HIRDETÉS

Kéz a kézben járt a munka és az ünneplés

Iszlai Katalin 2016. október 15., 18:59

A már hagyományosnak számító káposztavágás és -vásár rengeteg érdeklődőt vonzott idén is a szépvízi Nád-dűlőbe, ahol a munka mellett az értékesítésnek és az ünneplésnek egyaránt kiemelt szerep jutott. A termés nagyon jó volt – mondták a gazdák.

Fotó: Gecse Noémi

A hideg és csapadékos időjárás ellenére szombat reggel ismét benépesültek a Gyimesek felé vezető út mellett található káposztaföldek. A területet már a kora reggeli órákban ellepték a káposztavágásra igyekvő borzsovai, szentmiklósi, illetve szépvízi gazdák.

A lovas szekereket, utánfutós traktorokat és egyéb járműveket telepakolták a helyi jellegzetességnek számító lapos fejű, vékony héjú káposztával. A gazdák szerint az idei év mezőgazdasági szempontból nagyon jó volt, elégedettek voltak a terméssel.

A délelőtti órákban már igazi vásári hangulat alakult ki a helyszínen, a színpad körül felállított standoknál helyi termékeket, többek között házikenyeret, kolbászt, mézet és szörpöt lehetett vásárolni.

A rendezvény hivatalos megnyitóján elsőként Ferenc Tibor, Szépvíz polgármestere köszöntötte a jelenlévőket. „Ez egy ünnep számunkra, ha szétnézünk, látszik, hogy dolgozunk. A munka mellett ünnepelni gyűltünk össze, hiszen a káposztavágás az utolsó mezőgazdasági munka az esztendőben. A székely ember itt hálát ad, és megünnepli, hogy sikeresen befejezte a gazdasági évet, megköszöni, amit az Isten adott, és reménykedik, hogy a családját el tudja tartani” – hangsúlyozta a polgármester, majd felkérte Gábor Zoltán plébánost, hogy áldja meg a termést.

Már ötödik éve látogatja a káposztavásárt Szépvíz testvértelepülésének, a magyarországi Újkígyósnak polgármestere, Szebellédi Zoltán. „Örömmel vagyunk itt, és mindig örömmel térünk vissza Szépvízre, hiszen nagyon jó itt együtt lenni magyar testvéreinkkel, és látni azt az okosságot, ahogy intézik a sorsukat. Egymástól nagyon sokat tudunk tanulni, és nagyon fontos a régi hagyományokat visszahozni az életünkbe, ehhez kölcsönösen erősítenünk kell egymást” – emelte ki a polgármester.

Bíró László, az idei díszvendég település, Csíkmadaras polgármestere a megnyitón annak fontosságáról beszélt, hogy akkor kell ott lenni valahol, mikor igazán szükség van a segítségre.

A megnyitót követően a dűlőben felállított színpadon elkezdődtek az előadások, felléptek a csíkmadarasi hagyományőrző csoportok, a szépvízi Pozdorka néptánccsoport, a csíkszentmiklósi Cserebojtos néptánccsoport, valamint a csíkborzsovai és az újkígyósi citerazenekarok. Ezzel párhuzamosan zajlott a főzőverseny, melyre 12 csapat nevezett be, továbbá az Őszi betakarítás címmel meghirdetett rajzversenyre beérkezett munkákat a színpad mellett tekinthették meg a résztvevők.

A finomabbnál finomabb káposztás ételeket szakmai zsűri pontozta, értékelésük szerint a harmadik helyen a szépvízi Új Csapat végzett, második lett az ülkei Ü.S.T.B.E. csapat, a legízletesebbet pedig a szépvízi Faluvégi Menyecskék főzték. A főzőverseny mellett a legnagyobb – 8,2 kilogrammos – és a legkisebb káposztát is díjazták, utóbbi azonban a község vezetőjének elmondása szerint annyira kicsi volt, hogy nem is tudták megmérni.

A helyszínen tombolát is lehetett vásárolni, melynek szerencsés nyertesei káposztáshordóval és káposztafőző fazékkal lettek gazdagabbak. A rendezvénynek jótékonysági jellege is volt, hiszen a szépvízi gyermekotthon részére káposztaadományokat gyűjtöttek. 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
19 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS