Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Nem térhet vissza tisztségébe a volt marosvásárhelyi alpolgármester

Simon Virág 2019. december 02., 15:55

A bíróság hétfőn visszautasította Makkai Gergely leváltott marosvásárhelyi alpolgármester azon kérését, hogy nyilvánítsák semmisnek a lemondatásáról szóló tanácsi határozatot. Az ítélet nem jogerős.

Nem térhet vissza tisztségébe a volt marosvásárhelyi alpolgármester
galéria
Hiába ragaszkodik az alpolgármesteri tisztséghez Makkai, nem térhet vissza a városházára Fotó: Haáz Vince

A Makkai Gergely alpolgármester lemondatásáról szóló döntést októberi soros ülésén hozta meg a marosvásárhelyi önkormányzati képviselő-testület.

A volt alpolgármester azonban nem értett ezzel egyet, és közigazgatási bírósági eljárás során megtámadta a döntést, ennek érvénytelenítését kérve. Makkai Gergely a Székelyhonnak akkor azt nyilatkozta, hogy becsületbeli kérdés számára, hogy lemondatták, ezért nem tudja elfogadni a döntést és ezért támadja meg a bíróságon.

A Maros Megyei Törvényszéken megtartott hétfői tárgyaláson az önkormányzati testületet Peti András RMDSZ-es önkormányzati képviselő, jogász képviselte. Alapvetően a városháza kellett volna jogászt biztosítson, aki védi a tanácsosok álláspontját, határozatát, de a választott képviselők jobbnak látták, hogy közülük valaki tegye ezt meg.

Mint a Székelyhonnak Peti András elmondta, a bíróságon azzal érvelt, hogy az alpolgármestert a tanácsosok választották meg, így nekik joguk van lemondatni őt.

Elmondtam, hogy mi minden törvényes előírást betartottunk. A határozattervezetet a választott képviselők 1/3-a nyújtotta be, közzétettük, hogy mindenki tanulmányozhassa, szavazáskor a tanácsosok 2/3-a szavazott igennel. A prefektúra jogászai is megvizsgálták és semmi kivetnivalót nem találtak

– ismertette. Peti Andrástól azt is megtudtuk, hogy Makkai Gergelyt ügyvéd képviselte, és többek között azért kérte a lemondatásáról szóló határozat visszavonását, mert véleménye szerint a határozatban nem indokolták meg, hogy milyen vétségeket követett el, mi alapján mondatták le.

Peti András ennek kapcsán kifejtette, az alpolgármester alkalmazója a polgármester, így csak ő indíthat ellene fegyelmi eljárást, de ez esetben nem ez történt. Az alpolgármestert maguk közül választották meg a tanácsosok, így ők, mivel elégedetlenek voltak munkájával és azzal, hogy hogyan képviselte a közösség érdekeit a város vezetőségében, megvonták tőle a bizalmat.

A bíróság sürgősségi esetként kezelte ezt az ügyet, így már döntés is született. Ennek értelmében

elutasították Makkai kérését, s ez azt jelenti, hogy a lemondatásáról szóló határozat érvényben marad.

Az ítélet nem jogerős, Makkai Gergelynek öt napja van fellebbezni a Marosvásárhelyi Ítélőtáblához. Megpróbáltuk telefonon elérni a volt alpolgármestert, hogy megkérdezzük álláspontját, de hívásunkra nem válaszolt. Peti Andrástól azt is megtudtuk, hogy Makkai Gergely továbbra is RMDSZ-es önkormányzati képviselő maradhat.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat