Egy beruházás útja a „kampányálmoktól” az elszámolásig

Egy beruházás útja a „kampányálmoktól” az elszámolásig

Szabó Sámuel, Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala fejlesztési és beruházási igazgatóságának vezetője

Fotó: Erdély Bálint Előd

Miért „tökölnek” olyan sokáig, esetenként éveken át az önkormányzatok egy-egy beruházás papírozásával és kivitelezésével? – merül fel a kérdés az adófizetőkben, olykor jogosan. Nos, egy terv útja a megvalósításig valóban hosszadalmas, ennek lépéseit Szabó Sámuellel, a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal fejlesztési és beruházási igazgatóságának vezetőjével jártuk körbe.

Kozán István

2021. május 24., 22:112021. május 24., 22:11

2021. május 24., 22:132021. május 24., 22:13

„Egy beruházásnál az első és legfontosabb kérdés: megvizsgálni, hogy az adott közösségnek mire van szüksége. Ezeket az igényeket a politikusok általában a választási kampányok idején hosszasan felsorolják, olyankor magasra teszik a lécet” – vág rögtön a téma közepébe Szabó Sámuel, majd így folytatja: „van egy másik út is: nem azt nézzük, hogy mire van szüksége a közösségnek, hanem azt, hogy mire tudunk pályázni; ez esetben azonban előfordulhat az is, hogy országszerte sok helyen látunk olyan bezárt turisztikai irodákat, amelyek először és utoljára az avatás napján voltak nyitva”.

Melyik utat válasszuk?

Nyilván az első változat az ideális, cikkünk is ezt fogja körbejárni. A közösségi igényen alapuló beruházást abban az esetben a legegyszerűbb megvalósítani – érvelt a szakember –, ha a helyi költségvetésben van erre elkülönített pénzünk. Ugyanakkor a minisztériumok többségének honlapján is felsorolják azokat a pályázati lehetőségeket, amelyek érdekelhetik a helyi önkormányzatokat. A fejlesztési minisztérium esetében már jól ismertek az ún. PNDL-programok (Országos Vidékfejlesztési Program); ide tartozik a CNI, azaz az Országos Beruházási Táraság is, a maga pályázataival.

Jelenleg az egyik legforróbb téma a fejlesztési minisztérium által immár hónapokkal ezelőtt bejelentett bölcsődeépítési program önkormányzatok számára: nagy érdeklődéssel várjuk a részleteket.

Az európai uniós pályázati lehetőségeket, az úgynevezett operacionális programokat (régiófejlesztés, humánerőforrás-fejlesztés, közigazgatás-fejlesztés) külön kell kezelnünk: ezek esetében az önkormányzatoknak szükségük van egy fejlesztési stratégiára, amelyek pontokban egybevágnak az országos fejlesztési stratégiával; így elkerülhető az, hogy az uniós pénzek rossz helyre menjenek. Ez a stratégiakikötés azonban oda vezet(het), hogy sok önkormányzat kényszerből összefércel egy-egy ilyen iratcsomót, mert enélkül nem pályázhat uniós forrásokra.

„Konkrét példa: Székelyudvarhely esetében meg kell nevezni azokat a problémapontokat, amelyek fejlesztésre szorulnak. Közlekedési szempontból egyik gócpont a Kőkereszt tér, a másik a városi zöldség- és gyümölcspiac. Utóbbi esetben meg kell oldani az odajutást és az onnan való elutazást, az ottani parkolást, a piactér korszerűsítését, esetleges befedését. Ezeket a kérdéseket mindenképp együttesen kell kezelni ahhoz, hogy látványos és valódi megoldást tapasztalhassunk. Azzal ugyanis nem oldottuk meg a kérdést, ha csak az árusok asztalait födtük be polikarbonáttal” – példálózott.

Miután tudjuk, hogy mit akarunk…

Visszatérve a beruházásra, első kérdés megvizsgálni azt, hogy megéri-e abba pénzt fektetni vagy sem. Ennek eldöntésére össze kell állítani egy megvalósíthatósági tanulmányt. „Sajnos, ez az a lépés, amit leginkább elhanyagolnak, illetve elnagyolnak országszerte. Ha viszont erre nem fektetünk hangsúlyt, akkor szörnyszülöttek jöhetnek létre. Magyarán:

a költségbecsléseket nagyon tapasztalt szakembereknek kell elvégezniük, mert ez a számítás a projektet végigkíséri, annak befejezéséig. Ha tehát ez kezdetben rossz, akkor a leadott pályázatra kapott pénz esetenként nem lesz elég,

így saját forrásokat kell odacsoportosítani úgy, hogy azt előzetesen jóvá kell hagynia az önkormányzati képviselő-testületnek. Íme egy példa: tornateremépítés esetén fel kell mérni az igényt, hogy az adott iskolának mekkora tornateremre van szüksége. Ha ezt profi módon végezzük, rájöhetünk, hogy az adott iskolának nem is sportcsarnokot kell építtetnie, hanem csak egy kisebb méretű tornateremet, amelynek fenntartása később az iskola költségvetését nem fogja megterhelni” – magyarázta a fejlesztési és beruházási osztály vezetője.

Kezdődik a papírgyártás

Ha elkészült a megvalósíthatósági tanulmány, kérni kell az elvi engedélyeket (románul aviz), majd az urbanisztikai bizonylatot (azaz: városrendészeti szempontból nincs akadálya a beruházásnak). Ezek után az önkormányzat elé kerül a tervezett beruházás, amelyet a tanácsosok jó esetben elfogadnak.

Fotó: Erdély Bálint Előd

„Szerencsés esetben valamely állami intézménynél kapunk pénzt a tervünkre, ám az elbírálás sokszor nagyon elhúzódhat: három hónaptól akár évekig is eltarthat. Jó példa erre a székelyudvarhelyi Tompa László Általános Iskola épületének és a mellette lévő minifocipálya felújítási pályázatának elbírálása, amit 2018-ban nyújtottak be. Itt azonban az a gond, hogy a 2018-as költségbecslés már nem felel meg a 2021-esnek: időközben például jelentősen megdrágult az építőanyag.”

Azért húzódik az elbírálás, mert az uniós pályázatoknál több ellenőrzési szakasz van: adminisztratív ellenőrzés (minden papírt jól állítottak össze?), műszaki ellenőrzés (ez esetben Gyulafehérvárról érkezik a szakember) és pénzügyi ellenőrzés.

Ha mindezeken túljut a pályázat, az aktacsomag Gyulafehérvárról átkerül Bukarestbe az ún. előszerződéses szakaszba, amikor ismét átvizsgálják a fent már említett három szakaszt.

Szerződés-aláírás

Szerencsés esetben a megrendelő és a finanszírozó aláírja a szerződést, így következhet a közbeszerzési eljárás. Ez két szakaszból áll: a kiviteli terv leszerződése, majd a munkálatok leszerződése. „Előbbi tulajdonképpen egy lappangó szakasz, az az időszak, amikor látszólag nem történik semmi (ez legalább egy évet felemészt); ilyenkor zajlanak a különböző szolgáltatóktól való engedélyek beszerzése (például áram- és gázszolgáltató). Ha minden rendben megy, egy év után kezdődhet a közbeszerzési eljárás második szakasza, a munkálatok leszerződése, majd az első kapavágás pillanata is eljön.

Kivitelezés alatt azonban megjelenhetnek az előre nem látható problémák, amelyek bonyodalmakat szülnek. Ilyenkor kell esetenként terveket módosítani, a mozgástér azonban sokszor nagyon behatárolt.

Ha jó a terv és ügyes a kivitelező, akkor a munkálat sétagalopp kell legyen. Egy félmillió eurós beruházás ideje azonban legalább másfél év, például a szombatfalvi nappali foglalkoztatóközpont kivitelezése” – fejtette ki.

Pénz és elszámolás

A munkálatra a pénzt a legtöbb esetben nem egy összegben és előre adják, hanem szakaszosan. Általában az az eljárás, hogy utólagos elszámolással finanszírozzák meg a beruházásokat. Ez kisebb munkálatoknál jól működik, ugyanis az önkormányzat saját pénzét használja; nagyberuházások esetében azonban már előleget kell felvenni, vagy duplaelszámolást készíteni. „Vagyis az önkormányzat benyújt egy előelszámolást, ami alapján adnak pénzt, amiből fizeti a beruházót. Később letesz egy második elszámolást is, azaz elszámol a kifizetett pénzzel, amit az első elszámolás alapján kapott.”

A minisztériumi elszámolás nem túl bonyolult: általában a polgármester vállalja, hogy a kért pénzt az érvényben lévő szabályok szerint fogják elkölteni. A kormánypénzek lehívását a nem túl bürokratikus elszámolás miatt szeretik is a polgármesterek.

„Ez azonban csak addig van így, amíg meg nem érkezik a számvevőszék – akár az elszámolás után másfél évvel –, és az elszámolás felét visszadobja.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Az európai uniós elszámolás teljesen másként működik: a közbeszerzés mellett az összes számlát, kifizetést, elkönyvelt aktát leellenőrzik; akárcsak azt, hogy valóban száz köbméter törtkövet használtak-e fel, ahogy a számlák alapján írják. Még azt is ellenőrzik, hogy a törtkövet olyan cégtől szerezték-e be, amelynek van minőségi bizonylata.

Az uniós ellenőrzések tehát jóval bonyolultabbak, az elszámolások is sokkal hosszadalmasabbak irányukba, igaz, utólag az elszámolásokkal sem szoktak gondok lenni.

Ezeket egyébként nem is ellenőrzi a megyei számvevőszék, helyette egy másik szerv, az európai alapokat ellenőrző hatóság foglalkozik az uniós pénzekkel” – tudtuk meg Szabótól, aki végezetül egy pozitív fejleményre is felhívta a figyelmünket.

„Az elvárások szerencsére jó irányba változnak. Az első uniós pályázatoknál, még a kétezres években ugyanis egy-egy pályázat akár 2000 oldalnyi papírt is tartalmazott, amiből három példányt kellett legyártani. Ebből két példányt leadni, egyet pedig megtartani; ezek mindegyikét alá kellett íni és több pecséttel ellátni. A mostani időszak előnye, hogy egyetlen példánynak kell elkészülnie, a többi példány online marad” – zárta beszélgetésünket Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala fejlesztési és beruházási igazgatóságának vezetője.

1 hozzászólás
Székelyhon napilap IV. évfolyam, 93. szám
Székelyhon napilap IV. évfolyam, 93. szám

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2022. április 02., szombat

Járványnapló: alig kétezer feletti az esetszám

Tovább csökkent az egy nap alatt regisztrált koronavírusos megbetegedések száma országszerte, a pénteki 2921 új esethez képest szombaton 2174 újonnan regisztrált koronavírussal megfertőződött személyről számolnak be.

Járványnapló: alig kétezer feletti az esetszám
2022. április 02., szombat

Környezetőrség: április 9-én kezdődik a horgászati tilalom

Horgászati tilalom lép érvénybe április 9-étől, ennek megszegése pénzbírsággal, illetve a halászati jog ideiglenes megvonásával büntethető – hívja fel a figyelmet egy Facebook-bejegyzésben az Országos Környezetőrség.

Környezetőrség: április 9-én kezdődik a horgászati tilalom
2022. április 02., szombat

Nincs eléggé megfizetve, ezért nem vonzó a tanintézetvezetői tisztség

Nem vonzók az iskolaigazgatói és aligazgatói állások az oktatási rendszerben, ami meg is látszik az állások betöltésére megszervezett két versenyvizsga eredményén. A második vizsga után még mindig közel száz állás maradt betöltetlenül Hargita megyében.

Nincs eléggé megfizetve, ezért nem vonzó a tanintézetvezetői tisztség
2022. április 02., szombat

Havazásra figyelmeztetnek Székelyföldön

Az ilyenkor megszokottnál sokkal hidegebb lesz szombattól a központi, a nyugati, az északi és az északkeleti országrészben – írja az Agerpres hírügynökség az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) figyelmeztetésére hivatkozva.

Havazásra figyelmeztetnek Székelyföldön
Havazásra figyelmeztetnek Székelyföldön
2022. április 02., szombat

Havazásra figyelmeztetnek Székelyföldön

2022. április 02., szombat

Szemet szúrt, hogy közút szeli át a sípályát

Közút szeli át a homoródfürdői Lobogó Sípályát, amit nem zárhatna le a téli szezonra a létesítmény üzemeltetője – ezt jelezte nemrég a szentegyházi polgármesteri hivatalnak egy kápolnási férfi.

Szemet szúrt, hogy közút szeli át a sípályát
2022. április 01., péntek

Szili Katalin: „a magyarságnak a béke, a biztonság és az elért eredmények megőrzése a fontos”

Nemzetpolitika és magyarságtudat a Kárpát-hazában címmel tartott előadást Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, a Magyar Országgyűlés korábbi elnöke Székelyudvarhelyen, az Orbán Balázs Akadémia pénteki közéleti fórumán.

Szili Katalin: „a magyarságnak a béke, a biztonság és az elért eredmények megőrzése a fontos”
2022. április 01., péntek

A Szeredai-fürdő nagy része szabadidőparkká alakul

Le kell állítani a közbeszerzési eljárást, de a csíkszeredai városvezetők úgy számolnak, hogy idén azért elkezdődik a Szeredai-fürdő egy részének rendezése, és átalakítása szabadidőparkká. A munkálatokat jövő év végéig kell befejezni.

A Szeredai-fürdő nagy része szabadidőparkká alakul
2022. április 01., péntek

Felsőoktatási egészségügyi képzés indul Székelyudvarhelyen

Ápolás és betegellátás alapképzéssel, ugyanakkor egészségügyi menedzser mesterképzéssel bővül idéntől a Székelyudvarhelyi Egyetemi Központ (SZÉK) felsőoktatási kínálata, amelynek munkatársai a Pécsi Tudományegyetemmel működnek együtt.

Felsőoktatási egészségügyi képzés indul Székelyudvarhelyen
2022. április 01., péntek

Közel ötszáz civil és egyházi projekt kap támogatást Háromszéken

Kovászna Megye Tanácsának felhívására 486 pályázati kérés érkezett be civil szervezetektől, egyházaktól, ifjúsági és diákszervezetektől, sportegyesületektől; az értékelést követően összesen 459 projekt kap támogatást.

Közel ötszáz civil és egyházi projekt kap támogatást Háromszéken
2022. április 01., péntek

Ha valakik mostanában népszámláló biztosként kopogtatnak, legyen elővigyázatos

Marosvásárhelyen többen jelezték, hogy népszámlálókként bemutatkozó személyek keresték fel őket otthonaikban, és felajánlották, hogy segítenek kitölteni a formanyomtatványt. A marosvásárhelyi polgármesteri hivatal jelentette az esetet a rendőrségnek.

Ha valakik mostanában népszámláló biztosként kopogtatnak, legyen elővigyázatos
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM