Látványosan emelkedett a bárányhús ára is

Látványosan emelkedett a bárányhús ára is

Jelentősen drágult a bárányhús. Meg kell érje a gazdának is értékesíteni az állatokat

Fotó: Haáz Vince

Nemcsak a helyi termelői piacokon, az üzletekben is jelentősen megdrágult a hagyományos húsvéti alapanyag, a bárányhús. Míg tavaly Marosvásárhelyen 28–30 lejért haza is szállították a levágott bárányt, idén már 40–42 lejnél kezdődik kilogrammja, Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen is hasonlóan magasak az árak. Gyergyószentmiklóson a legolcsóbb a húsvéti eledel.

Simon Virág

Fülöp-Székely Botond

Barabás Hajnal

2022. április 13., 11:242022. április 13., 11:24

2022. április 15., 02:242022. április 15., 02:24

Idén nemcsak a helyi termelői csoportokban néztünk szét, nagy üzletek árjegyzékeit böngésztük, hanem meglátogattunk egy juhászt is, akinek 1600 állata van a Balavásár melletti Egrestőn.

Pap Józseffel az egrestői határban találkoztunk, ahová terepjáróval jutottunk ki. Hajnalban már segédjével kihajtotta a nyájat, hogy friss füvet legeljenek: az 1600 példányból álló nyájnak, csak a nagyobb része volt vele.

Séta közben megtudtuk, hogy míg egész télen szalmát és törökbúzát fogyasztottak az állatok, egy hete, amióta kihajtották őket a mezőre, már szinte ott jóllaknak, nem kell sokkal pótolni. Idén nem kellett törökbúzát vegyen, mert tavaly jó termésnek örülhettek: hét hektáron volt kukoricásuk, de azelőtti években bizony pótolni kellett.

Idézet
Tavaly élősúlyban 14,40 lejért adtuk el külföldre, idén, ha megmaradna a 20 lejes ár, élősúlyban elégedettek lennénk. Én nem most húsvétkor adom el a bárányokat, hanem majd augusztusban. Mivel nincs pásztor, aki fejjen, és ára sincs a tejnek, illetve ilyen nagy állománynál a sajtot, ordát sem lehet jól értékesíteni, én az anyjuk mellett hagyom a bárányokat augusztusig, és majd csak akkor adom el őket. Akkor már 30 kiló körüliek lesznek

– avatott be a terveibe, s közben folyamatosan az állatokon a szeme, odafigyel a szinte a lábához dörgölődő kosra is, az ugyanis tudja, hogy a gazda zsebében mindig van pár szem kukorica.

Galéria

Fotó: Haáz Vince

Munkaerőhiány van

Pap József arról is beszélt, hogy milyen nehéz megbízható munkást kapni, aki legelteti a nyájat, éjszaka pedig vigyázz rájuk. A környéket legalább 15 éve elkerülik a farkasok, friss medvenyomokat azonban láttak már idén is, de egyelőre nem közelítette meg a nyájat a nagyvad.

Idézet
Pár évvel ezelőtt még a báránybőröket is megvették, most már a gyapjú sem kell senkinek, 5 lejért nyírnak egy juhot, ingyen viszik el a gyapjút, és mi örvendünk, hogy elviszik, mert nincs hol tároljuk. Egyre nagyobbak a költségek az állattartással, így meg kell kérni a bárányhús árát is, másképp nem érdemes velük foglalkozni. A 20 lejes ár élősúlyban nem sok, ha figyelembe vesszük, hogy mennyi a költség

– részletezte.

Hiába drága, úgyis kell

A Maros megyei helyi termelők Facebook-csoportjában már két hete keresik és kínálják a bárányokat. Az első napokban még felhördültek a vásárlók azon, hogy élősúlyban 20 lejbe, házhoz szállítva pedig 40–42 lejbe kerül a bárány- és gidahús, de aztán, aki akart, rendelt és kért, aki nem, az kimaradt a beszélgetésekből.

A kínált bárányok átlagosan 20 kilósak élősúlyban, aki kért, annak a napokban házhoz is szállítják a frissen vágott állatot.

Idén Marosvásárhelyen a nagypiacon nem nyitják meg az időszakos vágóhidat, így nem lehet ott élő bárányt venni, és levágatni. A nagyáruházakban, mészárszékekben van bárányhús, az egyik francia érdekeltségű nagyáruházban 65 lejért adják kilogrammját, más üzletekben pedig 49,9 lejnél kezdődött a húsvéti eledel kilogrammja.

Galéria

Fotó: Haáz Vince

Üzletből vagy gazdától

Székelyudvarhelyen már nem igazán találni olyan üzletet, ahol kilogrammonként 50 lej alatt kínálnák a bárányhúst.

Van, ahol 49,99 lejbe kerül egy kilogramm, máshol pedig 51–52 lejt kérnek a húsvéti ünnepi ebédek nélkülözhetetlen hozzávalójáért.

Valamivel jobban jár az, aki közvetlenül az állattartóktól vásárol, hiszen ők 20–25 lej kilogrammonkénti árat szabtak meg, ha élősúlyban vásárolunk bárányt; levágva már ugyanez 40–42 lejbe kerül. Utóbbi esetben félbe vágva és egészben kínálják a jószágokat.

Összességében több mint tíz lejjel drágult tavalyhoz képest a hús kilogrammonkénti ára a vendéglátásban dolgozók szerint.

Gyergyószentmiklóson nem működtetnek bárányok levágására alkalmas kisvágóhidat, ezért a helyiek többnyire a gazdáktól szerzik be a húsvéti asztalra szánt bárányt, általában már hetekkel korábban lefoglalva azokat. A gazdák saját udvarukon vágják le az állatot és konyhakészen adják tovább, egészben, vagy félben.

Gyergyószentmiklóson egyelőre 35–40 lej a levágott bárány kilója.

Inkább élősúlyban értékesítik

„Nagyon sok juhtartó gazda élősúlyban értékesíti a bárányokat, mert jó árban el tudják adni, 19–20 lejért kilogrammját” – osztotta meg érdeklődésünkre Balázs Tünde, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének juhtenyésztésben illetékes falugazdásza. Hozzátette,

nagy a kereslet rá külföldről, ezért sokan exportálnak is.

Ráadásul mivel ősszel is jó ára van a báránynak, így egyre többen döntenek úgy, hogy nem vágják le a bárányokat húsvétkor, hanem hagyják őszig az anyajuh mellett, így fejni sem kell az állatokat. Mindez magyarázza azt, hogy miért árulnak kevesebben bárányhúst a piacokon. Tőle tudjuk, hogy

a Kászonokból is érkeznek majd gazdák a csíkszeredai piacra szerdán vagy csütörtökön bárányhússal, amelyeket kilogrammonkénti 40-45 lejért terveznek eladni.

„Ez megfelel az élősúlyi ár kétszeresének, hiszen több munka van vele, az ideiglenes vágópont engedélyeztetésétől kezdve az értékesítésig” – jegyezte meg.

Galéria

Két kiló bárányhús közel 100 lej. Leírni is sok, hiszen a megvett eledel egy része csont

Fotó: Erdély Bálint Előd

Míg a korábbi években már a nagyhét elején lehetett bárányhúst vásárolni, idén a hét első napjaiban még nem jelentek meg az eladó gazdák. Mint Graur Adrian, a csíkszeredai önkormányzati piacgondnoka érdeklődésünkre elmondta,

évről évre egyre kevesebben jelentkeznek be a piacra, hogy bárányhúst áruljanak.

„A juhtartó gazdák inkább élősúlyban adják el a bárányt, jó áron” – erősítette meg ő is a falugazdász iménti következtetését. Mint magyarázta, eddig Sófalváról jelezte egy gazda, hogy érkezik a piacra, ő évek óta idejár eladni a bárányhúst, és nem tudja, hogy még lesz-e rajta kívül eladó. A piac melletti termelők csarnokában már lehetett bárányhúst kapni, kilóját 48,5 lejért árulták.

Van, aki vesz, van, aki nem

„Annyit költünk idén is húsvétra, mint tavaly, mivel falun élünk, sok mindent magunk megtermelünk, a tojást, sonkát, kolbászt sem kell megvegyük.

Idézet
Bárányhúst azonban minden évben szoktunk venni, idén sem lesz másként, még akkor is, ha drágább, mint tavaly, hiszen a húsvéti ünnepi asztalon ott a helye

– válaszolta érdeklődésünkre a csíkmadarasi Antal Piroska, hozzátéve, hogy most a piacon kis zöldséget, retket, paradicsomot és sajtot vásárolt. „Nagyon keveset költök idén a húsvéti ünnepre, csak egy kevés kolbász, sonka kerül az ünnepi asztalra. Bárányhúst nem veszek, mert nem futja rá, hiszen albérletet, számlákat is fizetek” – osztotta meg egy csíkszeredai nyugdíjas.

A tavalyi árakról itt írtunk részletesen, illetve azt megelőzően egy táblázatot is összeállítottunk, hogy a korábbi években hogyan alakult a bárányhús ára.

3 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2022. április 13., szerda

Mentőöv az erdélyi épített örökségnek

Négy év alatt európai uniós pénzből újul meg a vajdahunyadi, a torockószentgyörgyi és a segesvári vár, gernyeszegi Teleki-kastély, a maroshévízi Urmánczy-kastély és más partiumi, székelyföldi kastélyok, kúriák.

Mentőöv az erdélyi épített örökségnek
2022. április 13., szerda

Ínycsiklandó halászlé

Precíz és időigényes munkára van szükség, ha halászlevet szeretnénk készíteni, ám nem riadt vissza a feladattól Karácsony József, a Főnix Konyha szakácsa, aki néhány hasznos praktikát is bemutatott a főzés során, amelyekkel megkönnyíthetjük a dolgunkat.

Ínycsiklandó halászlé
Ínycsiklandó halászlé
2022. április 13., szerda

Ínycsiklandó halászlé

2022. április 13., szerda

A vészhelyzet idején bevált, állandósítják a távkonzultációt az egészségügyi alapellátásban

A fertőző, valamint a krónikus betegségek esetében a járványhelyzet miatt bevezetett korlátozások feloldása után is megmarad a távkonzultációk lehetősége az egészségügyi alapellátási rendszerben.

A vészhelyzet idején bevált, állandósítják a távkonzultációt az egészségügyi alapellátásban
2022. április 12., kedd

Az önkormányzatokon múlik a népszámlálás önkitöltő szakaszának sikere

Nem a lakosság digitális kompetenciáján, hanem az önkormányzatok szervezési kapacitásán múlik, hogy milyen mértékben regisztrálnak az erdélyi magyarok a népszámlálás első szakaszában.

Az önkormányzatokon múlik a népszámlálás önkitöltő szakaszának sikere
2022. április 12., kedd

Továbbra is támogatják a civil kezdeményezések megvalósítását

Maros megye idei költségvetéséből 3,12 millió lej jut a civil szervezeteknek, amelyet a saját tevékenységi területükön tudnak felhasználni.

Továbbra is támogatják a civil kezdeményezések megvalósítását
2022. április 12., kedd

Korszerűsítik a vízhálózatot Tusnádfürdőn

Modernizálják a tusnádfürdői vízhálózatot, a beruházást közel 39 millió lejjel finanszírozza a fejlesztési minisztérium – tájékoztat közleményében az RMDSZ. 

Korszerűsítik a vízhálózatot Tusnádfürdőn
2022. április 12., kedd

Hatalmas tétje van a népszámlálásnak, de ezt Hargita megyében még nem érzik

Országos átlag alatti a részvétel a népszámlálás online szakaszában Hargita megyében – hangzott el Borboly Csaba, az RMDSZ Csíki Területi Szervezet elnöke és Korodi Attila, Csíkszereda polgármesterének közös sajtótájékoztatóján kedden. 

Hatalmas tétje van a népszámlálásnak, de ezt Hargita megyében még nem érzik
2022. április 12., kedd

Zöldövezeti szépségverseny Sepsiszentgyörgyön

Sepsiszentgyörgy önkormányzata harmadik alkalommal hirdeti meg a Virágos Sepsiszentgyörgy nevű zöldövezeti szépségversenyét.

Zöldövezeti szépségverseny Sepsiszentgyörgyön
2022. április 12., kedd

Magyar szempontból különösen fontos a népszámlálás

„Nagy tétje van a magyar közösség számára a népszámlálásnak, hiszen kiderül, hogy hol maradt meg a húszszázalékos arány, hol tudjuk megőrizni jogainkat” – hangzott el azon a keddi sajtótájékoztatón, ahol a népszámlálás fontosságát hangsúlyozták.

Magyar szempontból különösen fontos a népszámlálás
2022. április 12., kedd

A Suta-tó mocsarába ragadt egy ló – kimentették

Mocsárból kellett kiszabadítani egy lovat a csíkszeredai Suta-tónál hétfőn délután. A rendőrség és önkéntesek akciója végül eredményesnek bizonyult, a jószág nem sérült meg, azonnal lábra állt és enni kezdett.

A Suta-tó mocsarába ragadt egy ló – kimentették
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM