Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Egyre több szülő érzi úgy, jobban tudja, hogyan kellene oktatnia a tanárnak

Molnár Rajmond 2019. január 11., 20:30
HIRDETÉS

Manapság a szülők egyre inkább próbálnak beleszólni a pedagógusok munkájába, sokszor még a szakmaisággal kapcsolatosan is véleményt alkotnak – avattak be a megkérdezett oktatásban dolgozók.

Tanulás otthon. Nem mindig értenek egyet a szülők a pedagógusokkal, és ennek sokszor hangot is adnak Fotó: Veres Nándor

„Régebben a szülő partnere volt a tanítóknak, tanároknak, nem az ellensége, mint napjainkban. Természetesen nem minden szülő, de egyre többen” – mesélte tapasztalatait érdeklődésünkre egy vidéki pedagógus. Mint mondta, a jelenség vidéken még nincs annyira elterjedve, viszont a kollégáitól hallottak alapján a városi tanintézményekbe egyre jobban begyűrűzik ez a mentalitás. Példaként a több székelyföldi városban is működő olyan típusú oktatási formákat említette, ahol a szülők anyagiakkal is hozzájárulnak az oktatás minőségének szinten tartásához.

Ha egy szülő anyagi támogatást ad, valószínűleg jobban felhatalmazva érzi magát arra, hogy beleszólhasson az oktatás mikéntjébe.

Olyat is hallottam a kollégáimtól, hogy ezekben az osztályokban a szülők mondják meg, milyen leckék lennének szükségesek és milyenek nem, vagy úgy általában mire is kellene fektetnie a hangsúlyt az oktatónak” – magyarázta. Holott – folytatta – a szülőknek mégiscsak meg kellene bízniuk a pedagógusokban, hiszen szakmailag ők vannak felkészítve arra, hogy miként kell tanítani, illetve milyen tananyagrészek szükségesek gyerekeik oktatásához.

„Van egy olyan szülői réteg, amely bizony elég gyakran véleményt nyilvánít, szinte naponta. Nemcsak az iskolai oktatás menetéről, hanem a szakmaiságról is. Nem volt ez mindig így, de manapság egyre többször előfordul” – fogalmazott a téma kapcsán László Károly iskolaigazgató. Rámutatott,

egyes esetekben a szülők azt kifogásolják, miért annyira nehéz a tananyag, máskor a gyerek által kapott jegyekkel elégedetlenek,

sokszor a felmérők eredményeit is felülbírálnák, de olyan is van, hogy a házi feladatokat szólják meg. „Nyilván nagyon fontos, hogy a pedagógus tartsa a kapcsolatot a szülőkkel, hiszen az oktatás három szereplőn múlik, a gyereken, az oktatón és természetesen a szülőn. Viszont szakmai alapon véleményt nyilvánítani annak a tanítónak, illetve tanárnak a munkájáról, akit erre készítettek fel, nem tartom helyénvalónak” – vélekedett.

HIRDETÉS

Egy lapunknak nyilatkozó szülő elmesélte, tud olyan román nyelv és irodalom szakos pedagógusról, aki azért nem vállalta másodjára az osztályfőnökséget, mert

már nem bírta, hogy minden szülő jobban tudja nála, mit kellene tanítania, s hogyan kellene nevelnie a diákokat.

Egy másik szülő viszont arról számolt be, hogy amikor előkészítő osztályba íratta gyerekét, a tanévkezdő szülőértekezleten a tanítónő a szülői közösség előtt leszögezte, ő tudja, miként kell oktatni a gyerekeket, ezért nem vár el tanácsokat. A szülők pedig megelőlegezték neki a bizalmat, és azóta sincs ilyen jellegű gond az osztályban.

Amióta az internetnek és a szakirodalomnak köszönhetően bárki számára bármi hozzáférhető, sokkal többeknek van kiforrott véleményük, nincs ez másként a közoktatással sem. Manapság a szülőknek határozott álláspontjuk van azzal kapcsolatban, ami az iskolában történik – emelte ki lapunknak Antal Gabriella nevelési tanácsadó és szociálpedagógus. Hangsúlyozta, az iskola vezetőségének és pedagógusközösségének nyitottnak kell lennie a szülőkkel való kommunikációra, amire lehetősége van a fogadóórák vagy szülői értekezlet keretében. Ugyanakkor az ő tapasztalatai is azt támasztják alá, hogy

napjainkban a szülők sokkal határozottabban lépnek fel az esetleges problémáknál.

Csíky Csengele, a Romániai Magyar Szülők Szövetségének elnöke szerint a szülőknek nincs beleszólási joguk abba, ami nem az ő szakterületük. Magyarán: a pedagógusra kell hagyni, hogy miként oktatja a gyereket. A marosvásárhelyi szülő ugyanakkor elmondta, természetesen előfordul a szóban forgó jelenség, de nem tartja általánosnak.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
7 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS