Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Átadták a kéziratos magyar Bibliát a pápának

Kömény Kamilla 2015. október 14., 18:34 utolsó módosítás: 2015. október 14., 20:04

Értékelte Ferenc pápa a kézzel másolt, közösségi munka által elkészült magyar Bibliát, amelyet Benyik György biblikus szerdán adott át neki. A pápai audiencián és a Szentírás átadásán jelen levő 46 tagú magyar küldöttségben négy csíkszeredai zarándok is volt.

Mint arról beszámoltunk, a Szentírás elkészítésében részt vett a csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium 87 tanára és diákja is, közülük négy személyt (két tanárt és két diákot) meghívtak a Rómába utazó, Bibliát továbbító küldöttségbe. Bogos Róbert, a gimnázium magyar szakos tanára a helyszínről számolt be portálunknak arról, hogy negyvenhatan – többségük Szegedről és környékéről, de a csíkszeredaiak mellett Pozsonyból, Szerbiából és Kolozsvárról is – zarándokoltak Olaszországba, hogy jelen legyenek a Biblia átadásán.

A vatikáni magyar nagykövetség jóvoltából zarándokcsoportjuk az első sorokban – pár méterre a pápától – vehetett részt az audiencián. Miután Ferenc pápa áldást osztva végigvonult az összegyűltek között, az oltárnál magyarázta az aznapi evangéliumi részt. Ezt követte a kihallgatás, amely során a nemzetek jókívánságait, ajándékait fogadta a pápa – részletezte a magyartanár. Hozzátette, szerdán több mint száz ajándékot kapott a Szentatya, a magyarok által kézzel másolt Bibliát a kezdeményező és koordinátor, a szegedi biblikus Benyik György adta át neki. A pápa meglepődött a magyar nyelvű Biblia láttán, beleforgatott az egyik kötetbe és kifejezte elismerését. Mint fogalmazott, értékeli a közösségi ajándékokat – avatott be Bogos Róbert.

A bibliamásolási kezdeményezésről a Gyulafehérvári Római Katolikus Egyházmegye honlapjáról értesült Erdély Imre, a Segítő Mária Gimnázium vallástanára. És mivel jó ötletnek találta a kezdeményezést, közreműködésével a gimnázium tanárainak és diákjainak egy része is bekapcsolódott a programba. „Nagy élmény volt látni a gyerekek, valamint a kollégák nyitottságát, összeszedettségét a munka folyamán, amely hiszem, hogy sok esetben felért egy imával. A Szentírást olvasni, de másolni is nagy élmény, hiszen közben különleges alkalmunk nyílt a Jóistennel való találkozásra. Ezt az élményt fokozta a másolás egyedisége, hiszen ebből a kézírásos Bibliából – amelyet a Magyarok Bibliájaként ajándékba kapott a Szentatya – mostanában nem másolnak többet” – számolt be Erdély Imre.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
10 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS