Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

A Teleki Oktatási Központ – szakmai és kulturális intézmény

Gligor Róbert László 2012. november 05., 17:33 utolsó módosítás: 2012. november 05., 18:04

A Teleki Oktatási Központ (TOK) 1995/ben nyitotta meg kapuit mint a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége egyik oktatási intézménye. Ma már nemcsak a pedagógusok országos módszertani központjaként működik, hanem közművelődési feladatokat is ellát a sóvidéki fürdővárosban.

Az első igazgató, Bíró István halála után (1999) Márton Zoltán vette át a központ irányítását, majd miután elnyerte Makfalva polgármesteri tisztségét, idén nyáron távozott. Jelenleg két személy látja el a vezetői feladatokat: Keresztesi Erzsébet gazdasági igazgatóként és menedzserként irányítja az intézményt működtetőcéget, míg Szolláth Hunor oktatási  és kulturális igazgatóként vezeti a tevékenységeket. A mindenki által Dönciként ismert Márton Zoltán a TOK életében markáns személyiség volt, és nyilvánvalóan hiányzik, de megpróbálnak megfelelni a kihívásoknak, amit az ő távozása jelent – mondta el Szolláth Hunor.

Elsősorban oktatási központ

A TOK az RMPSZ országos módszertani központja, de emellett saját kezdeményezéseket is próbál megvalósítani, táborokat, vetélkedőket, rendezvényeket, amelyek célcsoportja a diákság. Ilyenek a Teleki-virág biológiai és természetvédelmi, a Bethlen Gábor történelmi vetélkedők, a legjobb erdélyi és partiumi diákoknak szervezett Mákvirág, a Bandi Dezső fafaragó táborok, a média- és újságíró táborok, a történelmi és művelődéstörténeti szakkollégiumok táborai. Továbbá a pedagógusok számára minden nyáron megrendezik a Bolyai Nyári Akadémiát: az óvonők, tanítók mellett idén a földrajz és biológiai tanárok is Szovátán képezhették tovább magukat, és idén új tárgyként megjelent a Táblagépek az oktatásban is. A TOK könyvadományokkal segíti az erdélyi iskolákat is, idén a budapesti Pro Professione alapítványtól kaptak öt tonna könyvet, amelyekből eddig a szovátai és Kis-Küküllő menti iskolák kaptak, de hamarosan Erdély minden sarkába eljutnak a küldemények.

Kulturális intézmény is

A TOK megpróbál kulturális intézményként is bekapcsolódni a kisváros életébe. Nemrégiben jazz és kamarakórus koncerteket szerveztek, míg a Liszt Ferenc emlékév alkalmából kiállítást és hangversenyt is. Ugyanakkor a Kallós Zoltán alapítvánnyal együttműködve minden májusban népdalvetélkedőt szerveznek Szovátán és környékén, majd húsz gyerek nyáron részt vesz a válaszúti néptánc- és kézműves táborban. A jelentősebb történelmi évfordulók alkalmával is igyekeznek rendezvényekkel jelentkezni: július 4-én trianoni megemlékezésre és koszorúzásra került sor, a Történelmi Vitézi Renddel közösen az 1940-es erdélyi bevonulásra is emlékeztek, de Az én ´48-am címmel esszéversenyt is szerveztek. A Sóvidék folyóirattal közösen más közművelődési rendezvényeket is szerveznek a városban – sorolta a rengeteg eseményt Szolláth Hunor.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS