De tényleg: miért éppen Alaszka?

De tényleg: miért éppen Alaszka?

Elképesztő látvány. Alaszkát érdemes felvenni a bakancslistára

Fotó: Miklós Györgyi

Izgalmas kirándulásnak indult és lám, mi lett belőle – a csíkszeredai Miklós Györgyi egy évtizeddel ezelőtt úgy döntött, meglátogatja Alaszkában élő, Székelyföldről elszármazott családi barátjukat. A háromhetes vendégséget évekkel később egy újabb követte, és ma már azon morfondírozik, maradjon ott végleg, vagy esetleg – talán majd egyszer – térjen vissza Székelyföldre.

Kozán István

2021. május 02., 20:022021. május 02., 20:02

2021. május 02., 20:112021. május 02., 20:11

– Csíkból rendkívül távoli helynek tűnik Alaszka. Hogyan jutottál el oda?

– Aki látta már a Miért éppen Alaszka? című filmsorozatot, biztos szívesen eltöltene ott pár hetet. Én is így voltam vele, de persze Alaszkában élő ismerőseim is elmesélték élményeiket, tapasztalataikat az ottani életről. 2011-ben volt szerencsém három hetet a közel háromszázezres Anchorage és a harmincezer lakosú Fairbanks városok környékén tölteni. Meglátogattam több nemzeti parkot és bepillantást nyertem az alaszkai őslakosok életébe. Pár évvel később visszatértem Alaszkába, azon belül Fairbanksbe egy tréningprogram kereten belül; majd itt szereztem másoddiplomát business administration szakon (közgazdasági képzés), és ma már a munkám is ideköt.

Infografika: Tóth Szilárd

– Hogyan emlékszel vissza: mire voltál felkészülve Alaszkával kapcsolatban, és ahhoz képest mivel szembesültél?

– Nagyon érdekes, mert a legtöbb embernek, amikor az Amerikai Egyesült Államokra gondol, rögtön a felhőkarcolók jutnak eszébe. Ezzel én is így voltam. Alaszkában azonban teljesen más; itt a magas irodaházak helyett csak a hatalmas hegycsúcsok karcolják az eget.

Vannak tévhitek Alaszkával kapcsolatban, mint például, hogy ott nincs más csak hó és jég, az emberek kutyaszánnal közlekednek, az őslakosok jégkunyhóban laknak és egész évben hideg van; ezekre az alaszkai élet teljesen rácáfol.

Az északi sarkkör közelsége miatt valóban nagyon rövid idő alatt tud változni a hőmérséklet, de ez sem annyira extrém, mint azt sokan gondolják. Saját tapasztalatom alapján mondom: nem volt még annyira hideg az ittlétem alatt (mínusz 45 Celsius-fok volt a leghidegebb, amióta én itt vagyok), vagy olyan nagy hó, hogy iskolákat zárjanak be, esetleg utakat zárjanak le. Bevallom, csíkszeredaiként nagyon szeretem az itteni teleket: száraz hideg, alacsony páratartalom, köd és szél nélkül. Eleinte furcsa volt az otthonhoz képest a 11 órás időeltolódás, vagy az éjféli nap, ami azt jelenti, hogy nyáron több héten keresztül nem megy le a nap – de ezekhez hamar hozzászoktam.

A nyár kellemes, a hőmérséklet 28–30 Celsius-fok körül van, de az éjféli nap miatt a hőmérséklet „éjszaka” sem változik.

Nagy meglepetés volt számomra, hogy Alaszkában van népességre vetítve a legtöbb pilóta és a legtöbb magánrepülőgép. Mivel nagyon sok helyre csak vízen vagy levegőben lehet eljutni, ezért Alaszkában minden hetvenedik lakos pilótaképzésben részesült.

Alaszka zászlaja kék alapú, rajta arany csillagokkal, amelyek a Göncölszekeret és a Sarkcsillagot jelképezik.

Fotó: Miklós Györgyi

– Maradjunk még egy kicsit az összehasonlításoknál: hogyan tudnád a székelyeknek néhány mondatban bemutatni napjaink Alaszkáját, a hétköznapokat?

– Alaszka gyönyörű, egy igazi mesevilág. Területe alapján Amerika legnagyobb állama, de a lakosságot tekintve viszont az egyik legkisebb állam, talán 45-50 fő lakik négyzetkilométerenként. Népességét tekintve nagyon sokszínű, különböző közösségek élnek együtt.

A városok inkább vidéki, mintsem nagyvárosi hangulatúak, az emberek zöme pedig nagyon barátságos és segítőkész.

A kedvezőtlen éghajlati körülmények miatt mezőgazdasággal csak az állam középső régióiban foglalkoznak; amíg a zöldségek óriásira nőnek a nyári 24 órás világosságban/napsütésben, addig a gyümölcstermesztésre nem alkalmas a rövid nyár. Az élelmiszer nagy részét más államokból szállítják, ami az árakon meg is látszik.

A megélhetés nem olcsó, a hosszú tél miatt a fűtésszámlák elég magasak, de emiatt nem búslakodnak a helybéliek. A lakosság zömének az olajipar, a turizmus, a kereskedelmi halászat és az aranybányászat biztosít megélhetést.

A turizmus egész évben virágzik, de talán legtöbb turista késő ősztől kora tavaszig érkezik, hogy megcsodálja a különböző színekben pompázó sarki fényt (aurora borealis), vagy kitanulja a kutyaszánhúzás vagy éppen a jéghalászat csínját-bínját, és figyelemmel kísérje az évente megrendezett nemzetközi kutyaszánhúzó versenyeket, mint az Iditarod és a Yukon Quest. Természetesen a sarki fényen kívül, ami Fairbanks város környékén a legcsodásabb, még számtalan látnivaló akad Alaszkában.

– A természetfilmek alapján Alaszkában az ember valóban összhangban él a természettel.

– Az Alaszkáról szóló természetfilmek csodálatosak, azonban a valóságban még szebb minden.

Az itt élő emberek tisztelik a természetet és az állatokat, és nagyon hálásak mindenért, amit a „Természet Anya” biztosít számukra.

A természet szeretetét mi sem bizonyítja jobban, mint az alaszkai zászló, ami kék alapon aranyszínű csillagokból áll: a Sarkcsillagot es a Göncölszekeret ábrázolják. A lakosság zöme vadászik és halászik, így minden családban van egy hűtőládányi vörös lazac és vadhús is télire. A vadászatra és halászatra vonatkozó szabályok nagyon szigorúak, és az áthágásuk komoly következményekkel jár, még a turisták számára is. A szemetelésre is odafigyelnek: ezer dollár az erre kiszabható bírság.

A városok utcáin többször lehet látni jávorszarvast, rókát vagy hiúzt, nagyon ritkán a fekete medve is bemerészkedik, de utóbbi nem jellemző.

A nemzeti parkok, a gleccserek, a kanyonok mind-mind hatalmas vizuális élményt nyújtanak az idelátogatóknak. Kiemelném a Denali Nemzeti Parkot (itt található Észak Amerika legmagasabb csúcsa, a 6168 méteres McKinley/Denali), az Alaszkai-öbölben fekvő halász várost, Valdezt, a Prince William-szorost, a Columbia-gleccsert, a Portage-gleccser, a Kenai Fjords Nemzeti Parkot, a már említett Anchorage és Fairbanks városokat, vagy a fővárost, a harmincháromezres Juneau-t.

Miklós Györgyi horgászás közben

Fotó: Miklós Györgyi

– Amúgy tapasztalatod szerint mit tudnak az alaszkaiak, a helybéliek Európáról? Hallottak egyáltalán Romániáról?

– Azt mindenképpen tudni kell, hogy rengeteg alaszkai őslakos lakott itt, mielőtt az európaiak, többségben oroszok letelepedtek a térségben. Mai napig is nagy számban élnek oroszok, de Németországból, Skandináviából és Svájcból is sokan találtak új otthonra Alaszkában.

Romániáról talán a Hotel Transylvania című film jut először eszükbe a helyieknek, viszont meglepetésemre Magyarországon (főleg Budapesten) már nagyon sokan jártak.

Kora tavasztól késő őszig van direkt járat Frankfurtba, így egyre többen látogatnak Európába.

– Kinek ajánlod Alaszka felkeresését?

– Mindenkinek. Szerintem Alaszkát érdemes felvenni a bakancslistára mindenkinek, kortól függetlenül. Alaszka egy mesebeli hely, ha feledhetetlen túrákra, szemet gyönyörködtető vidékekre vágysz; ha megcsodálnád a sarki fény játékát; ha szeretsz horgászni és nagy álmod a lazachorgászat; ha kajakoznál a jéghegyek között; ha kipróbálnád az aranymosást; ha ellátogatnál egy jégszobrászati kiállításra; esetleg találkoznál a Mikulással az Északi Sark (North Pole) nevű városkában, vagy többet szeretnél megtudni az alaszkai őslakosok kultúrájáról és hagyományairól.

A sarki fény. A Föld északi és déli sarkánál a légkörbe behatoló töltött részecskék által keltett időleges fényjelenség

Fotó: Miklós Györgyi

– Beszélgetésünk végén muszáj megkérdeznem: haza fogsz jönni?

– Nem terveztem hosszú távra itt maradni, de ez a döntés időközben megváltozott, és itt megtaláltam a helyem. Visszatekintve nem is tudom, hogy melyik a nehezebb döntés: elmenni külföldre vagy több év után hazaköltözni. Úgy vagyok vele, hogy mindenütt jó, de a legjobb otthon. Habár évente hazalátogatok, ami igazán hiányzik, az a családom. Talán, ha ők közelebb lennének, nem is gondolkodnék hazaköltözésen. Persze az otthoni bürokrácia és a jelenlegi romániai munkaerőpiaci helyzet sem könnyíti meg a döntésemet. Valószínű, hogy az itteni stresszmentes életem nagyon hiányozna.

Alaszkáról
Alaszka (Hawaii mellett) az Amerikai Egyesült Államok egyik olyan állama, amely nem szomszédos az összefüggő egységet alkotó 48 tagállam egyikével sem, tehát úgynevezett exklávé. Az USA legnagyobb tagállama, 1 477 261 km² területű. Lakosainak száma 740 ezer. (forrás: Wikipédia)

szóljon hozzá!
Székelyhon napilap IV. évfolyam, 153. szám
Székelyhon napilap IV. évfolyam, 153. szám

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2022. március 23., szerda

Fejlesztik a háromszéki szociális ellátórendszert

Kétmillió eurót fektettek a háromszéki szociális ellátórendszer fejlesztésébe a SERA Románia Alapítvány támogatásával, tájékoztat Kovászna Megye Tanácsa.

Fejlesztik a háromszéki szociális ellátórendszert
2022. március 23., szerda

Riasztást küldtek a tarlóégetések miatt

Szerdán tizenhat alkalommal riasztották Maros megyében a tűzoltókat tarlóégetés következtében szétterjedő lángok miatt. A vészhelyzeti felügyelőség riasztást is küldött a lakosságnak telefonos applikáción keresztül.

Riasztást küldtek a tarlóégetések miatt
2022. március 23., szerda

Nagy gondok vannak az érzelmek kifejezésével Székelyföldön – ezen segítenénk

A fiatalok érzelmi intelligenciájának fejlődésére és fejlesztésére fekteti a hangsúlyt az a programsorozat, amely március végén indul szakemberek, elsősorban pszichológusok bevonásával.

Nagy gondok vannak az érzelmek kifejezésével Székelyföldön – ezen segítenénk
2022. március 23., szerda

Olcsóbban tankolhatnak egyesek, de a lista nyitott, fel lehet kerülni

A napokban jutnak el több mint 3300 székelyföldi alkalmazotthoz azok a tankolókártyák, amelyek kedvezményt biztosítanak üzemanyag-vásárláskor a MOL-csoport töltőállomásainál. Az Arbor által kezdeményezett megállapodás mások számára is elérhető.

Olcsóbban tankolhatnak egyesek, de a lista nyitott, fel lehet kerülni
2022. március 23., szerda

Nincs korlátozás, de még van fertőzés

Már nincsenek korlátozások, ám a koronavírus továbbra is fertőz, hívta fel a figyelmet a szerdai online sajtótájékoztatón András-Nagy Róbert a sepsiszentgyörgyi kórház igazgatója.

Nincs korlátozás, de még van fertőzés
Nincs korlátozás, de még van fertőzés
2022. március 23., szerda

Nincs korlátozás, de még van fertőzés

2022. március 23., szerda

Segítenek a levélszavazatok célba juttatásában Gyergyószékről

Meghosszabbított munkaprogrammal várja a gyergyószentmiklósi demokráciaközpont a magyarországi országgyűlési választásokon való résztvevők levélszavazatait, amelyeket eljuttatnak a csíkszeredai főkonzulátusra.

Segítenek a levélszavazatok célba juttatásában Gyergyószékről
2022. március 23., szerda

Nobel-békedíjra jelölték Böjte Csabát

Nobel-békedíjra terjesztette fel Böjte Csaba ferences szerzetest Kásler Miklós, a budapesti Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője.

Nobel-békedíjra jelölték Böjte Csabát
Nobel-békedíjra jelölték Böjte Csabát
2022. március 23., szerda

Nobel-békedíjra jelölték Böjte Csabát

2022. március 23., szerda

Lapozz élményt! – SepsiBook könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivál

Seregszemlének és keresztmetszetnek szánják az első sepsiszentgyörgyi könyvvásárt és kortárs irodalmi fesztivált annak megálmodói, a Bod Péter Megyei Könyvtár munkatársai.

Lapozz élményt! – SepsiBook könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivál
2022. március 23., szerda

Medvecsapdával fogtak be egy nőstény medvét Parajdon – már szabadon is engedték

A napi szintű bejelentések és Ro-Alert vészjelzések után a parajdi sóbánya bejáratától nem messze, egy panzió udvarán fogta be saját készítésű csapdájával az egyik problémákat okozó medvét a Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgász Egyesület.

Medvecsapdával fogtak be egy nőstény medvét Parajdon – már szabadon is engedték
2022. március 23., szerda

Végleges ítéletek: jár az üdülési jegy ellenértéke a székelyudvarhelyi kórház munkatársainak

A Székelyudvarhelyi Városi Kórház alkalmazottainak a többsége esetében már kimondta a marosvásárhelyi táblabíróság, hogy a kórház ki kell utalja számukra a 2018-2020-as időszakra járó üdülési jegyek ellenértékét.

Végleges ítéletek: jár az üdülési jegy ellenértéke a székelyudvarhelyi kórház munkatársainak
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM