Látványosan emelkedett a bárányhús ára is

Látványosan emelkedett a bárányhús ára is

Jelentősen drágult a bárányhús. Meg kell érje a gazdának is értékesíteni az állatokat

Fotó: Haáz Vince

Nemcsak a helyi termelői piacokon, az üzletekben is jelentősen megdrágult a hagyományos húsvéti alapanyag, a bárányhús. Míg tavaly Marosvásárhelyen 28–30 lejért haza is szállították a levágott bárányt, idén már 40–42 lejnél kezdődik kilogrammja, Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen is hasonlóan magasak az árak. Gyergyószentmiklóson a legolcsóbb a húsvéti eledel.

Simon Virág

Fülöp-Székely Botond

Barabás Hajnal

2022. április 13., 11:242022. április 13., 11:24

2022. április 15., 02:242022. április 15., 02:24

Idén nemcsak a helyi termelői csoportokban néztünk szét, nagy üzletek árjegyzékeit böngésztük, hanem meglátogattunk egy juhászt is, akinek 1600 állata van a Balavásár melletti Egrestőn.

Pap Józseffel az egrestői határban találkoztunk, ahová terepjáróval jutottunk ki. Hajnalban már segédjével kihajtotta a nyájat, hogy friss füvet legeljenek: az 1600 példányból álló nyájnak, csak a nagyobb része volt vele.

Séta közben megtudtuk, hogy míg egész télen szalmát és törökbúzát fogyasztottak az állatok, egy hete, amióta kihajtották őket a mezőre, már szinte ott jóllaknak, nem kell sokkal pótolni. Idén nem kellett törökbúzát vegyen, mert tavaly jó termésnek örülhettek: hét hektáron volt kukoricásuk, de azelőtti években bizony pótolni kellett.

Idézet
Tavaly élősúlyban 14,40 lejért adtuk el külföldre, idén, ha megmaradna a 20 lejes ár, élősúlyban elégedettek lennénk. Én nem most húsvétkor adom el a bárányokat, hanem majd augusztusban. Mivel nincs pásztor, aki fejjen, és ára sincs a tejnek, illetve ilyen nagy állománynál a sajtot, ordát sem lehet jól értékesíteni, én az anyjuk mellett hagyom a bárányokat augusztusig, és majd csak akkor adom el őket. Akkor már 30 kiló körüliek lesznek

– avatott be a terveibe, s közben folyamatosan az állatokon a szeme, odafigyel a szinte a lábához dörgölődő kosra is, az ugyanis tudja, hogy a gazda zsebében mindig van pár szem kukorica.

Galéria

Fotó: Haáz Vince

Munkaerőhiány van

Pap József arról is beszélt, hogy milyen nehéz megbízható munkást kapni, aki legelteti a nyájat, éjszaka pedig vigyázz rájuk. A környéket legalább 15 éve elkerülik a farkasok, friss medvenyomokat azonban láttak már idén is, de egyelőre nem közelítette meg a nyájat a nagyvad.

Idézet
Pár évvel ezelőtt még a báránybőröket is megvették, most már a gyapjú sem kell senkinek, 5 lejért nyírnak egy juhot, ingyen viszik el a gyapjút, és mi örvendünk, hogy elviszik, mert nincs hol tároljuk. Egyre nagyobbak a költségek az állattartással, így meg kell kérni a bárányhús árát is, másképp nem érdemes velük foglalkozni. A 20 lejes ár élősúlyban nem sok, ha figyelembe vesszük, hogy mennyi a költség

– részletezte.

Hiába drága, úgyis kell

A Maros megyei helyi termelők Facebook-csoportjában már két hete keresik és kínálják a bárányokat. Az első napokban még felhördültek a vásárlók azon, hogy élősúlyban 20 lejbe, házhoz szállítva pedig 40–42 lejbe kerül a bárány- és gidahús, de aztán, aki akart, rendelt és kért, aki nem, az kimaradt a beszélgetésekből.

A kínált bárányok átlagosan 20 kilósak élősúlyban, aki kért, annak a napokban házhoz is szállítják a frissen vágott állatot.

Idén Marosvásárhelyen a nagypiacon nem nyitják meg az időszakos vágóhidat, így nem lehet ott élő bárányt venni, és levágatni. A nagyáruházakban, mészárszékekben van bárányhús, az egyik francia érdekeltségű nagyáruházban 65 lejért adják kilogrammját, más üzletekben pedig 49,9 lejnél kezdődött a húsvéti eledel kilogrammja.

Galéria

Fotó: Haáz Vince

Üzletből vagy gazdától

Székelyudvarhelyen már nem igazán találni olyan üzletet, ahol kilogrammonként 50 lej alatt kínálnák a bárányhúst.

Van, ahol 49,99 lejbe kerül egy kilogramm, máshol pedig 51–52 lejt kérnek a húsvéti ünnepi ebédek nélkülözhetetlen hozzávalójáért.

Valamivel jobban jár az, aki közvetlenül az állattartóktól vásárol, hiszen ők 20–25 lej kilogrammonkénti árat szabtak meg, ha élősúlyban vásárolunk bárányt; levágva már ugyanez 40–42 lejbe kerül. Utóbbi esetben félbe vágva és egészben kínálják a jószágokat.

Összességében több mint tíz lejjel drágult tavalyhoz képest a hús kilogrammonkénti ára a vendéglátásban dolgozók szerint.

Gyergyószentmiklóson nem működtetnek bárányok levágására alkalmas kisvágóhidat, ezért a helyiek többnyire a gazdáktól szerzik be a húsvéti asztalra szánt bárányt, általában már hetekkel korábban lefoglalva azokat. A gazdák saját udvarukon vágják le az állatot és konyhakészen adják tovább, egészben, vagy félben.

Gyergyószentmiklóson egyelőre 35–40 lej a levágott bárány kilója.

Inkább élősúlyban értékesítik

„Nagyon sok juhtartó gazda élősúlyban értékesíti a bárányokat, mert jó árban el tudják adni, 19–20 lejért kilogrammját” – osztotta meg érdeklődésünkre Balázs Tünde, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének juhtenyésztésben illetékes falugazdásza. Hozzátette,

nagy a kereslet rá külföldről, ezért sokan exportálnak is.

Ráadásul mivel ősszel is jó ára van a báránynak, így egyre többen döntenek úgy, hogy nem vágják le a bárányokat húsvétkor, hanem hagyják őszig az anyajuh mellett, így fejni sem kell az állatokat. Mindez magyarázza azt, hogy miért árulnak kevesebben bárányhúst a piacokon. Tőle tudjuk, hogy

a Kászonokból is érkeznek majd gazdák a csíkszeredai piacra szerdán vagy csütörtökön bárányhússal, amelyeket kilogrammonkénti 40-45 lejért terveznek eladni.

„Ez megfelel az élősúlyi ár kétszeresének, hiszen több munka van vele, az ideiglenes vágópont engedélyeztetésétől kezdve az értékesítésig” – jegyezte meg.

Galéria

Két kiló bárányhús közel 100 lej. Leírni is sok, hiszen a megvett eledel egy része csont

Fotó: Erdély Bálint Előd

Míg a korábbi években már a nagyhét elején lehetett bárányhúst vásárolni, idén a hét első napjaiban még nem jelentek meg az eladó gazdák. Mint Graur Adrian, a csíkszeredai önkormányzati piacgondnoka érdeklődésünkre elmondta,

évről évre egyre kevesebben jelentkeznek be a piacra, hogy bárányhúst áruljanak.

„A juhtartó gazdák inkább élősúlyban adják el a bárányt, jó áron” – erősítette meg ő is a falugazdász iménti következtetését. Mint magyarázta, eddig Sófalváról jelezte egy gazda, hogy érkezik a piacra, ő évek óta idejár eladni a bárányhúst, és nem tudja, hogy még lesz-e rajta kívül eladó. A piac melletti termelők csarnokában már lehetett bárányhúst kapni, kilóját 48,5 lejért árulták.

Van, aki vesz, van, aki nem

„Annyit költünk idén is húsvétra, mint tavaly, mivel falun élünk, sok mindent magunk megtermelünk, a tojást, sonkát, kolbászt sem kell megvegyük.

Idézet
Bárányhúst azonban minden évben szoktunk venni, idén sem lesz másként, még akkor is, ha drágább, mint tavaly, hiszen a húsvéti ünnepi asztalon ott a helye

– válaszolta érdeklődésünkre a csíkmadarasi Antal Piroska, hozzátéve, hogy most a piacon kis zöldséget, retket, paradicsomot és sajtot vásárolt. „Nagyon keveset költök idén a húsvéti ünnepre, csak egy kevés kolbász, sonka kerül az ünnepi asztalra. Bárányhúst nem veszek, mert nem futja rá, hiszen albérletet, számlákat is fizetek” – osztotta meg egy csíkszeredai nyugdíjas.

A tavalyi árakról itt írtunk részletesen, illetve azt megelőzően egy táblázatot is összeállítottunk, hogy a korábbi években hogyan alakult a bárányhús ára.

3 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 25., kedd

Felszámolták a sertéspestisgócot Hargita megyében

Feloldotta kedden az egy hónapja elrendelt tilalmakat a Csíkszentmihály községhez tartozó Lóvész környékén a Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság.

Felszámolták a sertéspestisgócot Hargita megyében
2024. június 25., kedd

„Örökölt” tulajdonjogi probléma miatt lehetetlen helyzetbe került a székelyudvarhelyi városháza és több lakó

Magántulajdonban lévő terület birtokbavétele és használata miatt hívta perbe a székelyudvarhelyi városházát egy illető, akinek saját területét törvénytelenül vette birtokba a korábbi városvezetés.

„Örökölt” tulajdonjogi probléma miatt lehetetlen helyzetbe került a székelyudvarhelyi városháza és több lakó
2024. június 25., kedd

Szünetelni fog az áramszolgáltatás szerdán több székelyudvarhelyi utcában

A villamossági vállalat értesítése szerint szerdán, június 26-án hat székelyudvarhelyi utcában lesz áramszünet javítási munkálatok miatt – adta hírül kedden a városháza.

Szünetelni fog az áramszolgáltatás szerdán több székelyudvarhelyi utcában
2024. június 25., kedd

Párakapuk teszik elviselhetőbbé a hőséget Kézdivásárhelyen

Három helyszínen üzemelt be párakapukat Kézdivásárhely önkormányzata annak érdekében, hogy a gyalogosok kicsit felfrissülhessenek a nyári forróság idején.

Párakapuk teszik elviselhetőbbé a hőséget Kézdivásárhelyen
2024. június 25., kedd

A túlélésért küzdöttek az autóba zsúfolt sertések, mint kiderült, hiába

Sertéspestis miatt karantén alá vont területről szállított harminc állatot egy furgonba zsúfolva egy román állampolgárságú férfi, a pénzügyőrök az M44-es autóút egyik pihenőjében állították meg a járművet Békés vármegyében.

A túlélésért küzdöttek az autóba zsúfolt sertések, mint kiderült, hiába
2024. június 25., kedd

Kisiskolások lélekkel neveléséhez nyújt segédkezet a Turul Iroda kiadványa

Elemi iskolásokkal foglalkozó pedagógusoknak, csoportvezetőknek hasznos kézikönyvet adott ki a sepsiszentgyörgyi Turul Iroda, a Berde Mózsa kör délutáni foglalkozásain 12 év alatt felgyűlt tapasztalatokat hasznosítva.

Kisiskolások lélekkel neveléséhez nyújt segédkezet a Turul Iroda kiadványa
2024. június 25., kedd

Közel kétezer külhoni szervezet nyert támogatást az Együttműködő Nemzet Program keretében

Közel kétezer külhoni szervezet nyert támogatást az Együttműködő Nemzet Program „Külhoni szervezetek működésének, fejlesztéseinek, eszközbeszerzéseinek, valamint programjainak és rendezvényeinek támogatása” című pályázati kiírás keretében.

Közel kétezer külhoni szervezet nyert támogatást az Együttműködő Nemzet Program keretében
2024. június 25., kedd

Takarékosságra intik a Kovászna megyei vízfogyasztókat

A sepsiszentgyörgyi székhelyű regionális vízszolgáltató, a Közüzemek Rt. kedden felhívta a fogyasztók figyelmét: a szárazságra való tekintettel használják felelősséggel a vezetékes ivóvizet.

Takarékosságra intik a Kovászna megyei vízfogyasztókat
2024. június 25., kedd

Ajtótól falig rongáltak a vendég labdarúgók az elveszített osztályozó után

Nem bírták lenyelni a vereséget a resináriak a Gyergyószentmiklóson elveszített osztályozó után, az öltözőbe menet és odabent is rongáltak. Ezek helyreállítása a kisebb probléma, a 3. Liga kezdetéig azonban sokkal több a teendő a stadionban.

Ajtótól falig rongáltak a vendég labdarúgók az elveszített osztályozó után
2024. június 25., kedd

Lakóházban keletkezett tűz Sóváradon

Mintegy ötven négyzetméteren terjedtek el a lángok kedden délután egy sóváradi lakóházban. A Maros megyei tűzoltóság értesítése szerint nem történt sérülés.

Lakóházban keletkezett tűz Sóváradon
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!