Tőlünk tanulnak a franciák

Tőlünk tanulnak a franciák

Fotó: Gligor Róbert László

A marosvásárhelyi Fókusz Öko Központ (FÖK) több vidékfejlesztési programot kezdeményezett az elmúlt években a Nyárádmentén, amelyek felkeltették több nemzetközi szervezet figyelmét. A hétvégén franciaországi tanárok és diákok érkeztek életvitelt tanulni Maros megyébe.

Gligor Róbert László

2012. június 27., 08:542012. június 27., 08:54

2012. június 27., 14:102012. június 27., 14:10

Az Associaton Maison Familiale Rurale (Vidéki Családi Ház Egyesület) egy közel hetven éve alakult bretagne-i szervezet, amely egy magánintézet révén vidéki „szakértőket” képez számunkra szinte természetes, számukra ma már szinte elfeledett „szakmákra”: diákjaik a turizmus, mezőgazdaság, idősgondozás, háztartásvezetés területén szerezhetnek élő ismereteket. A breton intézet igazgatója három éve kereste meg a FÖK-ot, ugyanis az intézet nemcsak francia területen dolgozik, hanem a diákokat külföldi tanulmányutakra is elviszi. Ez az intézet egyik legnépszerűbb programja, szinte vonzereje, hiszen első évben Romániába, második évben Spanyolországba, Angliába, Marokkóba is eljuttatja a hallgatókat.

Lóval dolgozni a zöldségesben!

Idén harminchárom diák jött Romániába, ők szombaton érkeztek a Nyárádmentére és olyan családoknál vannak elhelyezve, amelyek a FÖK mellett egy hálózatban dolgoznak az ökoturizmus és a közvetlen termékértékesítés területén. Ez tizenegy pontot jelent Nagyteremitől Vármezőig és 2–4 fős kiscsoportokat – mondta el portálunknak Hajdu Zoltán, a FÖK elnöke.

A franciákat érdekli az itteni gazdálkodási forma, a táj ökológiai értékei – ezek egyre nagyobb érdeklődésre tarthatnak számot, ez is bizonyítja, hogy programjaink jó úton haladnak – mondta Hajdu. Vissza kell hozni azokat a gazdálkodási formákat, amelyeket a nyugatiak már elfeledtek – erre pedig nálunk még van lehetőség. Példát is említ a szakember: a toulouse-i egyetem olyan programot kezdeményezett, amelynek keretében a három hektárnál kisebb zöldségtermesztő farmokon csak lóval dolgoznak. Amíg ez náluk kísérlet, addig nálunk természetes dolog. De ezeknek az apró kezdeményezéseknek igen fontos szerepük lesz a jövőben, többek között az energiatartalékok fogyása és drágulása tekintetében – vélik a nyugati szakemberek.

Más kultúra, más életfelfogás

A jobbágyfalvi Tündér Ilona Vendégház és gazdasága két tanárt és három diákot lát vendégül. Őket arről kérdeztük, miért éppen Romániát választották célpontul, illetve mit szeretnének tanulni ezen a vidéken. Az egyik tanár elárulja: egyrészt anyagi vonzata is van annak, hogy ide és nem Angliába utaztattak diákokat ezen a nyáron. Programuk viszont arról szól, hogy más európai régiókat, más kultúrákat, más gazdálkodási formákat ismerjenek meg. Tetszik nekik az, hogy itt még természetes körülmények között élnek az emberek, hogy lehet lovasszekeret látni. Azt is kiemelték: itt még együtt dolgoznak a családok. Mindezeket Franciaországban nemigazán tapasztalják, ott inkább individuaslista a világ. Ezért a diákok úgy érzik, amikor hazatérnek, sok mindenről más felfogásuk lesz, még a kényelemről is, és jobban fognak alkalmazkodni bizonyos körülményekhez – ez a legfontosabb, amit itt most megtanulhatnak – mesélték el Sandra Junker és Marie-Therese le Bihan tanárok, valamint a diákok, Juliette Kerbrat, Lucie Bicrell, Virginie Focaut és Marire Pengloan. A tapasztalataikról dolgozatot kell bemutatniuk a franciaországi intézetben.

Biogáztelep is épülhet

Hajdu Zoltántól azt is megtudtuk: van egy másik prograjuk is, amely révén Nyárádgálfalva községben biogázberendezést fognak üzembe helyezni olyan három gazdánál, aki érdeklődést mutatott eziránt. A projektet egy Toulouse melletti képzési intézettel közösen végzik, egy francia diák pedig nemrégiben négy hétig itt gyakorlatozott a vidéken.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2017. március 02., csütörtök

Több mint fél éven át zsarolták falustársai az idős férfit

Tizenkétezer lejjel és ezerkétszáz euróval „gazdagodott” két Szépvíz községi fiatal. A pénzt egy idős helyi férfit múlt év júliusa óta zsarolva szerezték.

Több mint fél éven át zsarolták falustársai az idős férfit
2017. február 28., kedd

Bikaütéssel búcsúztatták a mulatozás időszakát

Hagyományos bikaütést tartottak Kászonaltízen: a jelentős múlttal rendelkező eseményt minden évben húshagyókedden szervezik meg, majd az éjfélig tartó mulatozás után „eltemetik a telet és a vígságot, hogy minden ember lásson munkához”. 

Bikaütéssel búcsúztatták a mulatozás időszakát
2017. február 27., hétfő

Harmincezer lejre bírságolták a kászonaltízi önkormányzatot

A környezetőrség is ellenőrzést tartott a kászonaltízi önkormányzat által működtetett, fúrt kútból származó vízzel kapcsolatosan. Mivel a szolgáltatás nincs engedélyeztetve, és a szennyvíz belefolyik a Kászon-patakába, 30 ezer lejes bírságot szabtak ki.

Harmincezer lejre bírságolták a kászonaltízi önkormányzatot
2017. február 23., csütörtök

A csíkrákosi Községházára is nemet mondott a törvényszék

Még egy csíki településen kell eltávolítani a Községháza feliratot a polgármesteri hivatalnak otthont adó épületről – a Hargita Megyei Törvényszék ítélete ezúttal Csíkrákos polgármesterét kötelezi erre. A községvezető azt mondta, fellebbezni fognak.

A csíkrákosi Községházára is nemet mondott a törvényszék
2017. február 22., szerda

A gyilkosság miatt továbbra is félelem uralkodik Almáson

A múlt év végén történt gyilkosság óta még mindig nagy a félelem Homoródalmáson – jelentette ki a település polgármestere a Területi Közrendi Hatóság első ülésén. A rendőrség és a csendőrség képviselői támogatásukról biztosították a tisztségviselőt.

2017. február 22., szerda

Korszerű helyiségeket vehetnek használatba

Pontot tettek Csíkpálfalva több éves infrastrukturális beruházásának végére: a községi utak felújítása után befejezték a pálfalvi és delnei kultúrotthonok felújítását, bővítését, valamint elkészült a delnei napközi otthonos óvoda is.

Korszerű helyiségeket vehetnek használatba
2017. február 21., kedd

Emlékközpont létesül az egykori öregotthon épületében

Székely határőr emlékközpontot hoznak létre Szépvízen a szocializmusban még öregotthonként működő épületben, miután befejezik annak felújítását. Idén az épület tatarozása és a történelmi visszatekintő anyaga készül el. A központot jövőben rendeznék be.

Emlékközpont létesül az egykori öregotthon épületében
2017. február 20., hétfő

Háromszázezer eurót költhetnek a szennyvíztisztító bővítésére

Elkezdődhet idén a nyikómalomfalvi szennyvíztisztító állomás bővítése, miután a farkaslaki önkormányzat sikeresen pályázott a korszerűsítéshez szükséges összegre.

Háromszázezer eurót költhetnek a szennyvíztisztító bővítésére
2017. február 10., péntek

Megoldást keresnek a vízhiányra

A vízhiányt tartja a legnagyobb problémának István Adrián székelyderzsi polgármester. Az elmúlt fél évben az elődje által megkezdett projekteken dolgozott. Ezek közül az egyik legfontosabb az akadozó ivóvíz-szolgáltatás. 

2017. február 10., péntek

Megoldást keresnek a vízhiányra

2017. február 09., csütörtök

Csíkszentmiklóson minden a kolbászról szól majd

Negyedik alkalommal tartanak kolbászfesztivált Csíkszentmiklóson szombaton.

Csíkszentmiklóson minden a kolbászról szól majd
Csíkszentmiklóson minden a kolbászról szól majd
2017. február 09., csütörtök

Csíkszentmiklóson minden a kolbászról szól majd

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!