Orbán Viktor Tusványoson: a veszélyek korába léptünk

A világ nagyot fordult a 2019-es Tusványos óta. Az évtized, ami most elkezdődött, jól láthatóan veszélyes: a bizonytalanság és a háború évtizede lesz – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a 31. Tusványoson tartott előadásában Tusnádfürdőn szombaton.

Bencze Emese

Pál Emil

2022. július 23., 15:032022. július 23., 15:03

2022. július 24., 11:092022. július 24., 11:09

Orbán Viktor Tusványoson: a veszélyek korába léptünk

Fotó: Pinti Attila

A világ nagyot fordult a 2019-es Tusványos óta. Az évtized, ami most elkezdődött, jól láthatóan veszélyes: a bizonytalanság és a háború évtizede lesz – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a 31. Tusványoson tartott előadásában Tusnádfürdőn szombaton.

Bencze Emese

Pál Emil

2022. július 23., 15:032022. július 23., 15:03

2022. július 24., 11:092022. július 24., 11:09

A kormánypárt elsöprő, kétharmados választási győzelmére utalva kezdte meg beszédét Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke Tusványoson. „Legutóbb 2019-ben találkoztunk, jó, hogy újra együtt lehetünk, szabadon, a barátokkal kiülhetünk a teraszra és megihatjuk a fröccsünket.

Idézet
Jó okunk van, hogy Fidesz-fröccsöt igyunk, az ugye kétharmad-egyharmad”

– hangzott a csattanós köszöntés.

A magyar kormányfő beszédét nem sokkal a kezdés után provokáció zavarta meg, Mihai Tîrnoveanu, a Nemzet Útja (Calea Neamului) szélsőségesen magyarellenes szervezet vezetője néhány társával együtt kifeszített egy molinót, amelyen – magyarra fordítva – az állt, hogy: „Van, ami örök: Erdély román föld!”. A provokátorokat némi hangoskodás közepette kivezették a tábor területéről.

korábban írtuk

Kivezették Tusványosról az előadást megzavarókat – videó
Kivezették Tusványosról az előadást megzavarókat – videó

Megzavarták Orbán Viktor miniszterelnök szombati tusványosi előadását, néhány személy „Ceva este etern: Transilvania pământ românesc!” (Van, ami örök: Erdély román föld!) feliratú molinót feszített ki.

Orbán Viktor beszédében kiemelte, hogy 2019 óta a világ nagyot fordult, hiszen akkor még rendkívül optimista és bizakodó tábornak lehetett a résztvevője, azonban

az évtized, ami most elkezdődött, jól láthatóan veszélyes: a bizonytalanság és a háború évtizede lesz.

„A veszélyek korába léptünk, és korábban megrendíthetetlennek hitt tartóoszlopai repedeznek a nyugati civilizációnak” – mondta, hozzátéve, hogy a világjárvány, az orosz–ukrán háború és a világban zajló hidegháború az a három fő megrendülés, amire az előzőekben utalt.

Fotó: Pinti Attila

Szerinte a jelenlegi adatok tükrében a világ egyre jobb helynek tűnik, miközben ennek az ellenkezőjét érezzük. Úgy gondolja, a rossz kedvünk szele egy nyugati életérzés, ami abból fakad, hogy

a nyugati civilizáció ereje, teljesítménye és cselekvőképessége fogyóban van.

„A valóság az, hogy száz évvel ezelőtt, amikor a nyugat hanyatlásáról beszéltek, akkor szellemi és demográfiai visszaszorulásról volt szó. Amit azonban ma látunk, az a nyugati világ anyagi és hatalmi visszaszorulása” – fejtette ki a kormányfő, hozzátéve, hogy a Nyugat lassan elveszíti az anyagcsatát: a világ energiahordozóinak és erőforrásainak nagy része ugyanis a nyugati civilizáción kívül esik.

Fotó: Pinti Attila

Orbán Viktor ugyanakkor jelezte, 2013-tól az amerikaiak a nyersanyag- és energiakitermelés új technológiáit indították meg, és ezzel együtt rögtön meghirdettek egy új amerikai biztonságpolitikai problémát. „Amerika nem rejtette véka alá, hogy külpolitikai fegyverként fogják használni az energiát” – fogalmazott, majd rámutatott, hogy Európa megpróbálta megvédeni a német–orosz energiatengelyt, majd szót ejtett arról is, hogy brüsszeli javaslatra csökkentenék az EU-tagállamok gázfelhasználását, és egy elosztási mechanizmust dolgoznának ki, amellyel kapcsolatban nemtetszését fejezte ki.

korábban írtuk

Orbán Viktor és Tőkés László teljes előadása – itt nézheti újra
Orbán Viktor és Tőkés László teljes előadása – itt nézheti újra

A Székelyhon élőben közvetítette szombaton Orbán Viktor és Tőkés László előadását a 31. Tusványosról. A teljes felvétel újranézhető.

Ezek után áttért arra, hogy milyen kihívással néz szembe a magyar nemzet. Mint mondta, a kérdések fontossági sorrend szerint egymásra rétegződnek.

A legfontosabb kihívást továbbra is a népesedés kérdésében látja, ugyanis a világ népeit két csoportba lehet sorolni: vannak azok, akik képesek a biológiai fenntartásra, mi azonban a másik csoportba tartozunk, és ha ebben nem lesz fordulat, ellakják tőlünk Magyarországot és a Kárpát-medencét.

A második kihívás a migráció, amely ketté választotta Európát, s így a Nyugat ketté vált – mutatott rá az államfő. Meglátása szerint egyik fele egy olyan világ, ahol európai és Európán kívüli népek élnek együtt, és ezek az országok többé nem nemzetek, csupán népek konglomerátumai. „Ez már nem Nyugat, hanem a Poszt Nyugat” – fogalmazott Orbán Viktor, hozzátéve, hogy

a kontinens azon részén 2050 körül be is következik a demográfiai váltás, és a nagyvárosokban 50 százalék fölé emelkedik a nem európai származásúak száma.

A Nyugat másik fele, Közép-Európa, és a kontinens e két fele között csata zajlik – részletezte a kormányfő, hozzátéve, hogy olyanná akarnak tenni minket, amilyenek ők. „Mi csak azt kérjük, hogy ők

Idézet
ne akarják ránk kényszeríteni azt a sorsot, amit mi nem sorsnak, hanem végzetnek látunk egy nemzet számára”

– húzta alá Orbán Viktor.

Fotó: Pinti Attila

Az államfő azzal folytatta a beszédét, hogy van egy ideológiai cselvetése az internacionalista baloldalnak, miszerint Európában eleve kevertfajú népek élnek. Ezt az állítást szemfényvesztésnek nevezte, mint mondta, éppen ebben különbözik Nyugat két fele.

„A Kárpát-medencében mi nem vagyunk kevert fajúak, hanem egész egyszerűen a saját európai otthonában élő népeknek vagyunk a keveréke, és amikor szerencsés a csillagállás és jó a szélállás, akkor ezek a népek egy hungaro-pannon mártásban össze is olvadnak, egy sajátos, új európai kultúrát hozva létre. Ezért harcoltunk mindig, egymással hajlandók vagyunk keveredni, de nem akarunk kevert fajúvá válni” – fogalmazott.

Fotó: Pinti Attila

Ezután a folyamatosan Európa felé mozgó iszlám civilizációról beszélt, úgy vélve, hogy belátták, a Magyarországon át vezető útvonal nem alkalmas arra, hogy azon keresztül küldjék embereiket Európába, ezért nem kelet felől, hanem délről özönlenek, onnan foglalják el a Nyugatot.

„Ez nem nekünk, de a gyerekeinknek nagyon fontos feladatot ad majd örökül, nemcsak délről, hanem majd nyugatról is védekeznünk kell, illetve eljön az idő, amikor onnan a hozzánk érkező keresztényeket valahogyan be kell fogadnunk és be kell illesztenünk az életünkbe. Akiket nem akarunk beengedni, azokat a nyugati határainknál meg kell állítani, de ez nem a mi életünk elsőszámú feladata, nekünk az a dolgunk, hogy fel kell készíteni a gyerekeinket arra, hogy képesek legyenek ezt megtenni” – zárta gondolatmenetét.

korábban írtuk

Tőkés László Tusványoson: a kisebbségi törvény elfogadása több mint százéves adóssága Romániának
Tőkés László Tusványoson: a kisebbségi törvény elfogadása több mint százéves adóssága Romániának

A csíksomlyói búcsút követő második legnagyobb erdélyi, Kárpát-medencei nemzeti összesereglésünknek nevezte a tusványosi mozgalmat Tőkés László szombaton, tusnádfürdői előadásában.

A miniszterelnök a gender kapcsán kifejtette, az egyetlen eredmény, amit elértek, hogy az egész genderügyben fennálló nagy vitákat sikerült leválasztaniuk az európai uniós pénzről szóló vitákról, a kettő most külön pályán halad. Elmondta, hogy a gyermekvédelmi törvény ügyében bíróság elé vitték őket.

„A mi pozíciónk itt is egyszerű, mi ugyanis azt kérjük, hogy fogadják el, nálunk az apa férfi, az anya nő, a gyermekeinket pedig hagyják békén, és ezt fogadtassák el Soros György hadseregével is. Fontos lenne, hogy megértsék azt Nyugaton, hogy ez Magyarországon nem egy ideológiai kérdés, hanem az élet legnagyobb kérdése.”

Mint kiemelte, a világnak ebben a sarkában soha nem lesz ennek a nyugati bolondériának jelentős támogatóköre. „Vannak itt ezek a gendermicsodák: transznacionális meg transzgender, a legtöbb, ameddig el tudunk menni, az az, hogy mi egy Transzilvániát tudunk kimondani, de azt is Erdélynek nevezzük” – jegyezte meg.

Fotó: Pinti Attila

Felhívta mind a nemzet, mind az összegyűltek figyelmét arra, hogy ne engedjük magunkat megtéveszteni, háború, energiaválság, gazdasági válság és háborús infláció van, mindez paravánt húz közénk és a szemünk elé a gender és a migráció kérdéséről. A miniszterelnök elmondta,

valójában ezeken a kérdéseken fordul meg a jövő, ez a nagy csata, amit vívunk: demográfia, migráció, gender.

Úgy tudunk védekezni: elzárkózunk és szövetséget keresünk. A visegrádi négyeknek az utóbbi időkben az adta a nagy jelentőségét, hogy ezekben az időkben egységesen tudtunk fellépni. A háború ezt a kapcsolatot meggyengítette, megrázta a lengyel–magyar együttműködést.”

korábban írtuk

Orbán Viktor válasza a kódolt sportközvetítésekre, a hatodik gyermekre, a háború végére
Orbán Viktor válasza a kódolt sportközvetítésekre, a hatodik gyermekre, a háború végére

Ukrajnai helyzetről, háborúról, magyar ellenzékről, kódolt sportközvetítésről, de még gyermekvállalásról is kérdezték Orbán Viktor miniszterelnököt szombaton Tusnádfürdőn, a 31. Tusványoson tartott előadása után.

A háború elsődleges szempontja, hogy az anyák siratják a gyermekeiket, a gyermekek pedig elveszítik a szüleiket, ez a megközelítés minden mást felül kell írjon még a politikában is. „Ez számunkra azt jelenti, hogy az a legfőbb kötelességünk, hogy magyar szülő és magyar gyerek ne kerüljön ilyen helyzetbe.

Idézet
Az ukránokon kívül egy nyugati ország sem, csak mi magyarok halunk meg ebben a háborúban. A nyilvántartásunk szerint 86 magyar halt meg abban a háborúban, jogunk van azt mondani, hogy a béke a legjobb megoldás”

– emelte ki a magyar érdekeket Orbán Viktor, majd hozzátette: „ez nem a mi háborúnk, ezt a véleményt fent fogjuk tartani.”

Szerinte Oroszország nyilvánvalóan soha nem támadja meg a NATO-t. Az a gondolat, hogy az oroszok nem állnak meg Ukrajnánál egy gyenge, de érthető ukrán propagandamondat – jelentette ki a miniszterelnök. A háborúból való kimaradásról azt állította, azzal, hogy a NATO és az EU fegyverbeszállítói lettek Ukrajnának, és szankciókat szabtak meg, de facto részesévé váltak ennek a konfliktusnak.

Fotó: Pinti Attila

Alapprobléma az, hogy az oroszok megfogalmazták a NATO felé az elvárásaikat: Ukrajna ne lehessen tag, és ne telepíthessenek orosz területig elérő fegyvereket az ország területére. Ezt a NATO visszautasította. Ennek lett az a következménye, hogy az oroszok fegyverrel akarnak a biztonsági igényeiknek érvényt szerezni – tette hozzá, majd megjegyezte,

Idézet
ha szerencsésebbek lennénk, és az Amerikai Egyesült Államok elnökét Donald Trumpnak hívnák, és ha sikerült volna meggyőznünk korábban Angela Merkelt, hogy ne távozzon, ez a háború sosem robban ki.

A nyugati stratégia négy erős pillére – hogy Ukrajna amerikai kiképzőkkel és NATO-fegyverekkel háborút nyerhet, hogy a szankciók le fogják gyengíteni Oroszországot, hogy a szankciók gazdasági következményeit képesek lesznek az európai országok kezelni, és hogy a világ felsorakozik majd az ügy mögött – megdőlt. „Úgy áll a helyzet, hogy egy olyan kocsiban ülünk, aminek mind a négy kereke defektet kapott” – folytatta a miniszterelnök, aki szerint teljesen nyilvánvaló, hogy az ukránok ebben a felállásban nem nyerik meg a háborút amerikai kiképzőkkel és fegyverekkel, hiszen az orosz hadseregnek aszimmetrikus fölénye van, és Moszkvát a szankciók nem billentik meg.

„Európa bajban van, gazdasági és politikai bajban, dominóként dőlnek meg a kormányok, csak a háború óta megdőlt a brit, olasz, bolgár, az észt. A világ nemhogy nincs velünk, demonstrative nincs velünk” – hangsúlyozta. „A világ országainak nagy része nem akar részt venni ebben a háborúban, mert megvannak a saját problémáik, amelyekkel meg kell birkózniuk. Azt az illúziót nem érdemes Magyarországnak dédelgetnie, hogy majd remek tanácsokkal képesek leszünk befolyásolni a háborús eseményeket és a nyugat stratégiáját, ennek ellenére meg kell próbálni elmondani álláspontunkat. Ha mind a négy kerék defektet kapott, ki kell cserélni mind a négyet.

Idézet
Az Uniónak nem az a dolga, hogy az oroszok vagy az ukránok oldalára álljon, hanem hogy Oroszország és Ukrajna közé álljon. Ez kellene az új stratégia legyen.”

A háború végkifejletéről kiemelte, ideje megbarátkoznunk azzal a gondolattal, hogy orosz–ukrán béketárgyalás nem lesz. Mivel Oroszország biztonsági garanciákat akar, a háborút csak orosz–amerikai tárgyalásokkal tudják lezárni, amíg ez nem valósul meg, a háború nem ér véget.

Fotó: Pinti Attila

Az energiakérdésekre vonatkozóan megjegyezte: az jár jól, akinek van saját energiaforrása. Mint elmondta, jól járnak az oroszok, hiszen jelenleg bár kevesebb energiát adnak el, sokkal több a bevételük. Jól jártak a kínaiak is, az orosz energia átcsoportosítása miatt megszüntették az arab országoktól való energiafüggőséget, és jól járnak az amerikai nagyvállalatok. Az EU viszont rosszul jár, az energiadeficitje háromszorosára nőtt. A miniszterelnök szerint ez a rezsicsökkentés viszonylatában nagyban érinti Magyarországot. Úgy látja, hogy a rezsicsökkentést meg lehet védeni és sikerülni is fog, abban a formában, hogy az átlagfogyasztásig mindenkinél megmarad a korábbi ár, efölött a piaci árat kell fizetni.

„A válsághelyzet miatt a beruházásokat átütemeztük, ami nem indult meg, nem is indítjuk meg, ami megindult állami beruházás, azt befejezzük – torzon semmi nem maradhat – itt, a határon túl is, mindent befejezünk.

Idézet
Aminek a fenntartása pénzt igényel, azt otthon is meg itt is garantálni fogjuk, de új beruházásokat nem fogunk tudni megindítani,

mert nem tudom garantálni sem itt önöknek, sem otthon, hogy amit megindítunk most, azt egyáltalán be tudjuk-e fejezni” – fejtette ki a beruházásokkal kapcsolatban Orbán.

Fotó: Pinti Attila

A recesszió – gazdaság teljesítményének csökkenése – szempontjából, mint mondta, azt kell megtalálják, hogy lehetővé tudják tenni a lokális kivételt. „Magyarország akkor tudja gazdasági értelemben megőrizni a sikereit, ha kimarad a háborúból, a migrációból, a genderbolondériából, a globális adóból és az általános recesszióból.” Kijelentette: 2030-ra kell igazán erősnek lenni, gondolkodásunkban ez a horizontidőhatár, ekkorra kell nagy diplomáciai, katonai, gazdasági és szellemi erő.

A globális recesszió elleni védekezésben a következő segítő tényezőket sorolta fel, amik tulajdonunkban vannak és amikre alapozni tudunk. Ezek képezik az idei Tusványos 10 pontját.

 • 1. Magyarországnak még megvan a határvédelme.

 • 2. Családalapú a társadalmunk, ami komoly energiát és motivációt garantáló körülmény.

 • 3. Hadipari és hadseregfejlesztések jelenleg is zajlanak.

 • 4. Diverzifikáljuk az energiaforrásainkat.

 • 5. Technológiai váltás kihasználása – akkumulátorgyártási beruházások.

 • 6. Külföldi tőkebeáramlás – koreai, német és kínai beruházások.

 • 7. Tranzitország vagyunk, és tranzitgazdaság is szeretnénk maradni.

 • 8. Politikai stabilitás – kétharmados kormányt nem lehet feldönteni.

 • 9. Szellemi alapok – Magyarországnak megvan a nemzeti gondolata, megvan a kultúrája.

 • 10. Ambíció – megőrizzük a nemzeti ambíciónk.

„Együtt kell maradnia az anyaországnak, együtt kell maradnia Erdélynek és a többi magyarok lakta területnek a Kárpát-medencében.

Idézet
Az ambíció fűt bennünket, az a megfontolás, hogy mi mindig többet adtunk a világnak, mint kaptunk, a tény, hogy a világ nekünk tartozik, és ezt a tartozást be akarjuk hajtani, és be is fogjuk.

Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!”

• Fotó: Pinti Attila

Fotó: Pinti Attila

• Fotó: Pinti Attila

Fotó: Pinti Attila

• Fotó: Pinti Attila

Fotó: Pinti Attila

• Fotó: Pinti Attila

Fotó: Pinti Attila

• Fotó: Pinti Attila

Fotó: Pinti Attila

• Fotó: Pinti Attila

Fotó: Pinti Attila

• Fotó: Pinti Attila

Fotó: Pinti Attila

• Fotó: Pinti Attila

Fotó: Pinti Attila

• Fotó: Pinti Attila

Fotó: Pinti Attila

• Fotó: Pinti Attila

Fotó: Pinti Attila

• Fotó: Pinti Attila

Fotó: Pinti Attila

1 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 02., vasárnap

Székelyudvarhelyen is bemutatkozik a Művészek Atyhai Társasága

Kortárs képzőművészeti kiállítás nyílik a székelyudvarhelyi képtárban június 6-án, csütörtökön délután 6 órától, melyen a Művészek Atyhai Társasága nevet viselő, kortárs művészekből álló társaság alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők.

Székelyudvarhelyen is bemutatkozik a Művészek Atyhai Társasága
2024. június 02., vasárnap

A magyar pedagógus, akit a romániai üzletember-társadalom rangos díjjal tüntetett ki

A héten, Bukarestben megrendezett, háromnapos Romanian Business Leader (RBL) Summit egyik kiemelkedő eseménye volt a IX. Merito gála, amelyen a pedagógustársadalom elhivatott tagjai közül 11-et rendkívüli elismeréssel illettek.

A magyar pedagógus, akit a romániai üzletember-társadalom rangos díjjal tüntetett ki
2024. június 02., vasárnap

Örökbefogadási napot tartottak Csíkszeredában

Tizenkettedik alkalommal szervezte meg az Örökbefogadási napot a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság szombaton a csíksomlyói Szabadidő- és Továbbképzési Központban. A rendezvényen mintegy százötvenen vettek részt.

Örökbefogadási napot tartottak Csíkszeredában
2024. június 02., vasárnap

Még keresik a megoldást a sétálóutcák kialakítására

Marosvásárhelyen sokszor találnak alkalmat arra, hogy az Enescu utcát lezárják a gépkocsiforgalom elől, és olyankor az utca a gyalogosok terévé alakul egy napra. Azonban még várni kell arra, amíg végleg sétálóutca lesz belőle.

Még keresik a megoldást a sétálóutcák kialakítására
2024. június 01., szombat

Elpusztult medvebocsokat találtak Sepsiszentgyörgy közelében

Két elpusztult medvebocsot találtak a mezőn Sepsiszentgyörgy közelében a napokban. Ezt a rendőrség jelezte az Országos Környezetőrség Kovászna megyei munkatársainak.

Elpusztult medvebocsokat találtak Sepsiszentgyörgy közelében
2024. június 01., szombat

Teherautó borult fel Cserefalvánál

Teherautó sodródott le az úttestről és borult fel a Maros megyei Cserefalvánál, szombaton délután. A jármű sofőrje enyhe sérülésekkel úszta meg a balesetet.

Teherautó borult fel Cserefalvánál
Teherautó borult fel Cserefalvánál
2024. június 01., szombat

Teherautó borult fel Cserefalvánál

2024. június 01., szombat

Felelőtlenül hagyta el pisztolyát egy idős férfi, bevonták a fegyvertartási engedélyét

Több ezer lejes bírságot szabtak ki egy idős férfira, aki elhagyta fegyverét Marosvásárhely egyik utcájában, ráadásul a fegyvertartási engedélyét is bevonták.

Felelőtlenül hagyta el pisztolyát egy idős férfi, bevonták a fegyvertartási engedélyét
2024. június 01., szombat

Tízéves a Kárpát-medencei konduktív pedagógiai fejlesztés Erdélyben

Illyefalván 10 éve elérhető a Pető András által kidolgozott konduktív pedagógia, mely óriási hatással van a cerebrális sérülés miatt mozgáskorlátozottak életére. Ezt méltatták szombaton az illyefalvi Pető Központban.

Tízéves a Kárpát-medencei konduktív pedagógiai fejlesztés Erdélyben
2024. június 01., szombat

Orbán Viktor a Békemeneten: mi vagyunk Európa legnagyobb békehadtestje

A Fidesz-KDNP-szövetség Európa legnagyobb békehadtestje – emelte ki Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton Budapesten, a Békemenet résztvevői előtt a Margitszigeten elmondott beszédében.

Orbán Viktor a Békemeneten: mi vagyunk Európa legnagyobb békehadtestje
2024. június 01., szombat

Minden a legkisebbekről szólt a székelyudvarhelyi gyereknapon

Gyerekzsivaj, kürtőskalács-illat, és boldog kacajok töltötték be a székelyudvarhelyi városi parkot szombaton, ahol a nemzetközi gyereknap alkalmából színes programkínálattal várták a kisgyermekes családokat.

Minden a legkisebbekről szólt a székelyudvarhelyi gyereknapon
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!