HIRDETÉS

Kaláka a gyerekekért

R. Kiss Edit 2013. szeptember 30., 18:14 utolsó módosítás: 2013. szeptember 30., 18:46

Kalákába hív az egészségügyi működési engedély nélküli óvodák és iskolák rendbetételére Borboly Csaba. Hargita Megye Tanácsának elnöke úgy véli, hogy ha a megyei és helyi önkormányzatok, a prefektúra, az iskolák, továbbá a tantestületek, szülők, cégek és a közbirtokosságok összefognak, akkor jelentősen javítani lehet a tanintézetek körülményein.

Fotó: Veres Nándor

Hargita megyei kaláka a gyerekeinkért! címmel indított útjára egy, az egészségügyi működési engedéllyel nem rendelkező óvodák és iskolák feljavítására vonatkozó kezdeményezést hétfőn reggel a Hargita megyei önkormányzat. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke kifejezte meggyőződését, hogy összefogással sok gondot orvosolni lehet, akkor is, ha nincsenek most központi források a tanintézetek javítására.

Ismertette, a népegészségügyi hatóság adatai szerint a megyében hat városi és 83 vidéki óvodának, napközinek, továbbá egy városi és 48 vidéki általános iskolának nincs egészségügyi működési engedélye. Ennek oka az esetek több mint felében a nem megfelelő illemhely és szintén nagy arányban, 18 százalékban az ellenőrzött forrásból származó ivóvíz hiánya. A kisgyerekeket befogadó tanintézeteknél van a legtöbb probléma, a vidéki óvodák és napközik közel fele engedély nélkül működik – mutatott rá Borboly Csaba.

Úgy véli, ha a bürokratikus úton mennének, akkor évekig elnyúlhatna a folyamat, ezért – mint bejelentette – kalákát indítványoznak. „Oldjuk meg a problémákat, fogjuk meg és csináljuk. Régebb is így építették az iskolákat\" – mondta.

Mindenki segítségére számítanak

A megyei önkormányzat elnöke kifejtette, a problémák egy részét önerőből is orvosolni lehet, helyben felkutatható anyagból, szülői, tantestületi hozzájárulással. Rámutatott, a prefektúra is támogatást ígért és a hozzá tartozó intézmények szakértelmére is számítanak. Hozzájárulást várnak a közbirtokosságok, kőbányák, helybeli cégek részéről, azon anyagok beszerzésére pedig, amit nem teremtenek elő helyben, a megyei tanács nyújt finanszírozást segély formájában – sorolta Borboly. Az elnök a nagy építkezési lerakatok segítségére is számít, felkérést intézett ezen cégekhez, hogy kedvezményesen adjanak építkezési anyagot a kalákákhoz.

Igénylistát állítanak össze

A kalákák folyamatát a megyei önkormányzat fogja össze. A települések október 7-ig kell eljuttassanak egy kitöltött kérdőívet a megyei önkormányzathoz, amelyben felsorolják, milyen munkálatot végeznének el, mire van ehhez szükségük, milyen anyagi és emberi erőforrást tudnak mozgósítani ehhez és ki lesz a helyi felelőse a munkálatoknak. Az építészeti felügyelőség szakembereivel együtt a megyei önkormányzat a hónap közepéig elemzi ezeket az igénylistákat, hogy ne legyenek szakszerűtlen elképzelések, majd a hónap második felében kiutalják a segélyt és kezdődhetnek a kalákák – ismertette a folyamatot Borboly Csaba.

Az elnök még elmondta, egyházi tulajdonban lévő óvoda- vagy iskolaépületek esetén számítanak az egyházak nyitottságára, és a megyei önkormányzat egyházi programján keresztül nyújtanak anyagi támogatást, ha az szükséges. Így valósulhat meg például a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium tetőzetének felújításához adott segítségük is.

„Jól fog a segítség\"

A kászoni tanintézeteket magába foglaló Dr. Lukács Mihály Általános Iskola igazgatója, András Ignác szerint segítség lehet számukra a megyei önkormányzat által meghirdetett kaláka. Az iskolához kilenc tanegység tartozik, óvoda- és iskolaépületek Kászonaltízen, Kászonújfaluban, Kászonfeltízen, Kászonjakabfalván, Dobojban. A népegészségügyi igazgatóság beszámolója szerint a doboji, a feltízi és a jakabfalvi épületnél is vannak gondok, utóbbit mint esetlegesen veszélyes épületet említették.

András Ignác ismertette, a községben van teljesen felújított iskolaépületük, elkezdett új iskolájuk és kész felújítási dokumentációjuk is más épületekre, de a válság miatt leálltak a fejlesztések, mielőtt a többi tanintézet is sorra került volna. Most a jakabfalvi iskola- és óvodaépület felújításához pénzt kaptak a megyei önkormányzattól, és a prefektúra is támogatást ígért, így teljesen felújítják a tetőszerkezetet, és az óvodai részen benti illemhelyiségeket alakítanak ki – közölte a tanintézet vezetője. Az eddig kapott, illetve megígért segítség mellé igényelnek ugyanakkor még továbbit is, minden lehetőséget, így a kaláka keretében megnyílót is igyekeznek kihasználni – mondta az iskola igazgatója.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
14 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS