Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Megfelelő óvintézkedések hiányában a völgybe csúszhat a kaolinbányából kitermelt anyag

Kovács Attila 2019. február 09., 22:07

Sem a költségei, sem az időpontja nem ismert egyelőre a volt hargitafürdői kaolinbánya két zagytározója felszámolásának, amelyre nagy szükség lenne egy esetleges súlyos környezetszennyezés elkerülése érdekében. Még az ehhez szükséges terv sem készült el.

Megfelelő óvintézkedések hiányában a völgybe csúszhat a kaolinbányából kitermelt anyag
galéria
Hargitafürdőn nagy költséggel járó beavatkozásra lenne szükség. Fejtörést okozó zagytározók Fotó: Gábos Albin

A felelősség hárítása és a bizonytalanság jellemzi évek óta az egykori hargitafürdői kaolinbánya zagytározóinak helyzetét –

a jelentős költségekkel járó beruházásnak még a tervezése sem készült el.

Fotó: Gábos Albin

A volt bányavállalatot az államtól korábban felvásárló cég ellen – amely semmit nem tett a környezetre veszélyes állapotok megszüntetése érdekében – több éve felszámolási eljárás van folyamatban, így a beavatkozás tervének elkészítése, illetve az állagmegőrzés a felszámoló cégre hárul. Pénzt csak a kormány biztosíthat, de az egyelőre hiányzik.

Segítségre várnak

Hargitafürdőn az 1970-80-as években jelentős mennyiségű, a porcelánkészítéshez használt kaolint bányásztak ki, a kitermelés 1990 után lassan megszűnt, a bányát bezárták, az épületeket is lebontották.

A völgy fölött létrehozott két zagytározó, benne a fehér színű, meglehetősen furcsa látványt nyújtó üledékes kőzettel, viszont megmaradt.

Az egyikben mintegy 1,9, a másikban hozzávetőlegesen 3,4 millió köbméternyi, kitermelés után maradt steril anyag található.

Fotó: Gábos Albin

A tározókat a völgy felé lezáró lépcsőrendszer az évek során meggyengült, repedések jelentek meg rajta, és félő, hogy szélsőséges időjárás esetén a felgyűlt savas hatású üledék a völgybe csúszik, környezeti katasztrófát okozva.

Erre már tavaly is felhívta a figyelmet a Hargita Megyei Prefektusi Hivatal, amely 2017-ben hívott össze az ügyben egy bizottságot a tározó biztonságának ellenőrzése érdekében. Az állapotokról tavaly a Gazdasági Minisztériumot, valamint a bányák felszámolásával és állagmegőrzésével megbízott állami tulajdonú vállalatot, a Conversmin Rt.-t is tájékoztatták, segítséget kérve. ,,A dokumentációt elvették, de a tározó bezárása, felszámolása érdekében nem történt előrelépés” – mondta el kérdésünkre Adrian Pănescu, a prefektusi hivatal szóvivője.

Fotó: Gábos Albin

Késik a terv és a pénz

Mint megtudtuk, a felszámoló cég kisebb beavatkozásokat ugyan végzett a lépcsőrendszer megerősítése érdekében, de ez nem elég. A tározóban felgyűlő felszíni csapadékvizet elvezető szűrő változatlanul működött, így ez lehetővé tette a vízelvezetést.

A felgyűlő víz ph-értéke nem veszélyes, mert sok helyen növényzet, csemeték nőttek a zagytározókban. Ami viszont alatta van, az iszap, savassága miatt veszélyesebb a környezetre

– értékelt a szóvivő, hozzátéve, a bezáráshoz, a környezet rendezéséhez szükséges összegeket a szaktárcának és a Conversmin Rt.-nek kellene biztosítania. Hozzátette, az 1990-es években készült egy dokumentáció arról, hogy mit kellene tenni a bezárás és konzerválás érdekében, de ennek nyoma veszett.

Fotó: Gábos Albin

Ha a csuszamlás bekövetkezik, a zagytározóban tárolt anyag elönti a völgyet, az üdülőtelepre vezető megyei utat, a növényzetet, belekerül a patakokba, egészen a Csíkszereda és Székelyudvarhely közötti 13A jelzésű országútig juthat

– állítják a vízügyi szakemberek. Tavaly őszig adott határidőt a környezetőrség a tulajdonosként eljáró felszámoló cégnek a beavatkozási terv elkészítésére, ez viszont még nem történt meg. Mint a cégnél érdeklődésünkre elmondták, a terv készül, igyekeznek eleget tenni a törvény által előírt kötelezettségeiknek. Kérdéseinkkel most a Gazdasági Minisztériumhoz fordultunk, azt szeretnénk megtudni, mikor várható előrelépés az ügyben, és kinek a feladata a zagytározók felszámolásának költségeit biztosítani. A válaszok után az ügyre visszatérünk.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat