A Nyárádmentén is „vadásszák” a zászlókat

A Nyárádmentén is „vadásszák” a zászlókat

A prefektus utasítására a nyárádmenti önkormányzatokat is felszólították a napokban: a székely zászló használata törvénytelen, ezért el kell távolítani a középületekről.

Gligor Róbert László

2013. február 12., 21:362013. február 12., 21:36

2013. február 12., 21:442013. február 12., 21:44

Az önkormányzatok egy része szóban, mások írásban kaptak felszólítást a prefektúráról vagy a rendőrségről a napokban, hogy távolítsák el a székely zsászlókat a középületekről. Egyes községek ezt megtették, mások szerint az utasításnak nincs jogalapja, ezért a lobogók a helyükön maradtak. A Kis-Küküllő menti önkormányzatok egyelőre nem kaptak ilyen irányú utasítást, így ott továbbra is helyükön maradtak a zászlók.

Először megvizsgálják a felszólítás törvényességét

Nyárádremetén csupán néhány napja került fel a polgármesteri hivatalnak is helyet adó épület homlokzatára a székely zászló. Magyari Péter polgármestertől megtudtuk: szinte mindenki egyetértett abban, hogy a lobogónak helyen van a bejárat fölött. Hétfőn azonban a helyi rendőrörs egyik munkatársa kereste meg hivatalában az elöljárót azzal, hogy a nyárádszeredai központtól utasították: le kell venni a zászlót. Mivel ezt a rendőr nem tehette meg, a polgármester vette le a zászlót, de alig pár perccel a hatóság munkatársának távozása után saját kezűleg vissza is helyezte. Alig negyed óra múlva a nyárádszeredai körzeti rendőrfőnöktől kapott telefonhívást, amiért a lobogó visszakerült a helyére, továbbá egy fehér személyautóból ismeretlen személyek is fényképezték a zászlót, de távoztak, mielőtt a polgármesternek sikerült volna igazoltatnia őket.

Magyari Péter azt kérte a nyárádszeredai rendőrségtől, küldjenek hivatalos felszólítást írásban, ha a zászlót el kell távolítani, és indokolják meg annak okát is. Ha ilyent kézhez kap, megvizsgáltatja annak törvényességét az ügyvéddel. Ha kiderül, hogy a zászló használata törvénytelen, akkor leveszi, de addig az az épület falán marad – mondta el portálunknak az elöljáró.

„Nem idegen zászló”

Megkeresésünkre Tóth Sándor nyárádszeredai polgármester elmondta: pénteken kapott kézhez egy csütörtök délután faxon érkezett átiratot, amelyben a prefektúra arra szólítja fel, hogy idegen állam zászlaját tilos kifüggeszteni. Tóth hétfőn írásban válaszolt, kifejtve: a prefektúra állítása nem felel meg a valóságnak, mert nincs kifüggesztve a városházára más állam zászlaja. Tudomása szerint a vitatott lobogó egy népcsoport és nem egy állam szimbóluma. „Bár volna másik állam zászlaja, akkor elgondolkodnék, melyiket szabad kitűzni” – fogalmazott a Székelyhonnak a polgármester, aki hozzátette: egyelőre nem távolítja el a zászlót.

Salamoni döntés?

Nyárádgálfalva polgármestere nem kapott felszólítást sem a prefektustól, sem a rendőrségtől. Ennek ellenére hétfőn levették a székház homlokzatáról a székely lobogót, de vissza is kerül – ígérte az elöljáró. Igaz, nem az épületre, hanem annak közvetlen közelébe.

A csíkfalviak sem kaptak felszólítást, ennek ellenére már péntek délután levették a lobogót a községháza faláról. Balogh István polgármester szerint ez csak addig marad így, amíg nem tisztázódik a zászlók kérdése.

Ákosfalván nincs gond

Osváth Csaba polgármester portálunk megkeresésére kifejtette: a községében nincs és nem is kell székely zászló, és ez senkinek nem okoz gondot.

Amikor tavaly felavatták az új községházát, annak tetejére a polgármester felállíttatta a Napot és Holdat mint székely-magyar szimbólumokat. Ez nem törvénytelen és senkit sem sérthet – zárta rövid megjegyzését az elöljáró.

A Kis-Küküllő mentén helyükön a zászlók

Néhány Kis-Küküllő menti önkormányzatnál is érdeklődtünk. Hegyi Mihály szovátai alpolgármester és Dósa Sándor kibédi polgármester elmondták: nem kaptak átiratot vagy felszólítást sem a rendőrségről, sem a prefektúráról, így a székely zászló egyelőre a helyén marad. Vass Imre makfalvi alpolgármester ugyanezt erősítette meg portálunknak, hozzátéve: amíg törvény nem tiltja, addig a zászló náluk is a községházán marad, márpedig a jelenlegi törvény módosítására nem lehet számítani. „Elterelő hadművelet” – legyintett nevetve az elöljáró. Erdőszentgyörgy sem kapott felszólítást, így a városházán maradt a zászló. Ellenben a helyi RMDSZ-szervezethez érkezett felszólítás, hogy székházáról távolítsa el az idegen zászlót – értesültünk Tar András alpolgármestertől. Csibi Attila polgármester, helyi RMDSZ-elnök pillanatnyilag külföldön tartózkodik, így ebben a kérdésben nem sikerült megkérdezni véleményét.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2017. március 02., csütörtök

Több mint fél éven át zsarolták falustársai az idős férfit

Tizenkétezer lejjel és ezerkétszáz euróval „gazdagodott” két Szépvíz községi fiatal. A pénzt egy idős helyi férfit múlt év júliusa óta zsarolva szerezték.

Több mint fél éven át zsarolták falustársai az idős férfit
2017. február 28., kedd

Bikaütéssel búcsúztatták a mulatozás időszakát

Hagyományos bikaütést tartottak Kászonaltízen: a jelentős múlttal rendelkező eseményt minden évben húshagyókedden szervezik meg, majd az éjfélig tartó mulatozás után „eltemetik a telet és a vígságot, hogy minden ember lásson munkához”. 

Bikaütéssel búcsúztatták a mulatozás időszakát
2017. február 27., hétfő

Harmincezer lejre bírságolták a kászonaltízi önkormányzatot

A környezetőrség is ellenőrzést tartott a kászonaltízi önkormányzat által működtetett, fúrt kútból származó vízzel kapcsolatosan. Mivel a szolgáltatás nincs engedélyeztetve, és a szennyvíz belefolyik a Kászon-patakába, 30 ezer lejes bírságot szabtak ki.

Harmincezer lejre bírságolták a kászonaltízi önkormányzatot
2017. február 23., csütörtök

A csíkrákosi Községházára is nemet mondott a törvényszék

Még egy csíki településen kell eltávolítani a Községháza feliratot a polgármesteri hivatalnak otthont adó épületről – a Hargita Megyei Törvényszék ítélete ezúttal Csíkrákos polgármesterét kötelezi erre. A községvezető azt mondta, fellebbezni fognak.

A csíkrákosi Községházára is nemet mondott a törvényszék
2017. február 22., szerda

A gyilkosság miatt továbbra is félelem uralkodik Almáson

A múlt év végén történt gyilkosság óta még mindig nagy a félelem Homoródalmáson – jelentette ki a település polgármestere a Területi Közrendi Hatóság első ülésén. A rendőrség és a csendőrség képviselői támogatásukról biztosították a tisztségviselőt.

2017. február 22., szerda

Korszerű helyiségeket vehetnek használatba

Pontot tettek Csíkpálfalva több éves infrastrukturális beruházásának végére: a községi utak felújítása után befejezték a pálfalvi és delnei kultúrotthonok felújítását, bővítését, valamint elkészült a delnei napközi otthonos óvoda is.

Korszerű helyiségeket vehetnek használatba
2017. február 21., kedd

Emlékközpont létesül az egykori öregotthon épületében

Székely határőr emlékközpontot hoznak létre Szépvízen a szocializmusban még öregotthonként működő épületben, miután befejezik annak felújítását. Idén az épület tatarozása és a történelmi visszatekintő anyaga készül el. A központot jövőben rendeznék be.

Emlékközpont létesül az egykori öregotthon épületében
2017. február 20., hétfő

Háromszázezer eurót költhetnek a szennyvíztisztító bővítésére

Elkezdődhet idén a nyikómalomfalvi szennyvíztisztító állomás bővítése, miután a farkaslaki önkormányzat sikeresen pályázott a korszerűsítéshez szükséges összegre.

Háromszázezer eurót költhetnek a szennyvíztisztító bővítésére
2017. február 10., péntek

Megoldást keresnek a vízhiányra

A vízhiányt tartja a legnagyobb problémának István Adrián székelyderzsi polgármester. Az elmúlt fél évben az elődje által megkezdett projekteken dolgozott. Ezek közül az egyik legfontosabb az akadozó ivóvíz-szolgáltatás. 

2017. február 10., péntek

Megoldást keresnek a vízhiányra

2017. február 09., csütörtök

Csíkszentmiklóson minden a kolbászról szól majd

Negyedik alkalommal tartanak kolbászfesztivált Csíkszentmiklóson szombaton.

Csíkszentmiklóson minden a kolbászról szól majd
Csíkszentmiklóson minden a kolbászról szól majd
2017. február 09., csütörtök

Csíkszentmiklóson minden a kolbászról szól majd

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!