárosokban 50 százalék fölé emelkedik a nem európai származásúak száma.

A Nyugat másik fele, Közép-Európa, és a kontinens e két fele között csata zajlik – részletezte a kormányfő, hozzátéve, hogy olyanná akarnak tenni minket, amilyenek ők. „Mi csak azt kérjük, hogy ők

Idézet
ne akarják ránk kényszeríteni azt a sorsot, amit mi nem sorsnak, hanem végzetnek látunk egy nemzet számára”

– húzta alá Orbán Viktor.

Fotó: Pinti Attila

Az államfő azzal folytatta a beszédét, hogy van egy ideológiai cselvetése az internacionalista baloldalnak, miszerint Európában eleve kevertfajú népek élnek. Ezt az állítást szemfényvesztésnek nevezte, mint mondta, éppen ebben különbözik Nyugat két fele.

„A Kárpát-medencében mi nem vagyunk kevert fajúak, hanem egész egyszerűen a saját európai otthonában élő népeknek vagyunk a keveréke, és amikor szerencsés a csillagállás és jó a szélállás, akkor ezek a népek egy hungaro-pannon mártásban össze is olvadnak, egy sajátos, új európai kultúrát hozva létre. Ezért harcoltunk mindig, egymással hajlandók vagyunk keveredni, de nem akarunk kevert fajúvá válni” – fogalmazott.

Fotó: Pinti Attila

Ezután a folyamatosan Európa felé mozgó iszlám civilizációról beszélt, úgy vélve, hogy belátták, a Magyarországon át vezető útvonal nem alkalmas arra, hogy azon keresztül küldjék embereiket Európába, ezért nem kelet felől, hanem délről özönlenek, onnan foglalják el a Nyugatot.

„Ez nem nekünk, de a gyerekeinknek nagyon fontos feladatot ad majd örökül, nemcsak délről, hanem majd nyugatról is védekeznünk kell, illetve eljön az idő, amikor onnan a hozzánk érkező keresztényeket valahogyan be kell fogadnunk és be kell illesztenünk az életünkbe. Akiket nem akarunk beengedni, azokat a nyugati határainknál meg kell állítani, de ez nem a mi életünk elsőszámú feladata, nekünk az a dolgunk, hogy fel kell készíteni a gyerekeinket arra, hogy képesek legyenek ezt megtenni” – zárta gondolatmenetét.

korábban írtuk

Tőkés László Tusványoson: a kisebbségi törvény elfogadása több mint százéves adóssága Romániának
Tőkés László Tusványoson: a kisebbségi törvény elfogadása több mint százéves adóssága Romániának

A csíksomlyói búcsút követő második legnagyobb erdélyi, Kárpát-medencei nemzeti összesereglésünknek nevezte a tusványosi mozgalmat Tőkés László szombaton, tusnádfürdői előadásában.

A miniszterelnök a gender kapcsán kifejtette, az egyetlen eredmény, amit elértek, hogy az egész genderügyben fennálló nagy vitákat sikerült leválasztaniuk az európai uniós pénzről szóló vitákról, a kettő most külön pályán halad. Elmondta, hogy a gyermekvédelmi törvény ügyében bíróság elé vitték őket.

„A mi pozíciónk itt is egyszerű, mi ugyanis azt kérjük, hogy fogadják el, nálunk az apa férfi, az anya nő, a gyermekeinket pedig hagyják békén, és ezt fogadtassák el Soros György hadseregével is. Fontos lenne, hogy megértsék azt Nyugaton, hogy ez Magyarországon nem egy ideológiai kérdés, hanem az élet legnagyobb kérdése.”

Mint kiemelte, a világnak ebben a sarkában soha nem lesz ennek a nyugati bolondériának jelentős támogatóköre. „Vannak itt ezek a gendermicsodák: transznacionális meg transzgender, a legtöbb, ameddig el tudunk menni, az az, hogy mi egy Transzilvániát tudunk kimondani, de azt is Erdélynek nevezzük” – jegyezte meg.

Fotó: Pinti Attila

Felhívta mind a nemzet, mind az összegyűltek figyelmét arra, hogy ne engedjük magunkat megtéveszteni, háború, energiaválság, gazdasági válság és háborús infláció van, mindez paravánt húz közénk és a szemünk elé a gender és a migráció kérdéséről. A miniszterelnök elmondta,

valójában ezeken a kérdéseken fordul meg a jövő, ez a nagy csata, amit vívunk: demográfia, migráció, gender.

Úgy tudunk védekezni: elzárkózunk és szövetséget keresünk. A visegrádi négyeknek az utóbbi időkben az adta a nagy jelentőségét, hogy ezekben az időkben egységesen tudtunk fellépni. A háború ezt a kapcsolatot meggyengítette, megrázta a lengyel–magyar együttműködést.”

korábban írtuk

Orbán Viktor válasza a kódolt sportközvetítésekre, a hatodik gyermekre, a háború végére
Orbán Viktor válasza a kódolt sportközvetítésekre, a hatodik gyermekre, a háború végére

Ukrajnai helyzetről, háborúról, magyar ellenzékről, kódolt sportközvetítésről, de még gyermekvállalásról is kérdezték Orbán Viktor miniszterelnököt szombaton Tusnádfürdőn, a 31. Tusványoson tartott előadása után.

A háború elsődleges szempontja, hogy az anyák siratják a gyermekeiket, a gyermekek pedig elveszítik a szüleiket, ez a megközelítés minden mást felül kell írjon még a politikában is. „Ez számunkra azt jelenti, hogy az a legfőbb kötelességünk, hogy magyar szülő és magyar gyerek ne kerüljön ilyen helyzetbe.

Idézet
Az ukránokon kívül egy nyugati ország sem, csak mi magyarok halunk meg ebben a háborúban. A nyilvántartásunk szerint 86 magyar halt meg abban a háborúban, jogunk van azt mondani, hogy a béke a legjobb megoldás”

– emelte ki a magyar érdekeket Orbán Viktor, majd hozzátette: „ez nem a mi háborúnk, ezt a véleményt fent fogjuk tartani.”

Szerinte Oroszország nyilvánvalóan soha nem támadja meg a NATO-t. Az a gondolat, hogy az oroszok nem állnak meg Ukrajnánál egy gyenge, de érthető ukrán propagandamondat – jelentette ki a miniszterelnök. A háborúból való kimaradásról azt állította, azzal, hogy a NATO és az EU fegyverbeszállítói lettek Ukrajnának, és szankciókat szabtak meg, de facto részesévé váltak ennek a konfliktusnak.

Fotó: Pinti Attila

Alapprobléma az, hogy az oroszok megfogalmazták a NATO felé az elvárásaikat: Ukrajna ne lehessen tag, és ne telepíthessenek orosz területig elérő fegyvereket az ország területére. Ezt a NATO visszautasította. Ennek lett az a következménye, hogy az oroszok fegyverrel akarnak a biztonsági igényeiknek érvényt szerezni – tette hozzá, majd megjegyezte,

Idézet
ha szerencsésebbek lennénk, és az Amerikai Egyesült Államok elnökét Donald Trumpnak hívnák, és ha sikerült volna meggyőznünk korábban Angela Merkelt, hogy ne távozzon, ez a háború sosem robban ki.

A nyugati stratégia négy erős pillére – hogy Ukrajna amerikai kiképzőkkel és NATO-fegyverekkel háborút nyerhet, hogy a szankciók le fogják gyengíteni Oroszországot, hogy a szankciók gazdasági következményeit képesek lesznek az európai országok kezelni, és hogy a világ felsorakozik majd az ügy mögött – megdőlt. „Úgy áll a helyzet, hogy egy olyan kocsiban ülünk, aminek mind a négy kereke defektet kapott” – folytatta a miniszterelnök, aki szerint teljesen nyilvánvaló, hogy az ukránok ebben a felállásban nem nyerik meg a háborút amerikai kiképzőkkel és fegyverekkel, hiszen az orosz hadseregnek aszimmetrikus fölénye van, és Moszkvát a szankciók nem billentik meg.

„Európa bajban van, gazdasági és politikai bajban, dominóként dőlnek meg a kormányok, csak a háború óta megdőlt a brit, olasz, bolgár, az észt. A világ nemhogy nincs velünk, demonstrative nincs velünk” – hangsúlyozta. „A világ országainak nagy része nem akar részt venni ebben a háborúban, mert megvannak a saját problémáik, amelyekkel meg kell birkózniuk. Azt az illúziót nem érdemes Magyarországnak dédelgetnie, hogy majd remek tanácsokkal képesek leszünk befolyásolni a háborús eseményeket és a nyugat stratégiáját, ennek ellenére meg kell próbálni elmondani álláspontunkat. Ha mind a négy kerék defektet kapott, ki kell cserélni mind a négyet.

Idézet
Az Uniónak nem az a dolga, hogy az oroszok vagy az ukránok oldalára álljon, hanem hogy Oroszország és Ukrajna közé álljon. Ez kellene az új stratégia legyen.”

A háború végkifejletéről kiemelte, ideje megbarátkoznunk azzal a gondolattal, hogy orosz–ukrán béketárgyalás nem lesz. Mivel Oroszország biztonsági garanciákat akar, a háborút csak orosz–amerikai tárgyalásokkal tudják lezárni, amíg ez nem valósul meg, a háború nem ér véget.

Fotó: Pinti Attila

Az energiakérdésekre vonatkozóan megjegyezte: az jár jól, akinek van saját energiaforrása. Mint elmondta, jól járnak az oroszok, hiszen jelenleg bár kevesebb energiát adnak el, sokkal több a bevételük. Jól jártak a kínaiak is, az orosz energia átcsoportosítása miatt megszüntették az arab országoktól való energiafüggőséget, és jól járnak az amerikai nagyvállalatok. Az EU viszont rosszul jár, az energiadeficitje háromszorosára nőtt. A miniszterelnök szerint ez a rezsicsökkentés viszonylatában nagyban érinti Magyarországot. Úgy látja, hogy a rezsicsökkentést meg lehet védeni és sikerülni is fog, abban a formában, hogy az átlagfogyasztásig mindenkinél megmarad a korábbi ár, efölött a piaci árat kell fizetni.

„A válsághelyzet miatt a beruházásokat átütemeztük, ami nem indult meg, nem is indítjuk meg, ami megindult állami beruházás, azt befejezzük – torzon semmi nem maradhat – itt, a határon túl is, mindent befejezünk.

Idézet
Aminek a fenntartása pénzt igényel, azt otthon is meg itt is garantálni fogjuk, de új beruházásokat nem fogunk tudni megindítani,

mert nem tudom garantálni sem itt önöknek, sem otthon, hogy amit megindítunk most, azt egyáltalán be tudjuk-e fejezni” – fejtette ki a beruházásokkal kapcsolatban Orbán.

Fotó: Pinti Attila

A recesszió – gazdaság teljesítményének csökkenése – szempontjából, mint mondta, azt kell megtalálják, hogy lehetővé tudják tenni a lokális kivételt. „Magyarország akkor tudja gazdasági értelemben megőrizni a sikereit, ha kimarad a háborúból, a migrációból, a genderbolondériából, a globális adóból és az általános recesszióból.” Kijelentette: 2030-ra kell igazán erősnek lenni, gondolkodásunkban ez a horizontidőhatár, ekkorra kell nagy diplomáciai, katonai, gazdasági és szellemi erő.

A globális recesszió elleni védekezésben a következő segítő tényezőket sorolta fel, amik tulajdonunkban vannak és amikre alapozni tudunk. Ezek képezik az idei Tusványos 10 pontját.

 • 1. Magyarországnak még megvan a határvédelme.

 • 2. Családalapú a társadalmunk, ami komoly energiát és motivációt garantáló körülmény.

 • 3. Hadipari és hadseregfejlesztések jelenleg is zajlanak.

 • 4. Diverzifikáljuk az energiaforrásainkat.

 • 5. Technológiai váltás kihasználása – akkumulátorgyártási beruházások.

 • 6. Külföldi tőkebeáramlás – koreai, német és kínai beruházások.

 • 7. Tranzitország vagyunk, és tranzitgazdaság is szeretnénk maradni.

 • 8. Politikai stabilitás – kétharmados kormányt nem lehet feldönteni.

 • 9. Szellemi alapok – Magyarországnak megvan a nemzeti gondolata, megvan a kultúrája.

 • 10. Ambíció – megőrizzük a nemzeti ambíciónk.

„Együtt kell maradnia az anyaországnak, együtt kell maradnia Erdélynek és a többi magyarok lakta területnek a Kárpát-medencében.

Idézet
Az ambíció fűt bennünket, az a megfontolás, hogy mi mindig többet adtunk a világnak, mint kaptunk, a tény, hogy a világ nekünk tartozik, és ezt a tartozást be akarjuk hajtani, és be is fogjuk.

Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!”

• Fotó: Pinti Attila

Fotó: Pinti Attila

• Fotó: Pinti Attila

Fotó: Pinti Attila

• Fotó: Pinti Attila

Fotó: Pinti Attila

• Fotó: Pinti Attila

Fotó: Pinti Attila

• Fotó: Pinti Attila

Fotó: Pinti Attila

• Fotó: Pinti Attila

Fotó: Pinti Attila

• Fotó: Pinti Attila

Fotó: Pinti Attila

• Fotó: Pinti Attila

Fotó: Pinti Attila

• Fotó: Pinti Attila

Fotó: Pinti Attila

• Fotó: Pinti Attila

Fotó: Pinti Attila

• Fotó: Pinti Attila

Fotó: Pinti Attila

1 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. február 18., vasárnap

Medve támadt egy férfira Székelyvarságon

Medve támadott meg egy 38 éves férfit Székelyvarságon vasárnap délután. Az áldozatot több harapással a testén szállították a székelyudvarhelyi kórházba.

Medve támadt egy férfira Székelyvarságon
Medve támadt egy férfira Székelyvarságon
2024. február 18., vasárnap

Medve támadt egy férfira Székelyvarságon

2024. február 18., vasárnap

Kertésztanfolyamot indítanak Gyergyóremetén

Gyümölcstermesztés, zöldségtermesztés, háztáji gazdálkodás, dísznövénytermesztés, és hasonló témakörökben tartanak képzéseket a Gyergyóremetén csütörtökön induló tanfolyam keretében. A szervezők várják a jelentkezőket.

Kertésztanfolyamot indítanak Gyergyóremetén
Kertésztanfolyamot indítanak Gyergyóremetén
2024. február 18., vasárnap

Kertésztanfolyamot indítanak Gyergyóremetén

2024. február 18., vasárnap

Fagyos reggel emlékeztetett arra, hogy nem múlt el még a tél

Fagypont alá süllyedt a hőmérséklet vasárnapra virradóra az ország középső és déli részében. A leghidegebb a Déli Kárpátokban levő Omu-csúcson volt, ahol mínusz 6,6 Celsius-fok volt a legalacsonyabb hőmérséklet.

Fagyos reggel emlékeztetett arra, hogy nem múlt el még a tél
2024. február 17., szombat

Tűzhelyen felejtett serpenyő okozott tüzet Sepsiszentgyörgyön

Két tűzesethez is ki kellett vonulniuk szombaton a háromszéki tűzoltóknak. Sepsiszentgyörgyön egy tűzhelyen felejtett serpenyő, Bodzafordulón egy kazán miatt lobbantak fel a lángok – számolt be a Kovászna megyei tűzoltóság.

Tűzhelyen felejtett serpenyő okozott tüzet Sepsiszentgyörgyön
2024. február 17., szombat

Több mint nyolcszáz sofőr jogosítványa ugrott a pénteki rendőrségi akciók során

Az elmúlt 24 órában összesen 822 gépjárművezetői jogosítványt vontak be a közlekedési rendőrök, 333-at gyorshajtásért, 51-et alkohol és 13-at kábítószer befolyása alatt történő vezetéséért.

Több mint nyolcszáz sofőr jogosítványa ugrott a pénteki rendőrségi akciók során
2024. február 17., szombat

Tiltott szer hatása alatt vezethetett egy fiatal, egy másik ittasan ült volán mögé

Két huszonéves fiatal ellen indulhat büntetőeljárás, ugyanis egyiküket tiltott szer használatának gyanújával, másikukat ittas vezetés közben kapta el a marosvásárhelyi rendőrség szombatra virradóra. Mellettük még további 25 sofőrt bírságoltak meg.

Tiltott szer hatása alatt vezethetett egy fiatal, egy másik ittasan ült volán mögé
2024. február 17., szombat

Lakástűzben vesztette életét egy 84 éves férfi

Egy marosvásárhelyi lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat, akik a lángok megfékezése után egy 84 éves férfi elszenesedett holttestét találták meg a lakásban szombat délben – tájékoztatott a Maros megyei rendőrség.

Lakástűzben vesztette életét egy 84 éves férfi
2024. február 17., szombat

Potápi Árpád: a sízés nemzeti sport Székelyföldön

Ragyogó napsütéses időben és jó hóviszonyok között rendezték meg szombaton Hargitafürdőn a 11. Konzul Kupa amatőr síversenyt. A vetélkedőn sífutásban és műlesiklásban mérte össze tudását több száz székelyföldi sportoló.

Potápi Árpád: a sízés nemzeti sport Székelyföldön
2024. február 17., szombat

Világháborús lövedéket találtak Salamáson

A második világháborúból származó lövedéket fedezett fel egy ember Orotva-patakában szombat reggel a Hargita megyei Salamáson. A Hargita megyei tűzszerészek a helyszínre vonultak, és elszállították a lövedéket későbbi megsemmisítés céljából.

Világháborús lövedéket találtak Salamáson
2024. február 17., szombat

Íme, ezek a kérdések foglalkoztatják az uzoniakat

A mindennapi élet leglényegesebb kérdései merültek fel az uzoni falugyűlésen, ahol a polgármester minden felvetésre választ adott, noha nem minden esetben tudott megnyugtató megoldást ígérni.

Íme, ezek a kérdések foglalkoztatják az uzoniakat
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM