Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
HIRDETÉS

Íme, Székelyföld legnagyobb munkáltatói

Iszlai Katalin 2019. december 28., 20:04

Míg Csíkszéken a dohány-, Udvarhelyen pedig az italkereskedésben érdekelt a térség legnagyobb árbevétellel rendelkező cége, Marosszéken az energia- és a gyógyszeripar áll az élen – derül ki az Omnibus.ro összesítéséből. Az 50 legmagasabb árbevételű, illetve legtöbb alkalmazottat foglalkoztató céget tartalmazó listára idén legkevesebb 101 millió lejes üzleti forgalommal vagy 276 alkalmazottal lehetett felkerülni. Emellett a székelyföldi közbirtokosságok 25-ös rangsorát is elkészítették.

Íme, Székelyföld legnagyobb munkáltatói
galéria
• Forrás: Omnibus.ro • Infografika: Tóth Szilárd

Évente nyilvánosságra hozza Székelyföld 50 legmagasabb árbevételű, illetve legtöbb alkalmazottat foglalkoztató vállalkozásának rangsorát az Omnibus.ro szolgáltatáskereső portál. A pénzügyminisztérium által augusztusban közzétett, 2018-ra vonatkozó adatsor mentén összeállított elemzésben továbbá a székelyföldi közbirtokosságok 25-ös rangsorát is elkészítették szintén a gazdasági tevékenységekből származó bevételeik alapján.

Székelyföld legnagyobb árbevételű cégeinek toplistáját a korábbi évekhez hasonlóan továbbra is a marosvásárhelyi székhelyű E.ON Energie România gázszolgáltató vállalat vezeti,

még annak ellenére is, hogy a cég 2017-ben jegyzett 4,73 milliárd lejes árbevétele 2018-ra 3,71 milliárd lejre csökkent. Ehhez a 22 százalékos csökkenéshez azonban köze lehet az E.ON csoport másik tagjának, az E.ON Gaz Furnizare nevű szolgáltatónak látványos fejlődése: a második helyre előlépő szolgáltató 2017-es 509 millió lejes árbevétele tavaly 1,82 milliárd lejre emelkedett.

A harmadik helyen szintén marosvásárhelyi vállalat szerepel, mégpedig az Azomureș vegyipari kombinát 1,75 milliárd lejes árbevétellel. Negyedik az E.ON Csoport harmadik tagja, a Delgaz Grid gázszolgáltató 1,45 milliárd lejes árbevétellel, ötödik pedig a gyógyszeripari Pharmafarm 929 millió lejjel.

A lista hatodik helyén kapott helyet az első nem Maros megyei cég: a borszéki (Hargita megye) Romaqua Csoport 14 százalékos növekedés után 823 millió lejes árbevételt könyvelt el tavaly.

Hetedik lett a brassói tejgyár baróti központja (468 millió lej), nyolcadik az Amigo & Intercost szeszes italok nagykereskedelmében érdekelt vállalat (399 millió lej), kilencedik a dohányipari termékeket forgalmazó M. Tabac csíkszeredai vállalat (392 millió lej), tizedik pedig a marosszéki Hirschmann Románia autóipari vállalat (374 millió lej). Az 50 legnagyobb árbevételű székelyföldi vállalkozás közül a legtöbb marosszéki, majd Udvarhelyszék, Alsó-Háromszék, Csíkszék, Felső-Háromszék és Gyergyószék következik a sorban.

Az 50 cég összesített árbevétele 18,87 milliárd lej volt tavaly.

A székelyföldi összesített rangsor mellett a hagyományos székely székek szerinti lebontást is közlik minden évben. A marosszéki dobogósokat fentebb már említettük, így ezúttal csak Csík-, Udvarhely- és Gyergyószék legjobbjaira térünk ki.

Csíkszéken:

 • a legnagyobb árbevételű vállalkozás a már említett M. Tabac (392 millió lej);
 • a második helyezett a csíkszentkirályi székhelyű Hargita Gyöngye Rt. ásványvíz-palackozó 115 millió lejes árbevétellel;
 • harmadik 108 millió lejes bevétellel a faipari termékeket gyártó csíkszeredai Iris Service;
 • majd az Ing Service építkezési cég (64 millió lej);
 • a Lactate Harghita tejfeldolgozó (58 millió);
 • a tusnádi Apemin ásványvíz-palackozó (57 millió);
 • illetve a Harmopan pékség (56 millió) következnek a listán.

A legnagyobb árbevételű 50 csíkszéki cég összesített hozama 1,7 milliárd lej volt tavaly.

Udvarhelyszéken:

 • az első helyezett az oda bejegyzett Amigo & Intercost (399 millió lej);
 • utána az építőanyagokat és különböző berendezéseket forgalmazó Melinda Impex Steel következik a sorban 240 millió lejes árbevétellel;
 • a harmadik helyen pedig a Merkúr üzletláncot működtető Elan-Trió szerepel 203 millió lejes bevétellel.

A dobogósokat a Melinda Impex Instal követi 187 millió lejes árbevétellel, majd a Coats Románia székelyudvarhelyi kirendeltsége (160 millió lej), a nyomdaipari Infopress Group (138 millió) és az Impar Kft. gumiabroncs-szaküzlet (108 millió lej) következnek a sorban.

A rangsorban szereplő udvarhelyszéki vállalatok árbevétele összesen 3 milliárd lej volt.

Gyergyószéken:

 • a Borszéki ásványvizet gyártó első helyezett Romaqua Csoport (823 millió lej) az első;
 • jócskán lemaradva szerezte meg a második helyet a Benedek húsipari termékeket gyártó és forgalmazó Arterimpex 55 millió lejes árbevétellel;
 • a harmadik helyen az Explosiv Group sportfelszereléseket forgalmazó cég szerepel 35 millió lejes bevétellel;
 • ezt követi a fa- és bútoriparban érdekelt Industry Transilvan (34 millió lej);
 • a cipőgyártásban érdekelt Toplita (31 millió);
 •  továbbá a Genex fafeldolgozó (28 millió lej).

A gyergyói cégek összesített árbevétele 1,5 milliárd lej volt 2018-ban.

A legnagyobb munkaadók

Székelyföld legtöbb alkalmazottat foglalkoztató cége a Delgaz Grid 4219 alkalmazottal, második az 1983 személynek munkát adó Romaqua Csoport, harmadik pedig az Azomureș 1181 dolgozóval. Marosszéken a már említettek után a Hirschmann Románia foglalkoztatja a legtöbb alkalmazottat, 1086 személyt.

Csíkszéken az Iris Service ad munkát a legtöbb személynek, 1129 alkalmazottjával a csíkszeredai cég az összesített székelyföldi lista negyedik helyén szerepel. Csíkszék második legnagyobb munkaadója a Hargita Gyöngye 391 alkalmazottal, a harmadik pedig az Imperial Wet nemzetközi áruszállításban érdekelt cég 373 alkalmazottal.

Udvarhelyszéken azt Ikos Conf készruhagyár büszkélkedhet a legtöbb alkalmazottal (852), második helyen pedig az ugyanezen cégcsoport érdekeltségébe tartozó Norada készruhagyár szerepel 847 alkalmazottal. A harmadik helyezett az Amigo & Intercost 724 személyt foglalkoztató cég lett.

Gyergyószéken a Romaqua Csoportot követően a Toplita végzett a második helyen 264 alkalmazottal, harmadik pedig a ruhaiparban érdekelt Romtop Industries lett 262 alkalmazottal.

Székelyföld 50 legnagyobb munkaadója összesen 31 291 alkalmazottat foglalkoztat.

Közbirtokosságok rangsora

A cégek mellett a székelyföldi közbirtokosságokat is vizsgálta az Omnibus.ro, amelyeket a gazdasági tevékenységből származó bevételeik alapján rangsoroltak. Kiemelték ugyanakkor, hogy

noha a közbirtokosságok bevételéhez esetenként hozzáadódnak a területalapú támogatásokból származó bevételek is, ezeket a lista összeállításakor figyelmen kívül hagyták.

Ennek alapján Székelyföld legeredményesebb közbirtokossága a gyergyóalfalvi 11 millió lejes gazdasági árbevétellel, ezt követi a 18. helyről az előkelő másodikra előlépő Csíkjenőfalvi Tercs Közbirtokosság 8,1 millió lejes bevétellel (2017-ben 1,9 millió lej). Harmadik a zetelaki közbirtokosság 7,6 millió lejjel, negyedik a szovátai 7,1 millió lejjel, ötödik pedig a gyergyóditrói 4,2 millió lejjel. Az első tíz között szerepel még a homoródalmási közbirtokosság (3,9 millió lej), a csíkszentimrei (3,8 millió), a gyergyószárhegyi (3,6 millió), a csíkszentgyörgyi (3,4 millió) és a gyergyószentmiklósi (3,3 millió lej).

 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat