Sokat tanultak a bretonok a Nyárádmentén

Sokat tanultak a bretonok a Nyárádmentén

Fotó: Gligor Róbert László

Gazdag tapasztalattal, sok újdonsággal és kissé más világképpel utaznak haza hétfőn délután azok a franciaországi diákok, akik életvitelt tanulni jöttek vidékünkre.

Gligor Róbert László

2012. július 08., 15:462012. július 08., 15:46

2012. július 09., 15:162012. július 09., 15:16

Amint arról már beszámoltunk, a marosvásárhelyi Fókusz Öko Központ (FÖK) egyik programjaként az elmúlt két héten át franciaországi tanárok és diákok tartozkodtak a Nyárádmentén. Az Associaton Maison Familiale Rurale nevű bretagne-i magánintézet vidéki „szakértőket” képez számunkra szinte természetes, számukra ma már szinte elfeledett „szakmákra”: a diákok a turizmus, mezőgazdaság, idősgondozás, háztartásvezetés területén szerezhetnek élő ismereteket. Erdélyi tapasztalataikról hazatértük után szakdolgozatban kell beszámolniuk.

Jobbágyfalvi tapasztalatcserén

A program részeként a diákok és vendéglátóik az elmúlt napokban találkozót tartottak Jobbágyfalván, ahol tapasztalataikat osztották meg egymással. Megkérdeztünk néhány diákot, milyen élményekkel tér majd haza. Marie szemlélete nagyon megváltozott a romániaiakról, amióta Rigmányba került. Itt az emberek segítik egymást, nincsenek előítéleteik az idegenek iránt, és még a szomszédoktól is ajándékot kapott. A világnézete is változott az elmúlt napokban, mert itt megtanulhatta: kevés pénzből is lehet jól főzni, lehet családi rendezvényeket szervezni. Erdély kulturális sokszínűségébe is betekintést nyert, és azt is megtanulta: hogyan hordja a kalapot egy magyar és hogyan egy román. Lena, aki Nagyteremiben lakott és zöldségesben dolgozott, megtapasztalta, milyen nálunkfelé a piknikezés, hiszen őnáluk ez csak szendvicsevést jelent.

Érdekes élménye volt, hogy részt vehetett a család gyerekének születésnapi buliján, ahol mindenki elfogadta őt. Csak azt furcsállotta, hogy család nem használ sem telefont, sem internetet. Camille és Deborah Vármezőben lakott: sok cseresznyét szedtek, megtanulták a lekvárkészítést. Jártak az erdőkbe kirándulni, szamócát szedni és sütögetni, és egy hagyományos esküvő tanúi is lehettek. Tifenn Nagyadorjánban sajtkészítést tanult, kertészkedett, etette az állatokat és érdekes ételeket ismert meg.

Nem versenytársak, hanem partnerek

Dr. Hajdu Zoltán, a FÖK elnöke portálunknak elmondta: nagyon fontos lenne megérteni, hogy a mi vidékünk is legalább olyan, mint bármelyik nyugati, csak jobban kell szerveződnünk. Fel kell karolni az egyéni kezdeményezéseket is, de a gazdáknak túl kell lépniük az egyéni, pillanatnyi érdekeken és abban kell gondolkodniuk, hogy egy vidék akkor fejlődik, ha a hasonló gondolkodású emberek öszefognak. Azért is volt hasznos a jobbágyfalvi találkozó, mert nemcsak a diákok találkozhattak, hanem vendéglátóik is megismerhették egymást. A lényeg az egymás elfogadása, támogatása: ne vetélytársat, hanem partnert lássanak egymásban, akik egy adott térség fejlesztésében dolgoznak.

Értékes tájaink

Ennek a régiónak, de egyáltalán az erdélyi dombvidékeknek az a különleges értéke, hogy élnek még a hagyományos gazdálkodási formák, és ezek egy értékes tájat teremtettek. Ennek fenntartásában azonban nagyon fontos, hogy az itt élők ismerjék és óvják értékeiket: ha az emberek is figyelnek erre, sokkal többet jelent, mintha száz természetőr vigyázna egy növényre vagy állatra.

További programok is lesznek

A FÖK továbbra is minden hasonló kezdeményezést támogat és felkarol. A jobbágyfalvi találkozóra eljött egy németországi egyesület képviselője is, amellyel egy őszi programot készítenek elő. Németországból érkeznek majd ide fiatalok, akik azt tanulják meg, hogyan készül fel a télre az erdélyi gazda: hogyan teszik el a savanyúságot, hogyan készül a zakuszka. Ezt követően pedig innen utazik majd egy csoport Németországba.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2017. március 02., csütörtök

Több mint fél éven át zsarolták falustársai az idős férfit

Tizenkétezer lejjel és ezerkétszáz euróval „gazdagodott” két Szépvíz községi fiatal. A pénzt egy idős helyi férfit múlt év júliusa óta zsarolva szerezték.

Több mint fél éven át zsarolták falustársai az idős férfit
2017. február 28., kedd

Bikaütéssel búcsúztatták a mulatozás időszakát

Hagyományos bikaütést tartottak Kászonaltízen: a jelentős múlttal rendelkező eseményt minden évben húshagyókedden szervezik meg, majd az éjfélig tartó mulatozás után „eltemetik a telet és a vígságot, hogy minden ember lásson munkához”. 

Bikaütéssel búcsúztatták a mulatozás időszakát
2017. február 27., hétfő

Harmincezer lejre bírságolták a kászonaltízi önkormányzatot

A környezetőrség is ellenőrzést tartott a kászonaltízi önkormányzat által működtetett, fúrt kútból származó vízzel kapcsolatosan. Mivel a szolgáltatás nincs engedélyeztetve, és a szennyvíz belefolyik a Kászon-patakába, 30 ezer lejes bírságot szabtak ki.

Harmincezer lejre bírságolták a kászonaltízi önkormányzatot
2017. február 23., csütörtök

A csíkrákosi Községházára is nemet mondott a törvényszék

Még egy csíki településen kell eltávolítani a Községháza feliratot a polgármesteri hivatalnak otthont adó épületről – a Hargita Megyei Törvényszék ítélete ezúttal Csíkrákos polgármesterét kötelezi erre. A községvezető azt mondta, fellebbezni fognak.

A csíkrákosi Községházára is nemet mondott a törvényszék
2017. február 22., szerda

A gyilkosság miatt továbbra is félelem uralkodik Almáson

A múlt év végén történt gyilkosság óta még mindig nagy a félelem Homoródalmáson – jelentette ki a település polgármestere a Területi Közrendi Hatóság első ülésén. A rendőrség és a csendőrség képviselői támogatásukról biztosították a tisztségviselőt.

2017. február 22., szerda

Korszerű helyiségeket vehetnek használatba

Pontot tettek Csíkpálfalva több éves infrastrukturális beruházásának végére: a községi utak felújítása után befejezték a pálfalvi és delnei kultúrotthonok felújítását, bővítését, valamint elkészült a delnei napközi otthonos óvoda is.

Korszerű helyiségeket vehetnek használatba
2017. február 21., kedd

Emlékközpont létesül az egykori öregotthon épületében

Székely határőr emlékközpontot hoznak létre Szépvízen a szocializmusban még öregotthonként működő épületben, miután befejezik annak felújítását. Idén az épület tatarozása és a történelmi visszatekintő anyaga készül el. A központot jövőben rendeznék be.

Emlékközpont létesül az egykori öregotthon épületében
2017. február 20., hétfő

Háromszázezer eurót költhetnek a szennyvíztisztító bővítésére

Elkezdődhet idén a nyikómalomfalvi szennyvíztisztító állomás bővítése, miután a farkaslaki önkormányzat sikeresen pályázott a korszerűsítéshez szükséges összegre.

Háromszázezer eurót költhetnek a szennyvíztisztító bővítésére
2017. február 10., péntek

Megoldást keresnek a vízhiányra

A vízhiányt tartja a legnagyobb problémának István Adrián székelyderzsi polgármester. Az elmúlt fél évben az elődje által megkezdett projekteken dolgozott. Ezek közül az egyik legfontosabb az akadozó ivóvíz-szolgáltatás. 

2017. február 10., péntek

Megoldást keresnek a vízhiányra

2017. február 09., csütörtök

Csíkszentmiklóson minden a kolbászról szól majd

Negyedik alkalommal tartanak kolbászfesztivált Csíkszentmiklóson szombaton.

Csíkszentmiklóson minden a kolbászról szól majd
Csíkszentmiklóson minden a kolbászról szól majd
2017. február 09., csütörtök

Csíkszentmiklóson minden a kolbászról szól majd

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!