Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

Egy évben egyszer van ilyen: sokan voltak kíváncsiak a Bolyaiakhoz kapcsolódó jelenségre

Simon Virág 2018. november 03., 16:27
HIRDETÉS

Az álcázott tükörrendszer segítségével minden évben november 3-án 12 óra 5 perc és 18 másodperckor a napsugarak megvilágítják a Marosvásárhelyen álló Pszeduoszféra szobor feliratát, amelyen Bolyai János szavai olvashatóak: „Semmiből egy új, más világot teremtettem”. Idén is sok diák és felnőtt kíváncsi volt a jelenségre és kilátogattak a Bolyai téren álló alkotáshoz.

Fotó: Haáz Vince

A Pszeudoszférát 2002 december 15-én Bolyai János születésének 200. évfordulóján avatták fel a Bolyai utcában levő kis parkban. Az alkotást Horváth Sándor matematikus készítette, munkájában segítséget nyújtott Mihály István fizikus, aki a csillagászati számításokat végezte, valamint Orbán László, aki a pályamunka első változatának a számítógépes grafikáját készítette el.

HIRDETÉS

Az emlékmű talapzata egy hatszintes, lépcsős négyzet alapú csonka gúla. Ennek borítása zöld márvány, az Indiában lévő lelőhelyről származó „guatemalai zöld”. A legfelső lépcsőn – a hetedik szinten – csőváz-térszerkezet áll. Mivel az évek során a márvánnyal burkolt talapzata tönkre ment, 2013-ban felújították, Olaszországból importált indiai gránittal helyettesítették.

Fotó: Haáz Vince

Az alkotásnak, amint azt a készítője minden évben elárulja, van egy rejtett különlegessége.

Egy álcázott tükörrendszer segítségével minden év november 3-án, egy bizonyos órában a nap megvilágítja a talapzaton elhelyezett „semmiből egy új más világot teremtettem” feliratot.

Fotó: Haáz Vince

Bolyai János 1823. november 3-án édesapjának Bolyai Farkasnak írt először az új geometria felfedezéséről, ezért választotta ezt az időpontot az alkotó, amikor a rejtett tükrök megvilágítják az eredeti kézírással reprodukált idézetet.

A fénysugár, ahogy az idézetre rávilágít, még néhány napig látható, a déli órákban meg lehet figyelni. Horváth Sándor korábban elmondta: érdekes módon ezen a napon mindig süt a nap, amióta az alkotása áll a  kísérlet minden alkalommal megvalósul.

Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS